Timbalan presiden Persekutuan Olahraga Malaysia: Pilihan presiden penting demi olahraga negara

Datuk Mumtaz Jaafar is seen during a press conference at The Royal Selangor Club in this file picture taken on January 3, 2018. — Picture by Hari Anggara


Datuk Mumtaz Jaafar dilihat semasa sidang media di The Royal Selangor Club dalam gambar fail yang diambil pada 3 Januari 2018. — Gambar oleh Hari Anggara

Jumaat, 10 Jun 2022 5:38 PTG MYT

KUALA LUMPUR, 10 Jun — Perwakilan Persekutuan Olahraga Malaysia (MAF) digesa membuat pilihan tepat dalam menentukan presiden baharu badan induk sukan itu bagi penggal 2022/2025 pada Mesyuarat Agung Tahunan (AGM) pada 12 Jun.

Timbalan Presidennya Datuk Mumtaz Jaafar berkata adalah amat penting bagi perwakilan membuat penilaian yang bijak bagi menentukan hala tuju dan masa depan sukan negara yang lebih baik.

Beliau berkata presiden baharu itu haruslah seorang yang berkaliber, dan mempunyai komunikasi dua hala yang baik dengan anggota MAF demi badan induk itu.

Presiden juga perlu memastikan para atlet kekal berdisiplin tinggi supaya mereka dapat menumpukan usaha mereka untuk mengharumkan nama negara di mana-mana kejohanan atau acara sukan antarabangsa, tambahnya.

“Sudah tentu ia tidak boleh 100 peratus tetapi presiden perlu menjalinkan hubungan baik dengan persatuan di peringkat negeri serta menghormati di peringkat antarabangsa seperti Olahraga Dunia,” katanya kepada Bernama.

Perebutan jawatan presiden MAF akan mempertandingkan penyandang Datuk SM Muthu dengan Menteri Wilayah Persekutuan Datuk Seri Shahidan Kassim, yang juga presiden Persatuan Olahraga Perlis.

Muthu telah menjadi presiden MAF sejak 2019 manakala Shahidan sebelum ini memegang jawatan itu dari 2006 hingga 2012.

Mumtaz juga menambah bahawa beliau tidak dapat mempertahankan jawatannya sebagai timbalan presiden selepas badan induk negerinya, Persatuan Olahraga Selangor, dibatalkan pendaftarannya oleh Suruhanjaya Sukan.

Beliau yakin calon timbalan presiden baharu, Datuk Fadzil Abu Bakar dan Datuk Seri V Pulanthiran akan dapat menjalankan tugas dengan baik memandangkan kedua-duanya mempunyai pengalaman luas dalam sukan olahraga.

Walaupun tidak bersama MAF selepas ini, Mumtaz yang juga naib presiden Majlis Olimpik Malaysia berkata beliau tetap akan melakukan yang terbaik terutama dari segi perkongsian idea untuk memajukan sukan olahraga negara jika diperlukan. — Bernama

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *