Di Signature Market Experience Store di Mont Kiara, khazanah ‘shokupan’ truffle hitam dan ‘nektar hitam’


Black Truffle Shokupan di Signature Market Experience Store mengahwini roti susu gaya Jepun dengan truffle hitam aromatik. – Gambar oleh Kenny Mah

Oleh Kenny Mah

Selasa, 07 Jun 2022 8:32 PG MYT

KUALA LUMPUR, 7 Jun — Berkerak namun lembut berbantalan. Lembut dan bersusu, namun kaya dan bermentega. Timur bertemu Barat.

Kita semua suka kontradiksi dan kontras, terutamanya dalam makanan kita, bukan? Apabila rasa dan tekstur berpecah dan menakluk, selera kitalah yang sentiasa menang.

Begitu juga dengan Black Truffle Shokupan di Signature Market Experience Store di Mont Kiara. Hidangan ini menggabungkan roti susu gaya Jepun dan mentega yang diperisakan dengan truffle hitam aromatik, tipikal wilayah Périgord di Perancis.

Namun ini bukan kedai roti baru, walaupun ia baru.

Barista Darren Lee membawa minatnya terhadap kopi ke Signature Market Experience Store di Mont Kiara.

Barista Darren Lee membawa minatnya terhadap kopi ke Signature Market Experience Store di Mont Kiara.

Saya berada di sini di Signature Market Experience Store sebahagian besarnya disebabkan oleh kehadiran salah seorang barista kegemaran saya di bandar, Darren Lee.

Seperti chef terkenal yang meninggalkan restoran berbintang Michelin mereka untuk melancarkan usaha baharu, begitu juga dengan barista. Ke mana seseorang pergi, yang tetap akan mengikuti.

Sekurang-kurangnya, ini nampaknya berlaku dalam kalangan rakan-rakan kopi khusus saya. Seseorang pergi ke mana sahaja barista kegemarannya pergi; terdapat kos persediaan untuk membina hubungan dan memikirkan cara membuat cawan yang sempurna untuk anda. Lebih mudah untuk menukar kafe daripada barista.

Ini bermakna Darren lebih daripada membawa minatnya terhadap kopi ke tempat pekerjaan baharunya; dia membawa pelanggan yang matang dan arif bersamanya, dengan jangkaan tertentu. Yang boleh menakutkan seorang barista muda, walaupun seorang yang berpengalaman bertahun-tahun dalam industri kopi.

Bahagian luar yang menghijau dan berhutan di Signature Market Experience Store.

Bahagian luar yang menghijau dan berhutan di Signature Market Experience Store.

Kami, pelanggan tetapnya yang setia, percaya kepadanya, walau bagaimanapun. Dan Darren mempunyai lebih daripada beberapa helah baru di lengan pakaian baristanya (tetapi lebih lanjut mengenainya kemudian).

Buat masa ini, kesan pertama adalah salah satu oasis yang menenangkan. Pengunjung disambut oleh bahagian luar yang menghijau dan berkayu di Signature Market Experience Store. Di dalamnya terdapat banyak tumbuhan berdaun hijau dan siling tinggi yang mewujudkan rasa ruang yang luas.

Segala-galanya disinari cahaya semula jadi dari luar tetapi berjalan lebih dalam dan anda akan mendapati ceruk yang sesuai untuk pelanggan solo bekerja pada komputer riba mereka dan menghirup minuman mereka.

Apabila saya bertanya kepada Darren dari mana pembakar kopi mereka mendapat bijinya, dan bukannya suspek biasa Pemanggang Artisan, Burung hantu atau Habsaya mendapat jawapan yang lebih menarik dan inklusif.

Banyak tumbuhan berdaun hijau (kiri).  Campuran jejak Signature Market (kanan).

Banyak tumbuhan berdaun hijau (kiri). Campuran jejak Signature Market (kanan).

Dia berkongsi, “Kami akan menampilkan jadual berputar bagi pembakar kopi yang berbeza supaya pelanggan kami dapat merasai pelbagai profil perisa. Dengan cara ini, apabila mereka kembali, terutamanya pelanggan tetap kami, mereka akan dapat mencuba sesuatu yang baharu setiap kali.”

Walaupun hebat untuk pengguna yang cerewet, ini jauh dari kebiasaan yang berhemat untuk usahawan F&B (makanan dan minuman). Sebab mengapa kebanyakan kafe berpegang kepada satu pembekal adalah untuk mendapatkan harga terbaik yang mungkin, terutamanya dalam industri yang margin keuntungan boleh tipis.

Jelas sekali, Kedai Pengalaman Pasaran Tandatangan sedang mencuba sesuatu yang lebih mencabar dan mengutamakan pelanggan. Petunjuknya adalah dalam nama kedai selama ini: “pengalaman” pelanggan diutamakan di sini, dengan rancangan untuk bilik deria yang menampilkan barisan produk aromaterapi Plant Origins mereka.

Siramkan sedikit madu ke atas 'shokupan' yang telah dibakar dan tepuk mentega truffle hitam.

Siramkan sedikit madu ke atas ‘shokupan’ yang telah dibakar dan tepuk mentega truffle hitam.

Buat masa ini, ruang adalah mengenai berehat sambil menikmati secawan cawan yang enak. Hari ini ia adalah secawan “nektar hitam” atau pandangan Darren yang agak tepat terhadap hitam panjang.

Mereka yang ingin tahu mungkin tertanya-tanya apakah perbezaan antara Americano dan hitam panjang. Untuk yang pertama, air panas dituangkan ke dalam secawan espresso, manakala yang terakhir memerlukan sedutan espresso ke dalam secawan air panas.

Adakah pesanan itu penting? Bukankah ia hanya kopi hitam sahaja?

Jawapan ringkas (atau jawapan “tembakan”, seolah-olah) ialah: Ia sangat sesuai. Dengan Americano, semuanya bercampur-campur supaya anda mendapat secawan kopi hitam yang homogen. Dengan hitam panjang, espresso berbuih dan berperisa crema kekal terapung di atas supaya anda mendapat minuman yang kurang seragam dan lebih menarik.

Barista yang gembira bermakna pukulan espresso yang gembira!

Barista yang gembira bermakna pukulan espresso yang gembira!

Nektar hitam, memang.

Darren menghidangkan kopi saya dengan beberapa campuran jejak Signature Market (syarikat tempatan meletakkan dirinya sebagai syarikat makanan kesihatan dan jenama kesihatan), yang merupakan sentuhan yang bagus untuk mereka yang memerlukan makanan ringan mereka.

Black Truffle Shokupan yang disebutkan di atas juga merupakan satu pengalaman tersendiri: menyiram sedikit madu cair di atas panggang shokupan dan tepukan mentega truffle hitam — apa yang tidak disukai?

Ia adalah permulaan baharu bagi Darren yang berkongsi, “Banyak yang saya pelajari di sini, daripada rakan sekerja saya dan jurulatih dari Barista Guild Asia. Dan ini kali pertama saya menjalankan kedai yang begitu besar, berbanding dengan kafe yang pernah saya kerjakan. sebelum ini. Saya bernasib baik kerana berada di sini dari awal, menyediakan sehingga ke pelancaran lembut kami.”

Nah, ini adalah permulaan baru untuk pelanggan Darren juga. Lagipun, barista yang gembira bermakna pukulan espresso yang gembira!

“Nektar hitam” atau pandangan istimewa Darren tentang hitam panjang.

Kedai Pengalaman Pasaran Tandatangan

Lot G-06, Ground Level, Arcoris, 10, Jalan Kiara, Mont Kiara, KL

Tel: 017-348 3288

Dibuka setiap hari (kecuali Isnin ditutup) 9 pagi-6 petang

signaturemarket.co

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *