Facebook, Instagram melancarkan langganan berbayar di Australia, New Zealand

Facebook, Instagram melancarkan langganan berbayar di Australia, New Zealand


SYDNEY, 24 Feb — Facebook dan Instagram memulakan pelancaran perkhidmatan pengesahan berbayar pertama mereka selama seminggu pada hari Jumaat, menguji kesediaan pengguna untuk membayar ciri media sosial yang sehingga kini percuma.

Menghadapi penurunan dalam hasil pengiklanan, syarikat induk Meta sedang merintis langganan di Australia dan New Zealand sebelum ia muncul di pasaran yang lebih besar. Perkhidmatan ini akan berharga AS$11.99 di web dan AS$14.99 pada platform mudah alih iOS dan Android.

Mulai hari Jumaat, pelanggan Down Under yang menyediakan ID keluaran kerajaan boleh mula memohon lencana yang disahkan, menawarkan perlindungan terhadap penyamaran, akses terus kepada sokongan pelanggan dan lebih keterlihatan, menurut syarikat itu.

“Kami akan secara beransur-ansur melancarkan akses kepada Meta Verified di Facebook dan Instagram dan menjangkakan untuk mencapai ketersediaan 100 peratus dalam tempoh tujuh hari pertama pelancaran,” kata jurucakap Meta kepada AFP.

Beberapa percubaan untuk menyertai Meta Verified dari Sydney mendapati perkhidmatan itu tidak tersedia pada hari pertama pelancaran.

“Ciri baharu ini adalah mengenai meningkatkan ketulenan dan keselamatan merentas perkhidmatan kami,” tulis Ketua Pegawai Eksekutif Meta Mark Zuckerberg dalam satu kenyataan yang disiarkan di Facebook dan Instagram.

Yang penting, langkah itu juga menyediakan Meta cara melombong lebih banyak hasil daripada dua bilion penggunanya.

Sekumpulan pencipta, pengaruh dan selebriti palsu yang mencari rezeki dalam talian boleh menjadi pengguna pengesahan yang jelas, menurut pakar.

Ramai daripada mereka mengadu bahawa sukar untuk menyelesaikan masalah teknikal dan pentadbiran, menyebabkan kelewatan dan kehilangan hasil.

‘Strategi lambat terbakar’

Jonathon Hutchinson, pensyarah dalam komunikasi dalam talian di University of Sydney, berkata sejenis “perkhidmatan VIP” boleh menjadi “cadangan yang cukup berharga untuk pencipta kandungan”.

Tetapi menjelang pelancaran, pengguna biasa nampaknya kurang berminat untuk menyerahkan wang kepada syarikat yang telah membuat jumlah yang besar daripada data mereka.

“Saya fikir kebanyakan rakan saya akan mentertawakannya,” kata Ainsley Jade, seorang pengguna media sosial berusia 35 tahun di Sydney.

Dia melihat trend ke arah penggunaan media sosial yang lebih santai dan beralih daripada masa apabila anda “meletakkan seluruh hidup anda di sana”.

“Saya rasa orang ramai semakin menjauhinya… tetapi yang pasti, pasti tidak akan membayarnya — tidak mungkin!

Sesetengah pengulas telah menyatakan kebingungan tentang mengapa Facebook dan Instagram akan menggunakan strategi langganan pengesahan yang cuba saingan Twitter beberapa minggu lalu — dengan hasil yang kurang cemerlang.

Tetapi Hutchinson berkata Meta sering menunjukkan kesediaan untuk mencuba model baharu, dan kadangkala berisiko, hanya untuk menggugurkan apa yang tidak berkesan.

Dia melihat usaha terbaharu ini sebagai sebahagian daripada usaha yang lebih luas untuk mewajibkan pengguna membayar untuk media sosial.

“Saya fikir ia adalah sebahagian daripada strategi yang perlahan untuk bergerak ke arah model yang tidak percuma, di mana semakin banyak perkhidmatan dan fungsi akan menjadi perkhidmatan berbayar atau berasaskan langganan,” katanya kepada AFP.

“Saya fikir dalam jangka panjang fungsi yang kami ada sekarang — menyertai kumpulan, menjual barangan di ‘Marketplace’ — semua alat tambah ini yang telah muncul di Facebook selama ini akhirnya akan menjadi perkhidmatan berasaskan langganan.” — AFP

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *