Institut Akauntan Bertauliah meramalkan KDNK Malaysia berkembang kepada 7.2 peratus pada 2022

Malaysia’s gross domestic product (GDP) is forecast to grow to 7.2 per cent in 2022. — Picture by Firdaus Latif


Keluaran dalam negara kasar (KDNK) Malaysia diramalkan berkembang kepada 7.2 peratus pada 2022. — Gambar oleh Firdaus Latif

Jumaat, 10 Jun 2022 2:01 PTG MYT

KUALA LUMPUR, 10 Jun — Keluaran dalam negara kasar (KDNK) Malaysia diramalkan berkembang kepada 7.2 peratus pada 2022, didorong sebahagiannya oleh sektor pelancongan yang semakin pulih yang diunjurkan pulih kepada lebih 30 peratus paras pra-pandemi pada 2022 dan mendahului rantau Asean dengan lebih 70 peratus pemulihan sektor dijangkakan pada 2023.

Institut Akauntan Bertauliah di England dan Wales (ICAEW) berkata Malaysia terhindar daripada kenaikan harga minyak akibat perang Rusia-Ukraine kerana ia merupakan pengeksport minyak bersih bersama-sama dengan gas asli cecair (LNG), yang bermakna pendapatan eksport yang lebih tinggi untuk Malaysia.

Subsidi bahan api yang dilaksanakan kerajaan juga membantu mengawal harga petrol pengguna dan di samping langkah perlindungan makanannya, kesan kenaikan harga komoditi dan minyak ke atas Malaysia adalah negatif, tambahnya.

“Bagaimanapun, disebabkan langkah penutupannya tahun lepas daripada varian Delta dan pergantungan yang tinggi pada eksport ke China, ia dijangka mempunyai pertumbuhan KDNK antara 1.0 peratus dan 1.5 peratus lebih rendah tahun ini berbanding sebaliknya,” kata ICAEW dalam satu kenyataan. kenyataan hari ini.

Sementara itu, Asia Tenggara menghadapi masalah tenaga kerja yang teruk akibat wabak itu dan selama beberapa dekad, Malaysia telah mendapat manfaat daripada buruh asing yang murah dan pada masa ini, dua daripada industri yang paling terjejas ialah runcit dan komoditi.

Fellow Chartered accountant ICAEW Rafizi Ramli berkata Malaysia tidak mempunyai pilihan selain mengetahui cara menggunakan teknologi, pendigitalan dan pengoptimuman untuk menjauhkan diri daripada pergantungan itu kepada tenaga kerja asing dan mengautomasikan lebih banyak lagi.

“Walaupun runcit berkembang pesat disebabkan permintaan pasaran, lebih banyak industri tradisional seperti komoditi memerlukan banyak inovasi, contohnya penyelidikan dan pembangunan robotik dan logistik.

“Mudah-mudahan apa yang kita pelajari semasa wabak itu akan menutup halangan pasaran dan kita akan melihat penggunaan yang lebih baik dalam tempoh satu atau dua tahun akan datang,” tambahnya.

Rafizi percaya rantau Asean terlepas peluang untuk mempromosikan kesedaran digital yang diwujudkan oleh wabak itu dan seterusnya kekurangan bahan binaan penting dalam pendigitalan, iaitu kemahiran semula.

Beliau menegaskan bahawa terdapat ketidakpadanan antara cara institusi dan juga pasaran kerja menangani kemahiran semula dan walaupun terdapat permintaan untuk pekerjaan berkaitan teknologi di Malaysia, ia juga semakin sukar untuk mendapatkan akses kepada bakat dan kemahiran semula tersebut.

“Sebagai contoh, permintaan untuk jurutera perisian pastinya meningkat. Bagaimanapun, sekurang-kurangnya di Malaysia, Singapura dan Indonesia, terdapat kekurangan bekalan.

“Ketiga-tiga negara ini perlu memikirkan bagaimana untuk mengimbangi ini kerana dalam kes Malaysia misalnya, bekalan tidak dapat menampung permintaan. Banyak pelaburan yang mungkin datang ke rantau ini akan pergi ke China atau India jika kita tidak menangani isu ini,” katanya. — Bernama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *