Categories: MalaysiaNews

Sarawak berikrar untuk kekal di Malaysia, kata perdana menteri


Perdana Menteri Sarawak Tan Sri Abang Johari Openg, yang melafazkan ikrar itu, berkata Seri Paduka Baginda telah melakukan beberapa lawatan ke negeri ini pada tahun ini dan amat mengambil berat terhadap rakyat Sarawak tanpa mengira kaum, agama atau fahaman politik mereka. — gambar Bernama

Isnin, 06 Jun 2022 6:26 PTG MYT

KAPIT, 6 Jun — Sambutan hari keputeraan rasmi Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah peringkat negeri Sarawak hari ini menyaksikan rakyat negeri itu berikrar untuk kekal dalam Persekutuan Malaysia.

Perdana Menteri Sarawak Tan Sri Abang Johari Openg, yang melafazkan ikrar itu, berkata Seri Paduka Baginda telah melakukan beberapa lawatan ke negeri ini pada tahun ini dan amat mengambil berat terhadap rakyat Sarawak tanpa mengira kaum, agama atau fahaman politik mereka.

“Sebagai sebahagian daripada wilayah yang membentuk Malaysia, kami di Sarawak akan terus kekal di Malaysia dan membantu membangunkannya seperti yang termaktub dalam Perlembagaan dan Perjanjian Malaysia 1963,” katanya pada sambutan peringkat negeri di sini.

Abang Johari berkata Sarawak telah melaksanakan rancangan dan dasar yang kukuh untuk memastikan rakyat akan terus menikmati keamanan, kemakmuran dan kemajuan.

Menurutnya, kerajaan Sarawak telah merancang beberapa strategi termasuk Strategi Pembangunan Pasca-Covid-19 2030 (PCDS 2030), yang akan dilaksanakan bagi memastikan negeri ini terus membangun dan hasil ekonomi dapat terus diagihkan secara menyeluruh kepada negara. orang ramai.

Abang Johari berkata kerajaan Sarawak menyasarkan pertumbuhan ekonomi enam hingga lapan peratus setahun untuk menjadikan Sarawak sebuah negeri berpendapatan tinggi menjelang 2030.

Beliau juga berkata sambutan hari lahir itu merupakan acara bersemuka besar pertama yang diadakan berikutan pandemik Covid-19, dan Sarawak akan menganjurkan lebih banyak acara penting secara fizikal, termasuk sambutan Hari Sarawak pada 22 Julai dan Hari Kebangsaan pada 31 Ogos.

Terdahulu, Abang Johari mewakili rakyat Sarawak mengucapkan selamat hari keputeraan kepada Al-Sultan Abdullah dan mendoakan agar Duli Yang Maha Mulia dan Raja Permaisuri Agong Tunku Hajah Azizah Aminah Maimunah Iskandariah bersama-sama kerabat diraja sentiasa dikurniakan kesihatan yang baik, kesejahteraan. dan kedaulatan. — Bernama

Presscliff

Recent Posts

Bahrain mengakui berdepan perlawanan sukar menentang Malaysia dalam perlawanan kelayakan Piala Asia

Ketua jurulatih Bahrain Helio Sousa (kiri) bercakap semasa sidang media sebelum perlawanan Kumpulan E Kelayakan…

8 months ago

Timbalan presiden Persekutuan Olahraga Malaysia: Pilihan presiden penting demi olahraga negara

Datuk Mumtaz Jaafar dilihat semasa sidang media di The Royal Selangor Club dalam gambar fail…

8 months ago

Israel berkata perjanjian membenarkan rakyat pergi ke Piala Dunia Qatar

Logo rasmi kejohanan untuk Piala Dunia Qatar 2022 dilihat pada dinding amfiteater di Doha 3…

8 months ago

Sensor ini boleh mengesan racun perosak dalam buah-buahan dan sayur-sayuran dalam beberapa minit

Penyelidik Sweden telah membangunkan sensor mini yang murah dan boleh dihasilkan semula untuk mengesan racun…

8 months ago

Froome berkata tiada jaminan dia akan dipilih untuk Tour de France

Pelumba Britain pasukan teknologi Israel-Premier Chris Froome menunggang semasa peringkat keempat perlumbaan berbasikal ujian masa…

8 months ago

Institut Akauntan Bertauliah meramalkan KDNK Malaysia berkembang kepada 7.2 peratus pada 2022

Keluaran dalam negara kasar (KDNK) Malaysia diramalkan berkembang kepada 7.2 peratus pada 2022. — Gambar…

8 months ago