Permainan dihidupkan: Sony memasuki semula pergaduhan set kepala VR

Permainan dihidupkan: Sony memasuki semula pergaduhan set kepala VR


PARIS, 24 Feb — Gergasi teknologi pengguna Sony melancarkan set kepala realiti maya (VR) untuk PlayStationnya pada hari Rabu, enam setengah tahun selepas percubaan terakhirnya untuk memecahkan pasaran yang masih bergelut untuk mendapat pengikut yang meluas.

Peranti tersebut secara berkala telah menjana keterujaan yang besar di pinggiran bidang teknologi dan perniagaan yang lebih geek, dengan pengambilalihan AS$2 bilion (RM8.87 bilion) Facebook ke atas syarikat permulaan Oculus pada 2014 mencetuskan ledakan mini.

Dan laporan media telah berpusing bahawa Apple akan memperkenalkan versinya sendiri, satu langkah yang dinanti-nantikan oleh peminat jenama itu.

Tetapi pembuat set kepala VR belum mengalihkan unit yang mencukupi untuk mengekalkan gembar-gembur.

Kurang daripada 10 juta dihantar ke seluruh dunia pada tahun 2022, semua jenama digabungkan, menurut CSC Insights. Sebagai perbandingan, Sony mendakwa telah menjual 30 juta konsol PlayStation 5 tahun lepas.

Dan buat masa ini, set kepala VR adalah mahal dan teknologi yang pesat membangun menjadi tarikh dengan cepat.

Tetapi itu tidak menghalang Sony.

“Kami fikir ini masa yang sesuai untuk menawarkan set kepala baharu yang lebih berteknologi tinggi, berdasarkan maklum balas daripada model pertama kami,” kata Nathalie Dacquin, pengarah pemasaran untuk PlayStation di Perancis.

Jadi bolehkah salah satu daripada binatang besar teknologi menyeret produk khusus yang degil ke arus perdana?

Permainan akan menjadi kunci

PS VR2 pastinya bertambah baik berbanding pendahulunya — ia lebih ringan dan memaparkan imej yang lebih halus dan lebih cair.

Tetapi satu aspek alat Sony yang tidak akan merevolusikan pasaran ialah harganya — seberat AS$550.

Dua daripada model utama yang kini berada di pasaran, Quest 2 oleh Meta dan PICO 4, berharga sekitar AS$400.

Dan PICO 4, yang dibangunkan oleh ByteDance, pemilik TikTok dari China, tidak tersedia di Amerika Syarikat.

Tetapi apa yang Sony ada dalam persaingan ialah PlayStation, dan kira-kira 30 permainan akan serasi dengan set kepala baharu, termasuk simulator perlumbaan Gran Turismo 7.

“Ini jelas merupakan permainan yang akan menjadikan alat dengar itu berjaya,” kata Dacquin.

Harga akan jatuh

Tetapi pakar masih belum melihat revolusi.

Lebih banyak syarikat dengan produk dalam kurungan harga yang berbeza boleh membantu menggegarkan pasaran dalam jangka panjang, kata Rick Kowalski dari Persatuan Teknologi Pengguna (CTA), yang menganjurkan pameran teknologi CES di Las Vegas.

“Persaingan dan skala ekonomi cenderung menurunkan harga dari semasa ke semasa,” katanya.

Tetapi masih terdapat banyak halangan untuk pengambilan yang lebih luas.

Rolf Illenberger dari VRDirect, sebuah firma perunding, berkata kemajuan teknologi menjadikan peranti itu ketinggalan zaman dengan pantas.

Pelanggan yang membeli set kepala mencolok “cenderung agak kecewa” apabila mereka mengetahui beberapa bulan kemudian bahawa generasi baharu sudah pun keluar dan versi mereka tidak lagi disokong dengan betul, katanya.

Dia menganggap set kepala masih digunakan terbaik dalam tetapan teknikal dan korporat.

“Selain daripada permainan, ia belum lagi menawarkan barisan kandungan yang mencukupi untuk orang ramai tertarik kepada teknologi ini secara tetap,” katanya. — AFP

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *