Bahrain mengakui berdepan perlawanan sukar menentang Malaysia dalam perlawanan kelayakan Piala Asia

Bahrain chief coach Helio Sousa (left) speaks during a press conference before the 2023 Asian Cup Qualifiers Group E match against Malaysia tomorrow, in Subang Jaya June 10, 2022. — Bernama pic


Ketua jurulatih Bahrain Helio Sousa (kiri) bercakap semasa sidang media sebelum perlawanan Kumpulan E Kelayakan Piala Asia 2023 menentang Malaysia esok, di Subang Jaya 10 Jun, 2022. — Gambar Bernama

Jumaat, 10 Jun 2022 5:50 PTG MYT

SUBANG JAYA, 10 Jun — Bahrain menyedari kesukaran menentang Malaysia dalam perlawanan Kelayakan Piala Asia 2023 malam esok walaupun diletakkan jauh lebih tinggi dalam ranking dunia.

Ketua jurulatih Bahrain, Helio Sousa mengakui Harimau Malaya adalah pasukan yang berkualiti dan oleh itu skuadnya yang juga dikenali sebagai ‘Dilmun’s Warriors’ perlu lebih berhati-hati dan tidak mengambil mudah anak buah Kim Pan Gon.

Beliau berkata tahap kesukaran turut mempengaruhi kelebihan di laman sendiri dan penyokong riuh rendah di Stadium Nasional Bukit Jalil boleh menakutkan.

“Pasukan Malaysia pada masa ini jauh lebih kuat berbanding sebelum ini dengan pemain berkualiti dan mengenai kedudukan yang tinggi di atas, kami sedar akan perkara itu dan akan menyediakan yang terbaik untuk mempunyai keadaan terbaik untuk menghampiri kemenangan.

“Pasukan kami mungkin lebih tinggi dalam ranking tetapi secara teorinya mereka (Malaysia) adalah pasukan yang kuat… Mereka mengambil kesempatan bermain di laman sendiri. Kerana persekitaran yang dicipta oleh peminat hebat boleh membantu melonjakkan Malaysia menjadi lebih kuat,” katanya dalam sidang media pra-perlawanan di sini hari ini.

Pada masa sama, Sousa turut kagum dengan pasukan negara mengekalkan rentaknya selama 90 minit ketika menumpaskan Turkmenistan 3-1 pada aksi pembukaan, Rabu.

Sementara itu, penyerang Bahrain, Kumail Alaswad yang menjaringkan gol dalam perlawanan sekali lagi Bangladesh turut menjangkakan perlawanan pada Sabtu ini akan mencabar.

Dia bagaimanapun meletakkan sasaran untuk mengutip tiga mata penuh walaupun berdepan tekanan penyokong tempatan.

“Kami menjangkakan perlawanan yang kuat di hadapan penonton yang lebih besar esok di stadium tetapi kami telah membuat persiapan yang sangat baik, dan pasukan bersedia untuk mendapatkan tiga mata untuk mengungguli kumpulan,” katanya.

Malaysia dan Bahrain kini mengumpul tiga mata masing-masing untuk berada di tangga teratas Kumpulan E selepas memenangi perlawanan pembukaan masing-masing, dengan Bahrain menewaskan Bangladesh 2-0 pada Rabu.

Hanya juara kumpulan dan lima naib juara terbaik akan layak ke pusingan akhir Piala Asia 2023. — Bernama

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *