Putera William menyamar menjual akhbar amal di Central London

Caption: The Duke of Cambridge was seen yesterday dressed as a homeless worker on the streets of London — Picture via Instagram/ Vitalijus and Laura Zuikauskas


Kapsyen: Duke of Cambridge dilihat semalam berpakaian sebagai pekerja gelandangan di jalanan London — Gambar melalui Instagram/ Vitalijus dan Laura Zuikauskas

Oleh Jared Wee

Jumaat, 10 Jun 2022 12:05 PTG MYT

KUALA LUMPUR, 10 Jun — Putera William mengejutkan pelancong dan warga London semalam apabila dilihat bekerja secara menyamar sebagai penjual akhbar di Central London, lapor BBC.

Duke of Cambridge menukar sut dan tali lehernya dengan jaket dan topi merah ketika dia mendekati orang yang lalu-lalang untuk menjual akhbar UK, Isu Besar.

Isu Besar ialah majalah pemenang anugerah yang menawarkan kerja kepada gelandangan dengan membenarkan mereka menjual kertas kerjanya dengan harga £2.50 (RM13.74).

Penjual gelandangannya biasanya berpakaian seragam yang menampilkan jaket merah dan topi khas.

Penduduk London dan pelancong terkejut dengan pendekatan Putera yang rendah hati, bertanya kepada mereka sama ada mereka ingin membeli majalah.

Memandangkan kemasyhuran Putera Williams, hanya beberapa jam sebelum orang ramai mengambil gambar dan swafoto dengan bakal Raja.

Pemandu teksi hitam, Neil Kramer, menyiarkan gambar dirinya, putera raja, dan seorang lagi vendor Big Issue.

“Saya sedang mengecas teksi saya di Rochester Row di Westminster apabila saya didatangi oleh seorang vendor yang memperkenalkan dirinya sebagai William dan bertanya sama ada saya ingin membeli satu salinan Isu besar,” kata Kramer dalam wawancara BBC.

“Apabila saya menyedari siapa dia, saya agak terkejut tetapi sudah tentu berkata ya.

“Dia kemudian memperkenalkan lelaki lain bersamanya dan kami berbual mesra selama 15 minit mengenai badan amal dan kerjanya.”

Pelancong Lithuania Vitalijus dan Laura Zuiskauskas terkejut melihat putera itu sendiri selepas melawat London untuk Jubli Platinum Ratu.

“Kami membeli majalah itu dan berbual mesra,” kata Encik Zuikauskas kepada BBC.

“Kami mengucapkan selamat maju jaya dan berjabat tangan, dan teruja kerana Keluarga Diraja mengambil berat terhadap orang biasa.”

Pengguna media sosial telah memuji putera raja atas kerendahan hatinya yang tidak menjadikan kerja amalnya sebagai aksi awam kerana dia tidak dilihat dengan mana-mana akhbar atau jurugambar.

Putera William sering bekerja dengan organisasi amal seperti Isu Besar dan Centrepoint UK untuk meningkatkan kesedaran tentang gelandangan.

Pada tahun 2015, dia membantu seorang pelajar Wartawan yang kehilangan tempat tinggal, Sophia Kichou, dengan menghantarnya temu bual eksklusif dengannya di Isu Besar.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *