Apple iPhone SE seterusnya mungkin adalah iPhone 14 berlencana semula

Apple iPhone SE seterusnya mungkin adalah iPhone 14 berlencana semula


KUALA LUMPUR, 28 Feb ― Awal tahun ini, khabar angin mengatakan Apple membatalkan rancangan mereka untuk iPhone SE generasi akan datang. Nampaknya walaupun ia benar, Apple telah memutuskan untuk memulakan semula projek itu semula dengan rancangan pelancaran 2024.

Menurut penganalisis Apple Ming Chi Kuo, Cupertino sedang meninjau semula projek iPhone SE 4th Gen dan akhirnya akan menggunakan versi dalaman mereka sendiri bagi cip jalur asas 5G. Ini dilaporkan menjadi titik kesakitan untuk Apple, dengan cip 5G mereka sendiri tidak dapat menandingi kualiti Qualcomm sebelum ini. Walau bagaimanapun, Kuo percaya bahawa bukan sahaja iPhone SE akan mengguna pakai cip 5G dalaman ini, ia juga akan menyebabkan penurunan jualan cip 5G daripada Qualcomm kepada Apple dalam masa terdekat.

Cip 5G baharu oleh Apple ini dipercayai dibina pada proses 4nm dan hanya menyokong jalur sub-6GHz buat masa ini. Cupertino masih belum pasti sama ada ia cukup bagus untuk digunakan dalam siri iPhone 16 utama, tetapi jika ia berfungsi dengan baik dalam iPhone SE, mereka boleh menggunakannya dalam barisan iPad dan Watch juga.

Selain itu, satu lagi kejutan daripada Kuo ialah iPhone SE baharu boleh berasaskan iPhone 14, bukannya iPhone XR seperti yang dispekulasi sebelum ini. Ini bermakna bahawa iPhone peringkat permulaan akhirnya harus mempunyai paparan OLED dan bukannya LCD. Kita harus mengharapkan beberapa pengubahsuaian kecil pada reka bentuk asas iPhone 14 walaupun apabila SE debut.

iPhone SE semasa dilancarkan hanya tahun lepas sudah tentu, tetapi anda mungkin tidak percaya memandangkan ia adalah reka bentuk bertarikh berdasarkan iPhone 8. Walaupun ia masih salah satu iPhone termurah yang boleh anda beli daripada jenama baru Apple pada harga RM2,249 untuk model 64GB , ia adalah jualan yang sukar memandangkan reka bentuk dan paparan HD kecil 4.7 inci. Ia bagaimanapun membungkus pemproses Apple A15 Bionic yang sama yang terdapat di bawah hud iPhone 13. Mungkin dengan ubah suai, Apple boleh memberi nafas baharu kepada iPhone SE tahun depan. ― SoyaCincauLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *