Categories: KehidupanNews

Menjalar keluar: Sesetengah pengguna Instagram memanggang Clinique untuk kempen NFT “inklusif” terbaharunya, menuntut keterangkuman dunia sebenar (VIDEO)


Cliniquenft1 – Clinique bertindak balas kepada pengguna yang tidak jelas tentang cara NFT berkaitan dengan produk kehidupan sebenar, bersama dengan tindak balas yang diterima oleh jenama. — Tangkapan skrin melalui Instagram/ klinik

Oleh Priya Kulasagaran

Jumaat, 10 Jun 2022 12:28 PTG MYT

PETALING JAYA, 10 Jun — NFT terbaharu jenama kecantikan Clinique, bertujuan mempromosikan kepelbagaian dalam metaverse, telah membuatkan beberapa peminat solekan bingung.

Pada hari Rabu, jenama itu mengumumkan kempen NFT solekan “Metaverse More Like Us”, yang “mencabar standard kecantikan yang tidak realistik dan memperjuangkan keperibadian”.

NFT, atau token tidak boleh digunakan, ialah token yang mengesahkan pemilikan aset digital tertentu seperti imej dan video — seperti namanya, token ini tidak wujud secara fizikal.

Metaverse secara meluas merujuk kepada dunia maya interaktif, yang selari dengan dunia fizikal.

Di Instagram jenama itu, beberapa pengguna kelihatan teruja dengan kempen itu — ramai bagaimanapun, menunjukkan bahawa Clinique boleh melakukan lebih baik dengan memfokuskan pada keterangkuman kehidupan sebenar.

“Jadi daripada menyokong wanita sebenar di dunia nyata, anda menyumbang kepada penipuan NFT untuk dunia dalam talian yang hampir tidak digunakan oleh sesiapa sekarang?” kata seorang pengguna.

“Mengapa tidak sebenarnya menyokong komuniti terpinggir sahaja dengan mengupah orang sebagai model dan bukannya mencipta yang digital untuk dijual?” kata seorang lagi.

Sesetengah peminat jenama itu kecewa kerana pengumuman itu bukan untuk tapak web atau aplikasi jenama yang lebih baik; seperti yang ditulis oleh seorang pengguna, “Mungkin betulkan tapak web anda sebelum memfokuskan pada kebodohan ini.”

Yang lain nampaknya “terkejut” oleh model 3D yang sangat realistik yang dipamerkan dalam kempen.

Kempen Clinique menyaksikan tiga pemberi pengaruh solekan — artis solek selebriti Sheika Daley, bintang TikTok transgender Emira D’spain dan artis solek kurang upaya Tess Daly — mencipta rupa untuk orang bukan fungible (NFP) atau avatar.

Penampilan ini akan dilancarkan kepada 1,968 avatar yang dipilih secara rawak di dunia maya syarikat perisian Daz 3D setiap bulan mulai Julai dan seterusnya.

“Dalam Metaverse, seperti yang terdapat pada hari ini, hanya 20 peratus pengguna dan pencipta adalah wanita, kurang daripada 16 peratus daripada semua artis NFT adalah wanita, dan NFT dengan avatar berwarna dan kurang upaya dinilai lebih rendah daripada avatar putih,” kata jenama itu dalam kenyataan akhbar.

“Selain itu, kempen ‘Metaverse More Like Us’ secara langsung menangani kekurangan avatar yang pelbagai dan peminggiran yang kini wujud dalam dunia digital.”

.

Presscliff

Recent Posts

Bahrain mengakui berdepan perlawanan sukar menentang Malaysia dalam perlawanan kelayakan Piala Asia

Ketua jurulatih Bahrain Helio Sousa (kiri) bercakap semasa sidang media sebelum perlawanan Kumpulan E Kelayakan…

2 months ago

Timbalan presiden Persekutuan Olahraga Malaysia: Pilihan presiden penting demi olahraga negara

Datuk Mumtaz Jaafar dilihat semasa sidang media di The Royal Selangor Club dalam gambar fail…

2 months ago

Israel berkata perjanjian membenarkan rakyat pergi ke Piala Dunia Qatar

Logo rasmi kejohanan untuk Piala Dunia Qatar 2022 dilihat pada dinding amfiteater di Doha 3…

2 months ago

Sensor ini boleh mengesan racun perosak dalam buah-buahan dan sayur-sayuran dalam beberapa minit

Penyelidik Sweden telah membangunkan sensor mini yang murah dan boleh dihasilkan semula untuk mengesan racun…

2 months ago

Froome berkata tiada jaminan dia akan dipilih untuk Tour de France

Pelumba Britain pasukan teknologi Israel-Premier Chris Froome menunggang semasa peringkat keempat perlumbaan berbasikal ujian masa…

2 months ago

Institut Akauntan Bertauliah meramalkan KDNK Malaysia berkembang kepada 7.2 peratus pada 2022

Keluaran dalam negara kasar (KDNK) Malaysia diramalkan berkembang kepada 7.2 peratus pada 2022. — Gambar…

2 months ago