Sensor ini boleh mengesan racun perosak dalam buah-buahan dan sayur-sayuran dalam beberapa minit

Swedish researchers have developed an inexpensive and reproducible mini-sensor to quickly detect pesticides in fruits and vegetables. — AFP pic


Penyelidik Sweden telah membangunkan sensor mini yang murah dan boleh dihasilkan semula untuk mengesan racun perosak dengan cepat dalam buah-buahan dan sayur-sayuran. — Gambar AFP

Jumaat, 10 Jun 2022 5:18 PTG MYT

STOCKHOLM, 10 Jun — Kebanyakan buah-buahan dan sayur-sayuran yang kita makan mengandungi sisa racun perosak. Untuk lebih mengesan kehadiran bahan ini dalam produk makanan, penyelidik Sweden telah membangunkan sensor mini yang murah dan boleh dihasilkan semula.

Dibangunkan oleh saintis dari Institut Karolinska di Sweden, penderia nano ini diilhamkan oleh kaedah yang telah wujud sejak 1970-an: taburan Raman yang dipertingkatkan permukaan (SERS). Ini adalah istilah yang agak teknikal untuk proses yang terdiri daripada mengenal pasti kehadiran biomolekul melalui permukaan logam.

Teknik ini boleh membolehkan kehadiran racun perosak dalam buah-buahan dan sayur-sayuran mudah dikesan, menyediakan cara yang cepat dan cekap untuk melindungi kesihatan manusia daripada bahan berbahaya ini. Penyelidikan baharu itu juga boleh membantu mengurangkan kos proses yang susah payah dan rumit, sebahagian besarnya disebabkan oleh harganya.

“Penggunaan penderia SERS dalam aplikasi praktikal dihalang oleh kos fabrikasi yang tinggi daripada proses dengan skalabiliti terhad, kebolehulangan batch-to-batch yang lemah, kestabilan substrat dan keseragaman,” jelas penyelidik dalam sehelai kertas menggariskan proses teknikal yang mereka bangunkan.

Malah, teknik saintis Sweden ini sebenarnya melibatkan penggunaan nanosensor SERS. Para penyelidik mendepositkan aerosol menggunakan semburan api untuk membuat filem SERS dengan cepat. Untuk menguji keberkesanan proses tersebut, sejumlah kecil racun perosak diletakkan pada epal dan kemudian dikumpulkan di makmal dengan sapuan sebelum dianalisis oleh penderia nano.

Walaupun dengan jumlah yang kecil, sensor yang dibangunkan oleh Institut Karolinska dapat mengenal pasti kehadiran racun perosak dalam masa lima minit. Walau bagaimanapun, keberkesanan alat ini perlu disokong oleh ujian saintifik yang lebih besar sebelum ia boleh digunakan pada skala yang lebih besar.

Ini bukan kali pertama teknologi menjadi tumpuan dalam usaha meningkatkan keselamatan makanan. Pada Disember 2021, pengeluar Taiwan Asus memperkenalkan peranti yang boleh membantu menyahkuman buah-buahan dan sayur-sayuran sebelum memasaknya dengan menganalisis kualiti air yang dibilas.

Dipanggil “Asus PureGo,” peranti ini diaktifkan secara automatik apabila direndam dalam air. Jika penunjuk modul menunjukkan merah atau oren, buah-buahan atau sayur-sayuran anda masih perlu dibasuh. Apabila penunjuk bertukar hijau, anda boleh memakannya! — Studio ETX

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *