Sarawak berikrar untuk kekal di Malaysia, kata perdana menteri

Premier of Sarawak Tan Sri Abang Johari Openg, who made the pledge, said His Majesty had made several visits to the state this year and cares deeply for the people of Sarawak irrespective of their race, religion or political beliefs. — Bernama pic


Perdana Menteri Sarawak Tan Sri Abang Johari Openg, yang melafazkan ikrar itu, berkata Seri Paduka Baginda telah melakukan beberapa lawatan ke negeri ini pada tahun ini dan amat mengambil berat terhadap rakyat Sarawak tanpa mengira kaum, agama atau fahaman politik mereka. — gambar Bernama

Isnin, 06 Jun 2022 6:26 PTG MYT

KAPIT, 6 Jun — Sambutan hari keputeraan rasmi Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah peringkat negeri Sarawak hari ini menyaksikan rakyat negeri itu berikrar untuk kekal dalam Persekutuan Malaysia.

Perdana Menteri Sarawak Tan Sri Abang Johari Openg, yang melafazkan ikrar itu, berkata Seri Paduka Baginda telah melakukan beberapa lawatan ke negeri ini pada tahun ini dan amat mengambil berat terhadap rakyat Sarawak tanpa mengira kaum, agama atau fahaman politik mereka.

“Sebagai sebahagian daripada wilayah yang membentuk Malaysia, kami di Sarawak akan terus kekal di Malaysia dan membantu membangunkannya seperti yang termaktub dalam Perlembagaan dan Perjanjian Malaysia 1963,” katanya pada sambutan peringkat negeri di sini.

Abang Johari berkata Sarawak telah melaksanakan rancangan dan dasar yang kukuh untuk memastikan rakyat akan terus menikmati keamanan, kemakmuran dan kemajuan.

Menurutnya, kerajaan Sarawak telah merancang beberapa strategi termasuk Strategi Pembangunan Pasca-Covid-19 2030 (PCDS 2030), yang akan dilaksanakan bagi memastikan negeri ini terus membangun dan hasil ekonomi dapat terus diagihkan secara menyeluruh kepada negara. orang ramai.

Abang Johari berkata kerajaan Sarawak menyasarkan pertumbuhan ekonomi enam hingga lapan peratus setahun untuk menjadikan Sarawak sebuah negeri berpendapatan tinggi menjelang 2030.

Beliau juga berkata sambutan hari lahir itu merupakan acara bersemuka besar pertama yang diadakan berikutan pandemik Covid-19, dan Sarawak akan menganjurkan lebih banyak acara penting secara fizikal, termasuk sambutan Hari Sarawak pada 22 Julai dan Hari Kebangsaan pada 31 Ogos.

Terdahulu, Abang Johari mewakili rakyat Sarawak mengucapkan selamat hari keputeraan kepada Al-Sultan Abdullah dan mendoakan agar Duli Yang Maha Mulia dan Raja Permaisuri Agong Tunku Hajah Azizah Aminah Maimunah Iskandariah bersama-sama kerabat diraja sentiasa dikurniakan kesihatan yang baik, kesejahteraan. dan kedaulatan. — Bernama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *