Menteri Luar Mesir melawat Syria buat kali pertama sejak perang

Menteri Luar Mesir melawat Syria buat kali pertama sejak perang


BEIRUT, 27 Feb — Menteri luar Mesir tiba di Damsyik hari ini, lawatan pertama seorang menteri luar Mesir ke Syria sejak perang saudaranya bermula pada 2011 dan satu lagi tanda mengeratkan hubungan antara Presiden Bashar al-Assad dan negara Arab yang pernah menjauhinya.

Assad telah mendapat manfaat daripada limpahan sokongan Arab untuk Syria sejak gempa bumi 6 Februari yang mengorbankan lebih 50,000 orang di Turkiye dan negara jiran Syria.

Menteri Luar Mesir Sameh Shoukry telah diterima di lapangan terbang Damsyik oleh rakan sejawatannya dari Syria Faisal Mekdad, menurut agensi berita negara Syria (SANA) dan tweet oleh jurucakap kementerian luar Mesir.

Kenyataan kementerian luar Mesir pada hari Ahad berkata Shoukry akan “menyampaikan mesej solidariti dari Mesir” semasa lawatan ke Syria dan Turkiye hari ini.

Presiden Mesir Abdul Fattah al-Sisi bercakap dengan Assad melalui telefon buat kali pertama pada 7 Februari dan pada hari Ahad delegasi ahli parlimen terkemuka dari seluruh wilayah – termasuk speaker parlimen Mesir – bertemu Assad di Damsyik.

Berikutan gempa bumi itu, menteri luar Jordan yang pernah menyokong pembangkang Syria, turut melawat Damsyik buat pertama kali sejak perang saudara bermula.

Assad telah diasingkan oleh negara serantau kerana tindakan keras kerajaan terhadap protes pada 2011 dan Liga Arab menggantung keahlian Syria pada 2011.

Emiriah Arab Bersatu, yang mula menormalkan hubungan dengan Assad beberapa tahun lalu telah mencurahkan bantuan ke Syria sejak gempa bumi.

Washington telah menyuarakan bantahan terhadap sebarang langkah ke arah memulihkan atau menormalkan hubungan dengan Assad, memetik kekejaman kerajaannya semasa konflik dan keperluan untuk melihat kemajuan ke arah penyelesaian politik.

Gempa bumi membunuh sekurang-kurangnya 5,900 orang di Syria, sebahagian besar daripada mereka di barat laut yang dikuasai pemberontak.

Lawatan Shoukry ke Turki menggariskan pencairan dalam hubungan Mesir dengan Ankara.

Hubungan diplomatik antara Mesir dan Turki terputus selepas Sisi, ketua tentera ketika itu, mengetuai penggulingan Mohamed Mursi dari Ikhwanul Muslimin pada 2013, yang telah mendapat sokongan Turki semasa menjadi presiden jangka pendek. — Reuters

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *