‘Penyegar jiwa’ merah jambu menyatukan kaum India dan Pakistan yang layu

Glasses of Rooh Afza watermelon beverages are seen at a roadside stall in Karachi. — AFP pic


Gelas-gelas minuman tembikai Rooh Afza dilihat di gerai tepi jalan di Karachi. — Gambar AFP

Khamis, 09 Jun 2022 10:12 PG MYT

NEW DELHI, 9 Jun — Pakistan dan India telah bertempur dalam tiga peperangan dan pertempuran yang tidak terkira banyaknya, tetapi apabila musim panas semakin panas dengan perubahan iklim, rakyat mereka disatukan oleh cinta untuk minuman merah jambu 115 tahun yang menyejukkan dengan resipi rahsia.

Ramuan herba dan buah-buahan yang sangat manis, Rooh Afza – yang diterjemahkan sebagai “penyegar jiwa” – bukan sahaja terselamat daripada pembahagian kedua-dua negara pada 1947 tetapi berkembang maju di kedua-dua belah sempadan.

Pada hari yang panas dalam relau baru-baru ini di Old Delhi, penjual hebat Firoza memotong dalam kawah logam bongkah ais yang dihantar kepadanya dengan motosikal di lorong yang sempit.

Dia kemudian menikam bahagian atas sebotol Rooh Afza dan memicit pekat likat berwarna merah gincu sebelum menyerang kotak susu dan menambahnya bersama kepingan tembikai.

Ini adalah versi istimewa lelaki berusia 50 tahun itu sendiri, “Sharbat e Mohabbat” (“Minuman Cinta”) — setiap vendor mempunyai sendiri — yang dijualnya pada harga 20 rupee (RM1.15) setiap piala plastik.

“Kami menggunakan lebih daripada 12 botol Rooh Afza dan 20 kotak susu, malah 30 pada masa-masa tertentu, dan sehingga 40 apabila perniagaannya bagus,” katanya kepada AFP dengan suaranya yang lantang, garau kerana menjaja elixirnya.

“Saya mengambil alih kedai ini sedekad lalu apabila suami meninggal dunia. Dia mula menjual Rooh Afza di sini kira-kira 40-50 tahun lalu. Ia satu-satunya sumber pendapatan saya.”

Di atasnya dengan tarikh

Di Pakistan, minuman ini menjadi kegemaran khususnya pada bulan Ramadan yang mulia, apabila ia dihidangkan sebagai penghilang dahaga petang dengan jamuan Iftar, apabila umat Islam berbuka puasa.

Tetapi disajikan dalam pencuci mulut, susu dan kastard, ia tetap popular sepanjang musim panas Pakistan, di mana suhu mencecah 50 darjah Celsius (122 darjah Fahrenheit) awal tahun ini.

Di sebuah gerai tepi jalan di bandar besar Karachi, pemilik Muhammad Akram mengendalikan aliran tunai yang sibuk wang kertas telinga anjing yang ditawarkan oleh pelanggan yang berminat.

“Seorang gelandangan pernah mencadangkan jika saya mencampurkan Rooh Afza dengan tembikai yang dipotong dadu ia akan menjadi lazat,” katanya kepada AFP. “Rasanya luar biasa.”

Di gerai yang sama, Abdul Qahar bekerja syif 12 jam dengan mengetuai sedozen kakitangan yang menghidangkan roti Rooh Afza yang penuh dengan ketulan tembikai delima, di atasnya dengan kurma dan dilembing dengan straw.

“Ia menenangkan semangat,” kata suri rumah Neelam Fareed berusia 25 tahun, yang mengembara lima kilometer (tiga batu) menaiki moped bersama suaminya hanya untuk minum.

Dibahagikan

Rooh Afza pertama kali dijual pada tahun 1907 di Old Delhi, pusat sesak ibu kota India, oleh Hakim Hafiz Abdul Majeed, seorang pengamal penyembuhan tradisional.

Pada tahun 1947, dengan pembahagian India British, seorang anak lelaki tinggal di Delhi manakala seorang lagi naik tongkat untuk Pakistan baharu.

Mereka menubuhkan kilang di setiap negara — serta sebuah kilang di Pakistan Timur, yang menjadi Bangladesh pada 1971 selepas perang kemerdekaan berdarah — di bawah dua firma, Hamdard India dan Hamdard Pakistan.

Hamid Ahmed, cicit pengasas, yang menjalankan perniagaan India, berkata resipi itu tidak berubah sejak 115 tahun lalu.

“Ia adalah rahsia besar; malah orang di kilang itu tidak akan mengetahuinya… Saya rasa, ada tiga orang yang akan mengetahuinya,” kata lelaki berusia 45 tahun itu kepada AFP sambil ketawa.

Masa depan cerah

Selain daripada dihidangkan dengan ais sejuk, campuran buah-buahan dan herba minuman itu dianggap dapat membantu dengan angin musim panas yang berdebu di benua utara, yang dikenali sebagai bilik air.

Memandangkan Asia Selatan mengalami musim panas yang semakin panas, fenomena yang dipersalahkan oleh perubahan iklim, masa depan cerah — sekurang-kurangnya untuk prospek perniagaan Hamdard.

“Saya fikir dengan pemanasan global, suhu semakin meningkat… kaitan Rooh Afza tidak akan ke mana-mana tidak lama lagi,” kata Ahmed kepada AFP.

“Jualan semakin meningkat.” — AFP

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *