Categories: MalaysiaNews

Tengku Zafrul: MoF yakin GLIC/GLC akan menyumbang kepada matlamat kemampanan Malaysia


Menteri Kewangan Datuk Seri Tengku Zafrul Abdul Aziz bercakap kepada media semasa menghadiri Rumah Terbuka Kelab Media Terlajak Raya Putrajaya di Putrajaya, 8 Jun, 2022. — Gambar Bernama

Jumaat, 10 Jun 2022 1:27 PTG MYT

KUALA LUMPUR, 10 Jun — Kementerian Kewangan (MoF) yakin kedua-dua sektor awam dan swasta akan memainkan peranan masing-masing dan menyumbang kepada kejayaan usaha dan matlamat kelestarian Malaysia pada masa hadapan.

Menteri Kewangan Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz berkata adalah menggalakkan untuk melihat syarikat berkaitan kerajaan (GLC) menerima agenda kemampanan dengan memasukkan alam sekitar, sosial dan tadbir urus (ESG) ke dalam strategi teras mereka dan menerapkannya sepanjang operasi dan tanggungjawab sosial korporat mereka ( inisiatif CSR).

“Ini benar-benar bercakap mengenai kepimpinan dalam ESG dan kemampanan. GLC ini menyumbang kepada pengarusperdanaan ESG dengan bertindak sebagai model peranan, memangkin perubahan dalam ekosistem masing-masing, dan menggalakkan seluruh Korporat Malaysia untuk mempertimbangkan cara mereka berkelakuan dan bagaimana tindakan mereka memberi kesan kepada komuniti dan persekitaran tempat mereka beroperasi.

“Kepada korporat lain di luar sana, dan sebagai ketua pegawai eksekutif (CEO) sebuah kumpulan perbankan serantau sebelum ini, saya boleh memberi jaminan kepada anda bahawa usaha ini bukan sahaja membolehkan syarikat anda lebih bertanggungjawab, tetapi juga akan melindungi kepentingan syarikat anda dalam mencipta nilai dengan mengurangkan potensi risiko alam sekitar dan kawal selia,” katanya dalam ucapan penutup pada pelancaran Rangka Kerja dan Sasaran Kelestarian Khazanah di sini hari ini.

Tengku Zafrul berkata, kedudukan kerajaan bagi 2023 kekal teguh dari segi membolehkan pelaksanaan projek dan program pembangunan berfokuskan ESG.

Tengku Zafrul berkata kementerian telah menggariskan beberapa keutamaan utama dalam Penyata Pra-Belanjawan Bajet 2023 yang diumumkan baru-baru ini, termasuk peralihan strategik Malaysia daripada fasa pemulihan semasa kepada pembaharuan jangka panjang.

Ini, katanya, termasuk memudahkan peluang pendapatan yang lebih baik dan meningkatkan kesejahteraan holistik bagi mencapai visi Keluarga Malaysia ke arah pembangunan yang lebih inklusif dan mampan.

“Walaupun ini adalah asas yang menjanjikan, ia tidak boleh dilakukan secara berasingan. Pembaharuan yang berkekalan dan mampan hanya boleh dicapai dengan menyatukan seluruh negara di sebalik visi kemampanan bersama, dengan penyertaan semua pihak, termasuk sektor swasta,” katanya.

Bagi menyokong aspirasi berasaskan ESG jangka panjang, Tengku Zafrul berkata kerajaan telah merancang strategi dan langkah yang luas, termasuk mengukuhkan pembiayaan dan pelaburan berkaitan kemampanan, yang melengkapkan Matlamat Pembangunan Lestari (SDG) PBB dengan menyelaraskan inisiatif dan program yang menggabungkan Elemen ESG.

“Strategi utama kedua MOF ialah memperkasakan perusahaan kecil dan sederhana (PKS) dalam bidang ESG. Memandangkan kepentingan sektor tersebut kepada ekonomi, membangunkan kapasiti PKS kami adalah blok bangunan utama untuk mencapai aspirasi ESG kami dan matlamat bersih-sifar kami menjelang 2050.

“Strategi utama ketiga ialah menginstitusikan langkah-langkah ESG. Satu contoh ketara ialah penubuhan Tabung Amanah Matlamat Pembangunan Mampan Malaysia (Dana MySDG) awal tahun ini dengan kerjasama Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu,” katanya.

Dengan sumbangan awal RM20 juta, beliau berkata kerjasama pembiayaan utama ini menunjukkan komitmen yang kukuh untuk memasukkan prinsip SDG ke dalam pelan dan dasar pembangunan negara Malaysia, di samping telus terhadap penggunaan dana. — Bernama

Presscliff

Recent Posts

Bahrain mengakui berdepan perlawanan sukar menentang Malaysia dalam perlawanan kelayakan Piala Asia

Ketua jurulatih Bahrain Helio Sousa (kiri) bercakap semasa sidang media sebelum perlawanan Kumpulan E Kelayakan…

2 months ago

Timbalan presiden Persekutuan Olahraga Malaysia: Pilihan presiden penting demi olahraga negara

Datuk Mumtaz Jaafar dilihat semasa sidang media di The Royal Selangor Club dalam gambar fail…

2 months ago

Israel berkata perjanjian membenarkan rakyat pergi ke Piala Dunia Qatar

Logo rasmi kejohanan untuk Piala Dunia Qatar 2022 dilihat pada dinding amfiteater di Doha 3…

2 months ago

Sensor ini boleh mengesan racun perosak dalam buah-buahan dan sayur-sayuran dalam beberapa minit

Penyelidik Sweden telah membangunkan sensor mini yang murah dan boleh dihasilkan semula untuk mengesan racun…

2 months ago

Froome berkata tiada jaminan dia akan dipilih untuk Tour de France

Pelumba Britain pasukan teknologi Israel-Premier Chris Froome menunggang semasa peringkat keempat perlumbaan berbasikal ujian masa…

2 months ago

Institut Akauntan Bertauliah meramalkan KDNK Malaysia berkembang kepada 7.2 peratus pada 2022

Keluaran dalam negara kasar (KDNK) Malaysia diramalkan berkembang kepada 7.2 peratus pada 2022. — Gambar…

2 months ago