Israel berkata perjanjian membenarkan rakyat pergi ke Piala Dunia Qatar

The tournament’s official logo for the 2022 Qatar World Cup is seen on the wall of an amphitheatre in Doha September 3, 2019. — Reuters pic


Logo rasmi kejohanan untuk Piala Dunia Qatar 2022 dilihat pada dinding amfiteater di Doha 3 September 2019. — Gambar Reuters

Jumaat, 10 Jun 2022 5:29 PTG MYT

JERUSALEM, 10 Jun — Rakyat Israel akan dibenarkan pergi ke Qatar untuk menonton bola sepak Piala Dunia 2022, walaupun tiada hubungan diplomatik antara kedua-dua negara, kata kerajaan.

Badan induk bola sepak dunia “Fifa telah mengesahkan bahawa rakyat Israel akan dapat memasuki Qatar semasa Piala Dunia dan menonton perlawanan, sama seperti semua peminat di seluruh dunia,” kata kenyataan bersama oleh kementerian pertahanan, luar dan sukan Israel lewat semalam.

Rakyat Israel, seperti warga asing lain, akan dibenarkan mendapatkan visa dalam talian dengan bukti pembelian tiket, tambah kenyataan itu.

“Ini adalah pencapaian diplomatik yang memenuhi hati peminat dengan kegembiraan,” kata Menteri Luar Israel Yair Lapid di Twitter. “Cinta bola sepak dan sukan menghubungkan orang ramai dan negara dan Piala Dunia ini membuka pintu kepada hubungan mesra baharu,” tambahnya.

Israel sejak September 2020 telah menormalkan hubungan dengan tiga negara Arab — Emiriah Arab Bersatu, Bahrain dan Maghribi. Ia juga telah bersetuju untuk berbuat demikian dengan Sudan.

Perjanjian itu, yang ditaja oleh presiden AS ketika itu, Donald Trump, melanggar konsensus Arab selama berdekad-dekad bahawa hubungan hanya perlu diwujudkan dengan Israel sekiranya berlaku perjanjian damai yang memberikan rakyat Palestin negara mereka sendiri.

Qatar tidak mempunyai hubungan diplomatik dengan Israel.

Ia menyokong Hamas – kumpulan Islam yang mengawal wilayah Palestin di Gaza – dan memutuskan hubungan komersial dengan Israel pada 2009, selepas perang pertama daripada empat perang antara negara Yahudi dan Hamas.

Kedua-dua negara telah menjalinkan hubungan komersial pada 1996, apabila perdana menteri Israel Shimon Peres ketika itu melawat ibu kota Qatar, Doha.

Sumber diplomatik Israel memberitahu AFP pada hari Jumaat bahawa perjanjian membenarkan warga Israel pergi ke Piala Dunia tidak meliputi penerbangan terus antara kedua-dua negara.

Pasukan bola sepak kebangsaan Israel tidak akan bertanding dalam kejohanan itu.

Kali terakhir ia layak ke pusingan akhir Piala Dunia pada 1970 dan menduduki tempat ketiga dalam kumpulan kelayakannya kali ini. — AFP

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *