TikTok menuduh EU menyembunyikannya berhubung larangan telefon kakitangan

TikTok menuduh EU menyembunyikannya berhubung larangan telefon kakitangan


BRUSSELS, 24 Feb — TikTok menuduh Suruhanjaya Eropah hari ini gagal berunding dengannya berhubung keputusan melarang aplikasi perkongsian video pendek China daripada telefon kakitangan atas alasan keselamatan siber, satu langkah yang kemudiannya diikuti oleh satu lagi badan tertinggi EU.

Aplikasi itu, yang dimiliki oleh firma China ByteDance, menghadapi penelitian yang semakin meningkat daripada pihak berkuasa Barat berhubung kebimbangan bahawa kerajaan China boleh menggunakannya untuk mengumpul data orang ramai. Beijing telah kerap menafikan mempunyai sebarang niat sedemikian.

Eksekutif EU dan Majlis EU, yang menghimpunkan wakil negara anggota untuk menetapkan keutamaan dasar, berkata pada Khamis kakitangan juga akan diminta untuk mengalih keluar TikTok daripada peranti mudah alih peribadi yang mempunyai akses kepada perkhidmatan korporat.

TikTok, yang pada masa lalu mengatakan bahawa data mengenai perkhidmatannya tidak boleh diakses oleh Beijing, berkata ia tidak diberitahu atau dihubungi oleh mana-mana institusi sebelum keputusan mereka.

“Jadi kami benar-benar beroperasi di bawah awan. Dan kekurangan ketelusan dan kekurangan proses yang sewajarnya. Sejujurnya orang akan menjangkakan, anda tahu, semacam penglibatan mengenai perkara ini,” Caroline Greer, pengarah dasar awam dan perhubungan kerajaan TikTok, memberitahu Reuters.

Dia berkata dia tidak dapat bertindak balas terhadap kebimbangan keselamatan siber badan itu kerana mereka tidak menyatakannya.

Suruhanjaya Eropah tidak segera menjawab permintaan untuk mengulas mengenai kenyataan TikTok.

Greer berkata Ketua Pegawai Eksekutif TikTok Shou Zi Chew, yang bertemu ketua industri EU Thierry Breton dan pesuruhjaya lain di Brussels pada Januari, “prihatin dan sedikit hairan”.

“Beliau sentiasa bersedia, anda tahu, memberi respons kepada Suruhanjaya… Kami telah menghubungi mesyuarat dalam apa jua bentuk atau bentuk yang mereka mahu perkara itu berlaku.”

Institusi EU yang lain harus melakukan penyelidikan mereka sendiri sebelum membuat keputusan pada aplikasinya, kata Greer.

TikTok diharamkan pada peranti milik kerajaan kakitangan Senat AS dan juga di India. Parlimen Eropah tidak mengambil langkah sedemikian. — Reuters

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *