Pergi ke Kopitiam Pandangan Baik PJ Seksyen 17 untuk ‘sang har mee’ yang dekaden dan lazat


‘sang har mee’ yang mulia dari gerai yang dikendalikan oleh Tan Cheal Hean di Good View Kopitiam ini bernilai semua kalori itu — Gambar oleh Lee Khang Yi

Oleh Lee Khang Yi

Rabu, 08 Jun 2022 8:18 PG MYT

PETALING JAYA, 8 JUN — Setiap kali saya memesan sang har mee, rasa macam sambutan gilang gemilang. Terdapat udang besar dengan daging yang manis dan padat. Mee rangup. Sos yang kaya dengan rasa udang.

Saya menemui gerai berusia enam bulan ini baru-baru ini, terima kasih kepada seorang kawan. Dia telah disyorkan tempat ini oleh rakannya tetapi masih belum melawatnya.

Kedai kopi ini bukan baru bagi saya kerana saya telah mencubanya kampung wantan ayam dengan mi hor fun dan kuih keladi sebelum dari char kway teow gerai.

Gerai yang dikendalikan oleh Tan Cheal Hean ini terletak di antara gerai mee Hokkien yang terkenal dan kampung mee wantan ayam.

Tan bekerja selama lebih 20 tahun di sebuah restoran terkenal di Petaling Jaya yang pakar dalam sang har mee. Cari papan tanda di atas gerai yang memaparkan dua ekor udang.

Di tempat ini, yang merupakan usahanya sendiri, dia berkhidmat sang har mee dan pelbagai mee goreng seperti wat tan hormi kaca dan banyak lagi.

Memandangkan ia dibuka dari tengah hari dan seterusnya, dia menawarkan mee Hokkien dan mi goreng Kantonis sehingga jam 4 petang. Masa itu mungkin untuk mengelakkan pertembungan dengan gerai jiran yang menggoreng hidangan yang sama mulai jam 4 petang dan seterusnya.

Selain daripada sang har meedia juga menawarkan udang air tawar dengan pelbagai mi seperti mi Hokkien, kway teow, yin yong dan loh mee. Jika anda lebih suka sup dengan udang air tawar, mereka juga melakukan satu dengan beehoon dan satu lagi dengan nasi.

Udang air tawar yang besar diperolehi dari Indonesia. Anda dicaj mengikut berat untuk udang. Memandangkan ia biasanya harga pasaran, pada masa ini Tan mengenakan caj RM160 sekilogram. Sebagai perbandingan, anda mungkin perlu mengeluarkan kira-kira RM290 sekilogram pada masa ini, jika anda menjamu selera di restoran.

Udang air tawar itu sangat besar dan diperoleh dari Indonesia (kiri).  Anda membayar mengikut berat udang (kanan)

Udang air tawar itu sangat besar dan diperoleh dari Indonesia (kiri). Anda membayar mengikut berat udang (kanan)

Jangkakan untuk membelanjakan sekitar RM80 hingga RM110 setiap ekor, kerana ia bergantung kepada saiz udang. Untuk dua ekor udang saya, saya bayar RM165.

Saya memutuskan untuk melakukan takeaway kerana saya mahu seluruh keluarga mencubanya. Untuk bawa pulang, mereka memberi anda semua yang dibungkus secara berasingan. Hanya pulang ke rumah dan berhimpun.

Jika anda membawa bekas anda sendiri, mereka juga boleh membungkusnya untuk anda tetapi ambil perhatian, mereka mungkin memotong udang supaya sesuai dengan saiz bekas itu, itulah yang berlaku kepada rakan saya yang dibawa pulang.

Bawa pulang anda melihat mereka memisahkan unsur-unsur seperti mi super rangup

Bawa pulang anda melihat mereka memisahkan unsur-unsur seperti mi super rangup

Jika anda perhatikan dengan teliti, anda akan melihat mee goreng yang rangup di dalam bekas. Ini diperbuat daripada mee wantan yang digoreng sehingga helainya sangat rangup dan rangup.

Apabila anda memesan makanan anda, mereka akan menghancurkannya menjadi kepingan yang lebih kecil. Jika anda lebih suka mee anda kekal garing sepanjang hidangan, cuma tambah sos bila-bila masa.

Oleh kerana sos akan sejuk, anda boleh menyimpan sos dalam periuk untuk memastikan ia hangat. Ada yang lebih suka merendam sahaja sos bersama mee sehingga diselitkan dengan rasa udang. Jadi ikut sahaja pilihan anda untuk mee ini.

Udang dibungkus secara berasingan dalam kotak supaya anda boleh menambahnya apabila anda tiba di rumah (kiri).  Pastikan sos hangat di rumah untuk mengelakkannya daripada menjadi suram dan anda juga memasukkan kaki udang di dalam sos (kanan)

Udang dibungkus secara berasingan dalam kotak supaya anda boleh menambahnya apabila anda tiba di rumah (kiri). Pastikan sos hangat di rumah untuk mengelakkannya daripada menjadi suram dan anda juga memasukkan kaki udang di dalam sos (kanan)

Saya juga suka bagaimana mereka mengeluarkan daging dari kaki panjang udang dan memasukkannya ke dalam sos. Tidak banyak restoran yang meluangkan masa untuk melakukan ini.

Dan jika anda gemar menonton cara mee digoreng, anda juga boleh memerhatikan proses memasak kerana ia dimasak di gerai. Ia menarik untuk menonton dari jauh, semua persiapan dan kung fu di sebalik kuali panas.

Seluruh keluarga sangat menikmati mi dengan teksturnya yang rangup, daging pejal dan manis daripada udang besar dan sos udang yang enak.

Mee rangup dibuat dengan menggoreng mee telur ini (kiri).  Anda boleh menonton beberapa aksi kuali apabila Tan menyelesaikan pesanan anda di gerai (kanan)

Mee rangup dibuat dengan menggoreng mee telur ini (kiri). Anda boleh menonton beberapa aksi kuali apabila Tan menyelesaikan pesanan anda di gerai (kanan)

Memandangkan saya tidak tahu cara memanaskan sos, hidangan saya kelihatan agak suram apabila ia sejuk. Lain kali saya akan panaskan sos untuk menikmatinya dengan lebih baik. Saya rasa ia juga lebih enak dimakan segar dari kuali panas di kedai kopi.

Pada masa ini gerai itu dikendalikan oleh Tan dan hanya seorang pembantu jadi kesabaran diperlukan pada waktu puncak. Saya membuat takeaway saya sekitar jam 4 petang jadi saya tidak perlu menunggu lama.

Gerai Sang Har Mee, Good View Kopitiam, No 1091, Jalan 17/27, Seksyen 17, Petaling Jaya. Tel:+6012-5513839. Buka: 12 tengahari hingga 9 malam. Ditutup setiap Isnin kedua setiap bulan.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *