Timbalan menteri menyeru ibu bapa supaya tidak menyembunyikan tingkah laku pelik anak mereka bagi mengelak kejadian tidak diingini

Deputy Minister of Women, Family and Community Development Datuk Seri Siti Zailah Yusof (2nd right) greets flood victim Azmi Udin (3rd right) while presenting post-flood aid at a used furniture donation ceremony from Singapore for flood victims in Dam, Negri Sembilan, June 6, 2022. — Bernama pic


Timbalan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat Datuk Seri Siti Zailah Yusof (2 kanan) bersalaman dengan mangsa banjir Azmi Udin (3 kanan) semasa menyampaikan bantuan pasca banjir pada majlis sumbangan perabot terpakai dari Singapura untuk mangsa banjir di Empangan, Negri Sembilan, 6 Jun 2022. — Gambar Bernama

Isnin, 06 Jun 2022 8:59 PTG MYT

NILAI, 6 Jun — Ibu bapa atau ahli keluarga tidak harus menyembunyikan tingkah laku pelik anak-anak mereka kerana ini mungkin disebabkan oleh gangguan mental dan perlu mendapatkan rawatan segera untuk mereka.

Timbalan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat Datuk Siti Zailah Yusof berkata ini bagi mengelak keadaan yang memudaratkan sekiranya keadaan itu dibiarkan bernanah.

“Ahli keluarga terdekat harus bertanggungjawab jika melihat tingkah laku aneh anak mereka dan pihak berkuasa yang berkenaan diberitahu mengenainya. Bagi jiran, mereka harus melaporkan kepada polis atau pihak berkuasa atau saluran lain yang berkaitan jika mereka mendengar jeritan dan pergaduhan.

“Mereka boleh menelefon atau menghantar teks melalui khidmat pesanan ringkas (SMS)….kita perlu menjadi masyarakat yang prihatin dan bertanggungjawab terhadap keselamatan,” katanya kepada pemberita selepas menyerahkan perabot terpakai dari Singapura kepada mangsa banjir di Mantin , disini hari ini.

Ini susulan kejadian seorang wanita berusia 68 tahun di Parit Buntar, Perak dipercayai dibunuh dan badannya dikerat 15 bahagian oleh anaknya sendiri.

Suspek berusia 42 tahun pernah menerima rawatan sebagai pesakit mental di sebuah hospital swasta di Pulau Pinang sejak 20 tahun lalu namun tidak menerima rawatan susulan selepas itu.

Bimbang dengan sikap kurang kasih sayang dan rasa hormat yang semakin meningkat dalam kalangan ahli keluarga, Siti Zailah berkata institusi kekeluargaan perlu diperkasakan manakala ibu bapa perlu mendidik anak-anak supaya tidak terlibat dalam aktiviti tidak diingini termasuk melalui pendidikan agama.

Sementara itu, beliau berkata Lembaga Penduduk dan Pembangunan Keluarga Negara (LPPKN) telah melaksanakan pelbagai inisiatif untuk membina Keluarga Malaysia (Keluarga Malaysia) menjadi sebuah keluarga yang harmoni dan berdaya tahan termasuk melalui Jelajah Kasih Keluarga (Perjalanan Cinta Keluarga).

Beliau berkata 304,982 daripada sukarelawan Skuad WAJA di bawah Jabatan Kemajuan Wanita telah digerakkan untuk memberi bantuan dan perkhidmatan psikososial kepada masyarakat apabila diperlukan.

Siti Zailah turut menggesa semua pihak termasuk individu dan syarikat menyalurkan sumbangan seperti perabot dan barangan rumah yang ingin dilupuskan tetapi masih dalam keadaan baik kepada mangsa banjir.

Beliau berkata antara November 2021 dan Mac tahun ini, banjir akibat monsun timur laut telah menjejaskan 50,814 keluarga di seluruh negara dengan 181,979 mangsa dipindahkan ke pusat pemindahan. — Bernama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *