Bekas chef Singapura membuka gerai mi di kantin sekolah dengan harga yang murah supaya pelajar mampu membelinya

Lead Image: Believing that no student should go hungry, prices of Phang's noodle bowls are from RM6.40 to RM7 each. — Pictures via Facebook/ChanChunSing


Imej Utama: Percaya bahawa tiada pelajar perlu kelaparan, harga mangkuk mi Phang adalah dari RM6.40 hingga RM7 setiap satu. — Gambar melalui Facebook/ChanChunSing

Oleh Anne Grace Savitha

Jumaat, 10 Jun 2022 12:18 PTG MYT

PETALING JAYA, 10 Jun — Bekas tukang masak warga Singapura yang kehilangan pekerjaan akibat Covid-19 telah membuka gerai mi di kantin sekolah dengan hidangan lazat dan harga berpatutan.

Cyrus Phang yang pernah bekerja sebagai sous-chef di hotel membawa kemahiran masakannya dengan menyediakan hidangan seperti mee ayam kari, ayam cincang. seronok sangat ke kantin sekolah menengah Deyi.

Mengendalikan gerai itu sejak Januari 2021, satu prinsip yang dipegangnya ialah “tiada pelajar harus kelaparan” kerana harga makanan berharga S$2.00 atau SS$2.20 (RM6.40 hingga RM7), menurut Mothership Sg.

Beliau memberitahu portal itu bahawa bagi pelajar yang tidak dapat membayar balik harga makanan tepat pada masanya kerana kekangan kewangan, mereka boleh berbuat demikian di lain masa.

“Bagi sesetengah pelajar yang kehabisan wang, saya memberitahu mereka, tidak mengapa, anda hanya membayar saya lain kali — dan mereka selalu melakukannya.

“Kita semua adalah sebahagian daripada komuniti sekolah, dan wajarlah kita saling menjaga satu sama lain.” Ia juga dilaporkan bahawa dia telah membuat sumbang saran menu dengan ahli keluarganya sambil mengingati garis panduan Lembaga Promosi Kesihatan dan memanfaatkan pengalaman masakannya selama 13 tahun.

Phang sering menukar menu bergantung pada hari untuk menambah kelainan pada makanan dan seronok melihat pelajarnya kembali ke gerainya.

“Bahagian paling menyeronokkan menjalankan gerai adalah apabila saya melihat wajah yang sama kembali untuk membeli makanan saya,” katanya.

Jasa baik Phang turut dikongsi oleh menteri pendidikan Singapura Chan Chun Sing dan telah dipuji ramai dalam talian.

Siaran itu telah disukai oleh lebih 2,000 orang dengan ramai yang kagum dengan pengalaman memasak Phang dan membawa hidangan lazat kepada pelajar sekolah.

Chan menulis dalam bukunya Instagram menyiarkan bahawa pemilik gerai mi telah menghasilkan idea inovatif untuk membenarkan pelajar membuat pesanan mereka di Instagram Phang untuk mengekalkan jarak yang selamat.

“Tidak perlu dikatakan, ia adalah pukulan besar kepada pelajar,” tulisnya di Facebooknya.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *