Malaysia Aviation Group akan mengembangkan penggunaan biofuel untuk penerbangan penumpang, kargo dalam tempoh setahun

Malaysia Aviation Group in collaboration with Petronas Dagangan Berhad introduced Malaysia’s first commercial flight powered by sustainable aviation fuel at Kuala Lumpur International Airport (KLIA) June 5, 2022. — Bernama pic


Malaysia Aviation Group dengan kerjasama Petronas Dagangan Berhad memperkenalkan penerbangan komersial pertama Malaysia yang dikuasakan oleh bahan api penerbangan mampan di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) 5 Jun, 2022. — Gambar Bernama

Ahad, 05 Jun 2022 2:56 PTG MYT

SEPANG, 5 Jun — Kumpulan Penerbangan Malaysia (MAG) akan memperluaskan penggunaan bahan api penerbangan mampan (SAF) untuk kumpulan anak syarikatnya antara enam bulan hingga satu tahun, kata ketua pegawai kemampanan MAG Philip See.

Beliau berkata terdapat beberapa perbincangan berterusan pada masa ini untuk memastikan semua organisasi bersedia dengan apa yang menjadi sebahagian daripada komitmen syarikat untuk mencapai pembangunan sosio-ekonomi serta mencapai pelepasan karbon sifar bersih menjelang 2050.

“Kami masih dalam perbincangan tetapi jawapannya ya. Kami merancang untuk melancarkan penerbangan penumpang dan kargo kami (menggunakan SAF).

“Kami menjalankan ujian senario hari ini untuk memastikan anak syarikat kami bersedia untuk itu,” katanya dalam sidang media selepas melancarkan penerbangan penumpang pertamanya menggunakan SAF antara Kuala Lumpur dan Singapura sempena Hari Alam Sekitar Sedunia di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur ( KLIA) di sini.

Dikuasakan oleh SAF, penerbangan Malaysia Airlines MH603 berjaya berlepas pada tengah hari.

Bahan api itu dibekalkan oleh cabang pemasaran dan perdagangan Petronas yang berpangkalan di Eropah, Petco Trading (UK), manakala Petronas Dagangan Bhd (PDB) bertanggungjawab ke atas pengendalian produk dan mengisi minyak.

Teknologi bahan api baharu itu dihasilkan oleh pengeluar SAF terbesar dunia Neste menggunakan 100 peratus sisa boleh diperbaharui dan bahan mentah berasaskan sisa seperti sisa lemak haiwan.

Mengenai sama ada penggunaan SAF akan menjejaskan harga tiket, See berkata harga dipacu pasaran berdasarkan permintaan.

“Pada masa ini, harga tidak akan terjejas. Harga akan mengikut permintaan penerbangan,” kata See.

Untuk penambahbaikan industri, negara dan masa depan Planet Bumi, beliau menggesa semua penumpang untuk menyertai syarikat itu untuk mengambil langkah yang perlu bagi meminimumkan kesan alam sekitar, sambil menambah bahawa SAF akan menjadi sumber bahan api yang lebih bersih dan berdaya maju untuk penerbangan biasa menjelang 2025 .

“SAF telah digunakan oleh 40,000 penerbangan di seluruh dunia; kebolehlaksanaannya sebagai pilihan bahan api yang lebih bersih dan berdaya maju terbukti,” katanya.

Sementara itu, pengarah urusan dan ketua pegawai eksekutif PDB Azrul Osman Rani berkata kedua-dua syarikat akan bersama-sama meneroka peluang yang berpotensi untuk memajukan kemampanan, termasuk pembekalan dan penggunaan SAF di KLIA.

“Kami juga akan menyasarkan untuk mengukuhkan kesedaran tentang kemampanan penerbangan melalui strategi komunikasi dan advokasi bersatu sekitar pengurangan pelepasan karbon,” katanya.

Azrul Osman berkata PDB kini sedang menilai pembangunan terancang bagi kilang penapisan bio greenfield dan brownfield serta pemprosesan bersama di kemudahan Petronas sedia ada untuk berada pada kedudukan yang baik untuk membekalkan SAF di peringkat domestik dan antarabangsa. — Bernama

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *