Categories: MalaysiaNews

Agong mengucapkan tahniah kepada Ratu Elizabeth II atas Sambutan Jubli Platinum


Bendera kebangsaan British dipamerkan di Istana Buckingham semasa Pesta Platinum pada 4 Jun 2022 sebagai sebahagian daripada perayaan jubli platinum Ratu Elizabeth II. — Gambar AFP

Ahad, 05 Jun 2022 2:38 PTG MYT

KUALA LUMPUR, 5 Jun — Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah hari ini mengucapkan tahniah kepada Ratu Elizabeth II atas sambutan Jubli Platinum yang bermula Khamis lepas.

Perayaan itu diadakan untuk menandakan ulang tahun ke-70 Ratu Elizabeth II berada di atas takhta British.

Dalam catatan di laman Facebook rasmi Istana Negara, Al-Sultan Abdullah melahirkan rasa gembira kerana Ratu Elizabeth II dikurniakan kesihatan yang baik dan umur panjang sihat menjadikan baginda sebagai raja paling lama memerintah dalam sejarah British.

Baginda juga menyifatkan Ratu Elizabeth II sebagai seorang pemerintah yang mengambil berat tentang kebajikan rakyat dan berdedikasi berkhidmat kepada rakyat di Britain dan Komanwel selain mendoakan baginda dikurniakan umur yang panjang, kebijaksanaan serta diberi kekuatan untuk terus mendaki. takhta British.

“Baginda juga berharap hubungan dua hala yang erat antara Malaysia dan Britain akan terus dipertingkatkan terutamanya dalam bidang ekonomi, perdagangan dan pelaburan,” demikian menurut catatan itu.

Kali terakhir Duli Yang Maha Mulia mengadakan kunjungan hormat ke atas Ratu Elizabeth II ialah pada 13 Dis 2019 di mana mereka menghadiri majlis makan tengah hari yang diadakan di Istana Buckingham, London.

Kunjungan hormat dan jamuan tengah hari itu diadakan sempena lawatan khas tujuh hari Duli Yang Maha Mulia ke England mulai 9 Dis 2019.

Semasa lawatan itu, Al-Sultan Abdullah turut melawat Westminster Abbey, yang merupakan salah satu rumah ibadat paling terkenal di United Kingdom dan tempat pertabalan dan pengebumian tradisional bagi raja-raja Inggeris.

Pada 10 Sept 2019, Duli Yang Maha Mulia berkenan mengadap The Earl of Wessex Prince Edward di Istana Negara sempena lawatan dua hari baginda ke Malaysia untuk menghadiri Persidangan Serantau Asia Pasifik Anugerah Antarabangsa Duke of Edinburgh atas kapasiti baginda sebagai pengerusi pemegang amanah. daripada Yayasan Anugerah Antarabangsa Duke of Edinburgh.

Ratu Elizabeth II semasa pemerintahannya telah melawat Malaysia sebanyak tiga kali iaitu pada tahun 1972 (Lawatan Khas), 1989 (Mesyuarat Ketua-ketua Kerajaan Komanwel ke-11) dan 1998 (penutupan Sukan Komanwel ke-16).

Selain daripada lawatan Ratu Elizabeth II dan Earl of Wessex, Duke dan Duchess of Cambridge, Putera William dan Catherine juga melawat Malaysia pada 2012 dan Putera Charles, Putera Wales, dan isterinya Camilla, Duchess of Cornwall melawat negara itu. pada tahun 2017.

Lawatan dua hari ke Sabah oleh Duke dan Duchess of Cambridge itu diadakan sempena ulang tahun ke-60 pemerintahan Ratu Elizabeth II.

Sementara itu, Putera Wales dan Duchess of Cornwall mengadakan lawatan tujuh hari ke Malaysia pada 2017 bagi memperingati ulang tahun ke-60 hubungan dua hala antara Malaysia dan United Kingdom. — Bernama

.

Presscliff

Recent Posts

Bahrain mengakui berdepan perlawanan sukar menentang Malaysia dalam perlawanan kelayakan Piala Asia

Ketua jurulatih Bahrain Helio Sousa (kiri) bercakap semasa sidang media sebelum perlawanan Kumpulan E Kelayakan…

8 months ago

Timbalan presiden Persekutuan Olahraga Malaysia: Pilihan presiden penting demi olahraga negara

Datuk Mumtaz Jaafar dilihat semasa sidang media di The Royal Selangor Club dalam gambar fail…

8 months ago

Israel berkata perjanjian membenarkan rakyat pergi ke Piala Dunia Qatar

Logo rasmi kejohanan untuk Piala Dunia Qatar 2022 dilihat pada dinding amfiteater di Doha 3…

8 months ago

Sensor ini boleh mengesan racun perosak dalam buah-buahan dan sayur-sayuran dalam beberapa minit

Penyelidik Sweden telah membangunkan sensor mini yang murah dan boleh dihasilkan semula untuk mengesan racun…

8 months ago

Froome berkata tiada jaminan dia akan dipilih untuk Tour de France

Pelumba Britain pasukan teknologi Israel-Premier Chris Froome menunggang semasa peringkat keempat perlumbaan berbasikal ujian masa…

8 months ago

Institut Akauntan Bertauliah meramalkan KDNK Malaysia berkembang kepada 7.2 peratus pada 2022

Keluaran dalam negara kasar (KDNK) Malaysia diramalkan berkembang kepada 7.2 peratus pada 2022. — Gambar…

8 months ago