Permata tersembunyi: Mee babi yang hebat di Restoran Gut Wah di Ampang


Mangkuk kecil mi babi ini menyelerakan dengan kuahnya yang kaya dicampur dengan wain — Gambar oleh Lee Khang Yi

Oleh Lee Khang Yi

Jumaat, 10 Jun 2022 9:05 PG MYT

KUALA LUMPUR, 10 Jun — Apabila bercakap mengenai mee babi, keutamaan saya adalah yang mempunyai kuah susu yang diperbuat daripada tulang babi yang besar.

Ini menambah kekayaan pada mangkuk dan anda akan mahu meminum setiap titisan sup. Tempat di Taman Cahaya Indah ini pastinya merupakan salah satu tempat tersebut.

Dari mulut ke mulut, saya berakhir di tempat tanpa papan tanda ini pada suatu pagi hujan. Nampaknya restoran itu telah menjalankan perniagaan selama kira-kira dua tahun kerana pemiliknya memutuskan untuk menceburi F&B semasa wabak itu.

Cari kedai yang tidak mempunyai papan tanda yang betul kecuali papan tanda ini dalam bahasa Cina

Cari kedai yang tidak mempunyai papan tanda yang betul kecuali papan tanda ini dalam bahasa Cina

Menunya ialah mee babi. Pilih daripada bahagian kecil (RM9) atau besar (RM10). Dan jika anda mahukan mi daging babi yang dimuatkan istimewa, ia adalah RM15 untuk semangkuk besar dengan segala isinya termasuk buah pinggang babi khas mereka dan sebiji telur.

Saya diberitahu untuk menambah wain kuning (wong chow) ke dalam mi saya, jadi saya mengeluarkan tambahan RM2.50. Ia benar-benar membuat perbezaan kepada kuahnya. Untuk mi istimewa, ia sudah termasuk wain.

Mee babi sangat menyelerakan. Penambahan wain terbukti dalam setiap sudu sup kaya yang menghangatkan perut.

Ia juga menambah aroma yang indah pada kuahnya. Di dalam mangkuk, anda mempunyai bebola daging babi kecil, daging babi yang dihiris, roti daging babi cincang, hati babi dan usus.

Setiap mangkuk mi babi dimasak mengikut pesanan menggunakan sup babi yang kaya itu

Setiap mangkuk mi babi dimasak mengikut pesanan menggunakan sup babi yang kaya itu

Saya sangat menikmati roti daging babi cincang kerana ia dibumbui dengan rasa wain yang berbeza dalam setiap gigitan yang gebu. Saya berharap ada lagi!

Hirisan daging babi pun sedap kerana tidak keras. Sesetengah tempat cenderung untuk menambah banyak tepung untuk melapisi daging babi yang dihiris tetapi tempat ini sedikit lebih terkawal dengan itu.

Dan goreng lemak mereka juga lazat. Hanya saiz yang sempurna dengan gigitan keemasan yang gebu dan gebu.

Malangnya, hati terlalu masak. Saguhati saya ialah buah pinggang babi daripada mi istimewa mereka disediakan dengan baik tanpa sebarang bau yang funky. Ia juga chunky dengan gigitan yang enak. Mereka juga memberi anda usus babi tetapi ia adalah versi nipis dan tidak diisi.

Mee babi istimewa mereka dihidangkan bersama buah pinggang babi (kiri).  Anda juga boleh memesan versi kering di mana mee dilambung dalam kicap gelap dan goreng lemak babi (kanan)

Mee babi istimewa mereka dihidangkan bersama buah pinggang babi (kiri). Anda juga boleh memesan versi kering di mana mee dilambung dalam kicap gelap dan goreng lemak babi (kanan)

Saya hanya mengetahui tentang mi istimewa itu selepas saya sudah memesan jadi saya memutuskan untuk mencubanya untuk dibawa pulang. Ia bukanlah idea yang bagus kerana telur rebus saya akhirnya dimasak dalam api yang tinggal tetapi saya sempat mencuba versi kering dan buah pinggang babi itu.

Mee kering juga enak dengan aroma lemak babi yang berbeza dan kicap pekat yang manis. Mereka mengasingkan buah pinggang dari sup juga untuk dibawa pulang saya yang bagus kerana baki haba akan memasaknya lebih jauh. Kalau saya balik, mee istimewa itulah yang pasti saya ingin makan di sana.

Sila ambil perhatian bahawa mereka akan ditutup selama empat hari dari 20 hingga 23 Jun. Memandangkan mereka akan bercuti untuk tempoh sedemikian, mereka akan dibuka semula pada hari Rabu yang merupakan hari rehat biasa mereka.

Restoran Gut Wah, G-12, Indah Square, Jalan Cahaya 1, Taman Cahaya Indah, Ampang, Selangor. Buka: 7 pagi hingga 3 petang. Ditutup pada hari Rabu. Tel:+6014-3300662.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *