Tentang menjadi lebih tua dan letih: Fikiran tentang ciri kebolehaksesan iOS baharu

Apple has previewed new accessibility features coming to the newest version of iOS in the coming months. — Picture courtesy of Apple


Apple telah melihat ciri kebolehcapaian baharu yang akan datang ke versi iOS terbaru dalam beberapa bulan akan datang. — Gambar ihsan Apple

Oleh Erna Mahyuni

Sabtu, 04 Jun 2022 3:38 PTG MYT

KUALA LUMPUR, 4 Jun — Ia akhirnya berlaku; semasa memakai kanta sentuh, saya tidak dapat membaca teks pada telefon saya sama sekali.

Apabila mata anda mula menua, anda menjadi orang yang mula memegang telefon mereka dalam pelbagai jarak atau, dalam kes saya, menyandarkan cermin mata saya di atas kepala saya hanya supaya saya boleh membaca SMS spam terkini yang bertanya “Adakah anda memerlukan kerja sambilan? ” Anda tidak boleh melakukannya dengan kanta sentuh jadi penyelesaian saya ialah menghidupkan ciri Zum dalam iOS. Ia boleh diakses melalui Sistem>Kebolehcapaian>Zum.

Perkara yang berkesan dilakukannya ialah benarkan saya mengetik pada skrin saya dengan tiga jari untuk mengezum masuk dan menyeret skrin ke sekeliling dengan tiga jari untuk melihat sekeliling.

Zoom mempunyai banyak pilihan lain yang amat berguna kepada mereka yang mempunyai penglihatan yang rendah.

Anda boleh, sebagai contoh, menetapkan penapis untuk menyongsangkan warna, untuk beralih kepada pilihan skala kelabu atau cahaya malap.

Apple telah menjadikan ciri Kebolehcapaian sebagai bahagian penting dalam penawaran produk mereka, malah menyerlahkannya semasa pelancaran produk.

Baru-baru ini syarikat itu telah melihat ciri Kebolehcapaian baharu untuk iOS 16 yang akan datang dan inilah yang saya fikirkan setakat ini.

Hello, pintu

Pengesanan Pintu adalah salah satu ciri yang diumumkan yang ditujukan untuk mereka yang mempunyai penglihatan yang rendah apabila mereka berada di luar rumah.

Ia memberitahu pengguna di mana pintu itu dan membantu mereka menentukan jenis pintu itu dan perkara yang anda perlu lakukan untuk berinteraksi dengannya, sama ada pintu itu sudah terbuka, jika anda perlu menolak atau memusing pemegang atau tombol.

Ciri ini juga akan dapat membaca tanda dan simbol di sekeliling pintu supaya anda tahu bahawa anda berada di pangsapuri Pakcik Benny anda dan bukan di rumah jirannya dengan chihuahua yang sangat marah.

Ini dimungkinkan melalui pengimbas LiDAR pada peranti iOS terpilih dan ia akan menjadi sebahagian daripada Mod Pengesanan dalam apl Pembesar Apple.

Pembesar juga akan menyokong Pengesanan Orang antara lain untuk membantu mereka yang kurang penglihatan menavigasi persekitaran mereka dengan lebih baik.

Apl Pembesar ialah sesuatu yang pernah saya gunakan sebagai cara lain untuk mengezum masuk pada sesuatu dan saya mengujinya dalam senario olok-olok yang mengalami gangguan penglihatan (yang pada kadar ini adalah pada masa hadapan saya).

Saya membuka kunci telefon saya, berkata “Hei Siri, buka apl Pembesar” dan menghalakannya ke subjek pilihan saya. Sebaik sahaja iOS 16 keluar, saya bercadang untuk melihat sejauh mana ia berfungsi dengan pintu Malaysia dan sejauh mana ia berguna.

Ia sangat mudah untuk digunakan dan dengan Siri menjadi lebih responsif dan lebih baik dalam menghuraikan arahan yang dituturkan, saya fikir mereka yang mempunyai penglihatan rendah akan menghargainya.

Walau bagaimanapun, kerana ia bergantung pada pengimbas LiDAR yang hanya tersedia pada iPhone dan iPad kelas atas, ia meletakkannya di luar jangkauan bagi mereka yang berpendapatan rendah.

Cermin, Cermin pada Jam Tangan saya

Satu lagi ciri yang akan datang ialah Apple Watch Mirroring yang akan membenarkan pemakai Apple Watch yang kurang upaya mengawal peranti mereka daripada iPhone mereka, menggunakan Kawalan Suara dan Kawalan Suis.

Mengapa ini masalah besar? Nah, jika anda mengalami masalah motor, tindakan mudah yang sepatutnya hanya mengetik skrin jam tangan anda dengan tangan anda yang lain tidaklah semudah itu.

Skrin iPhone yang lebih besar juga lebih mudah untuk dinavigasi bagi mereka yang menggunakan penjejakan mata atau suis luaran yang dibuat untuk iPhone.

Bagi mereka yang lebih suka menggunakan gerak isyarat tangan (seperti yang telah disokong) untuk mengawal ciri pada Apple Watch, tindakan baharu telah diperkenalkan. Contohnya: gerak isyarat dwicubit menjawab atau menamatkan panggilan, memainkan atau menjeda media, mengambil foto serta fungsi lain.

Setelah mencuba sokongan gerak isyarat sedia ada untuk Jam Tangan, saya dapat melihat sebab ia masuk akal bagi mereka yang sukar untuk mencapai dan mengetik skrin. Ia juga agak menjimatkan tenaga dalam erti kata itu.

Sebagai seseorang yang mempunyai terowong karpal dan yang juga sangat malas mengingati jalan pintas, saya mendapati anda memerlukan sedikit latihan untuk membiasakannya tetapi kemudian ia tidak dibuat untuk saya atau keperluan khusus saya.

Terdapat cabarannya — beberapa ciri kebolehaksesan sudah tentu kelihatan jauh lebih mudah diakses oleh kumpulan tertentu berbanding yang lain.

Kapsyen datang kepada anda secara langsung

Kini ciri yang bukan sahaja menarik kepada mereka yang mengalami masalah pendengaran, tetapi kepada pengeluar kandungan dan pengguna, ialah Kapsyen Langsung.

Fikirkan untuk membuat panggilan FaceTime dengan seseorang dan dapat mengetahui apa yang mereka katakan dan tidak terlepas apa-apa jika anda terpaksa berpaling seketika — untuk memastikan anak kecil anda membawa ular mainan dan bukan ular asli — pastinya berguna, sama ada atau tidak anda sukar mendengar.

Pada Mac, anda juga boleh menaip respons anda dan memintanya bercakap dengan kuat dalam masa nyata. Ini berguna untuk mereka yang kurang upaya pendengaran kerana walaupun ramai yang boleh bercakap, selalunya sukar untuk mereka berbuat demikian semasa berbual, terutamanya dalam suasana kumpulan.

Kapsyen Langsung juga akan kekal peribadi dan selamat kerana ia dijana secara automatik pada peranti supaya orang ramai tidak akan dapat menggodam telefon anda dan mencari log kapsyen anda.

Lebih banyak ciri juga akan ditambah dan saya berharap untuk mempunyai lebih banyak masa untuk melihat perkara yang tersedia sebaik sahaja kami mendapat butiran lanjut tentang iOS 16, mudah-mudahan pada masa Persidangan Pembangun Seluruh Dunia (WWDC) berlaku dalam beberapa hari.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *