Menjalar keluar: Sesetengah pengguna Instagram memanggang Clinique untuk kempen NFT “inklusif” terbaharunya, menuntut keterangkuman dunia sebenar (VIDEO)

Cliniquenft1 - Clinique responds to a user who was unclear as to how the NFTs related to real life products, along with the backlash received by the brand. — Screenshot via Instagram/ clinique


Cliniquenft1 – Clinique bertindak balas kepada pengguna yang tidak jelas tentang cara NFT berkaitan dengan produk kehidupan sebenar, bersama dengan tindak balas yang diterima oleh jenama. — Tangkapan skrin melalui Instagram/ klinik

Oleh Priya Kulasagaran

Jumaat, 10 Jun 2022 12:28 PTG MYT

PETALING JAYA, 10 Jun — NFT terbaharu jenama kecantikan Clinique, bertujuan mempromosikan kepelbagaian dalam metaverse, telah membuatkan beberapa peminat solekan bingung.

Pada hari Rabu, jenama itu mengumumkan kempen NFT solekan “Metaverse More Like Us”, yang “mencabar standard kecantikan yang tidak realistik dan memperjuangkan keperibadian”.

NFT, atau token tidak boleh digunakan, ialah token yang mengesahkan pemilikan aset digital tertentu seperti imej dan video — seperti namanya, token ini tidak wujud secara fizikal.

Metaverse secara meluas merujuk kepada dunia maya interaktif, yang selari dengan dunia fizikal.

Di Instagram jenama itu, beberapa pengguna kelihatan teruja dengan kempen itu — ramai bagaimanapun, menunjukkan bahawa Clinique boleh melakukan lebih baik dengan memfokuskan pada keterangkuman kehidupan sebenar.

“Jadi daripada menyokong wanita sebenar di dunia nyata, anda menyumbang kepada penipuan NFT untuk dunia dalam talian yang hampir tidak digunakan oleh sesiapa sekarang?” kata seorang pengguna.

“Mengapa tidak sebenarnya menyokong komuniti terpinggir sahaja dengan mengupah orang sebagai model dan bukannya mencipta yang digital untuk dijual?” kata seorang lagi.

Sesetengah peminat jenama itu kecewa kerana pengumuman itu bukan untuk tapak web atau aplikasi jenama yang lebih baik; seperti yang ditulis oleh seorang pengguna, “Mungkin betulkan tapak web anda sebelum memfokuskan pada kebodohan ini.”

Yang lain nampaknya “terkejut” oleh model 3D yang sangat realistik yang dipamerkan dalam kempen.

Kempen Clinique menyaksikan tiga pemberi pengaruh solekan — artis solek selebriti Sheika Daley, bintang TikTok transgender Emira D’spain dan artis solek kurang upaya Tess Daly — mencipta rupa untuk orang bukan fungible (NFP) atau avatar.

Penampilan ini akan dilancarkan kepada 1,968 avatar yang dipilih secara rawak di dunia maya syarikat perisian Daz 3D setiap bulan mulai Julai dan seterusnya.

“Dalam Metaverse, seperti yang terdapat pada hari ini, hanya 20 peratus pengguna dan pencipta adalah wanita, kurang daripada 16 peratus daripada semua artis NFT adalah wanita, dan NFT dengan avatar berwarna dan kurang upaya dinilai lebih rendah daripada avatar putih,” kata jenama itu dalam kenyataan akhbar.

“Selain itu, kempen ‘Metaverse More Like Us’ secara langsung menangani kekurangan avatar yang pelbagai dan peminggiran yang kini wujud dalam dunia digital.”

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *