‘Giam goi’ dan ‘moo hong’: Menemui rasa mengejutkan masakan Thai Peranakan di Phuket


PHUKET, 2 Jun — Kunyah kustari kek beras kukus. Ciuman wangi udang kering. Renyah nipis-nipis bawang merah goreng. Ini adalah rasa dan tekstur kiam kuih yang saya kenali dari zaman kanak-kanak saya, makanan jalanan dari zaman dahulu.

Tetapi sesuatu yang berbeza.

Mungkinkah asam jawa dan sos cili karamel, manis dan pedas dalam sukatan yang sama? Atau mungkin penggunaan tepung beras organik dan topping yang jelas bukan tradisional ketam perenang biru yang berair?

Anda tidak boleh ketinggalan melihat dinding sesawi limau dan penutup louvre Blue Elephant Phuket, sebuah rumah agam Cina-Portugis warisan.

Atau mungkinkah saya tidak berada di Melaka, tetapi di Phuket?

Saya telah menulis sebelum ini tentang betapa perisa kampung halaman saya tidak pernah jauh. Sebahagian daripada kenangan ini terikat dengan rasa manis-manis seorang Nyonya Chang atau semangkuk yang selesa ayam pongteh. Ini adalah sebahagian daripada warisan Peranakan kampung halaman saya.

Dan bukan Melaka sahaja. Saya telah mengalami perisa ini di utara di Pulau Pinang dan lebih jauh ke selatan di Singapura. Ketiga-tiga mereka adalah bekas Negeri-Negeri Selat semasa era penjajahan British; ini adalah triniti masakan Peranakan. Tidak ada yang lain.

Atau begitulah yang saya fikirkan.

Santapan mewah: Bahagian dalaman yang hangat di Blue Elephant Phuket.

Santapan mewah: Bahagian dalaman yang hangat di Blue Elephant Phuket.

Ketika saya menemu bual aktivis budaya Peranakan Dr Lee Su Kim beberapa tahun lalu, dia berkongsi bagaimana terdapat masyarakat Peranakan yang lain di tempat laindari Kelantan dan Terengganu di Pantai Timur ke hab Peranakan lain di rantau ini seperti Indonesia dan Vietnam.

Dan kemudian terdapat Phuket.

Saya selalu mengaitkan pulau di selatan Thailand dengan pantai berpasir dan pelancong Jerman yang berjemur. Jelas sekali saya telah menghabiskan lebih banyak masa di pantai Laut Andaman yang indah semasa lawatan saya sebelum ini daripada saya menerokai Bandar Lama Phuket.

'Foie gras' dengan mangga Nam Dok Mai karamel dan selasih manis Thai (kiri).  'Sam bai kor leang,' atau udang harimau laut dalam berempah (kanan).

‘Foie gras’ dengan mangga Nam Dok Mai karamel dan selasih manis Thai (kiri). ‘Sam bai kor leang,’ atau udang harimau laut dalam berempah (kanan).

Sudah tiba masanya untuk membetulkannya sekarang dan berhubung semula dengan budaya bersama yang saya tidak pernah tahu wujud. Melepasi rumah bandar ikonik Sino-Portugis (kini dicat dalam pelangi warna pastel) di sepanjang Soi Dibuk, dan selepas membelok ke kiri ke Soi Satun di mana kedai lama dan hotel haiwan peliharaan moden bersebelahan, adalah pintu masuk ke taman rahsia.

Rumput yang dipelihara dengan baik, laluan bertaburan kerikil, teduhan pepohon yang lebih besar. Bunga-bunga mekar dalam pasu di kedua-dua belah kami apabila kami menghampiri pintu depan – bougainvillea merah jambu dan putih, orkid yang sangat elegan.

Dinding-dinding lemon-mustard dan penutup louvre rumah agam China-Portugis sangat menarik, pastinya. Begitu juga dengan pokok beringin berusia seabad yang menyapa kami di luar pintu masuk.

Tetapi lebih-lebih lagi apa yang menanti kita di dalam. Setelah duduk, kami ditawarkan pilihan antara masakan klasik Thai selatan Chef Nooror Somany Steppe atau menu Peranakan Phuket yang unik.

'Kraree mai fhan' ialah semangkuk mi kari yang enak dengan ayam masak bebas dan foie gras.

‘Kraree mai fhan’ ialah semangkuk mi kari yang enak dengan ayam masak bebas dan foie gras.

Bagaimana kita boleh mengatakan tidak kepada yang terakhir?

Dilahirkan di wilayah Chachoengsao, Chef Nooror telah dilatih oleh ibunya sejak kecil tentang perkara-perkara yang lebih baik dalam masakan Thai. Selepas berkahwin dengan Karl Steppe, seorang peniaga seni Belgium, pasangan itu membuka Blue Elephant pertama di Brussels lebih empat dekad lalu. Hari ini, selain Phuket, terdapat restoran Blue Elephant di Bangkok, Malta dan Copenhagen.

Rasa gastronomi global itu menyelubungi pemula kami dengan kemewahan kontemporari seperti bunga yang boleh dimakan, saduran halus dan juga foie gras.

Sejujurnya, hidangan ini bukan sebahagian daripada menu Peranakan Chef Nooror; kami tidak dapat menahan belajar sama ada Landes jarak bebas foie gras akan berfungsi dengan baik dengan perisa Thai asli seperti karamel Nam Dok Mai mangga dan keledek tumbuk dengan bai horapa (Basil manis Thai).

Memang begitu, hebat sekali.

Sebagai permulaan kami, selain Thai yang disebutkan di atas kiam kuih (disebut sebagai giam goi tempatan), terdapat juga kek ikan Phuket, buah kelapa dan daun limau purut organik. Pertunjukan ialah sam bai kor leang: dibumbui cili mata burung, udang harimau laut dalam dihiasi dengan anggur laut, potongan daging kelapa muda dan selasih merah.

Perut babi organik digunakan untuk moo hong, disertai dengan roti riceberry 'mantou'.

Perut babi organik digunakan untuk moo hong, disertai dengan roti riceberry ‘mantou’.

Dengan setiap gigitan yang anda bayangkan, Laut, laut!

Hidangan sup datang dalam bentuk kraree mai fhan, yang pada pandangan pertama menyerupai semangkuk mi kari yang enak. Pemeriksaan lebih dekat mendedahkan ayam jarak jauh yang direbus perlahan dan kari buatan sendiri yang kaya dengan santan. Foie gras membuat penampilan dekaden lagi dialu-alukan di sini.

Di sebalik nota mewah itu, apa yang memberi kepercayaan kepada menu Peranakan Chef Nooror ialah bagaimana resipi itu dibangunkan dengan kerjasama Persatuan Peranakan Phuket dan Universiti Rajabhat. Resipi untuk yang disebutkan di atas kraree mai fhanmisalnya, telah diajar oleh ibu Dr Kosol Tang-Uthai, Timbalan Datuk Bandar Phuket dan Presiden Persatuan Peranakan Phuket.

Sesalur utama kami meneruskan trend nostalgia namun berbeza. Perut babi organik digunakan untuk moo hong, dikaramelkan dengan perisa biasa kicap dan gula aren. The mantou roti yang mengiringinya diperbuat daripada riceberry, kacukan beras Jao Hom Nin ungu dan beras Hom Mali yang saya gunakan pada masa lalu untuk nasi goreng yang lebih pedas dan berkhasiat.

Pelayan kami memberitahu kami bahawa tumee ikan siakap adalah berasaskan resipi warisan Phuketian Peranakan. Diperwangi dengan halba dan kunyit, terdapat juga pembayang bawang putih hitam Thai yang ditapai. Rasanya seperti di rumah – rumah yang jauh dari rumah.

Ikan siakap 'tumee' berasaskan resipi warisan Peranakan Phuket (kiri).  Penyahbinaan pada tubo, pencuci mulut Phuket (kanan).

Ikan siakap ‘tumee’ berasaskan resipi warisan Peranakan Phuket (kiri). Penyahbinaan pada tubo, pencuci mulut Phuket (kanan).

Untuk menyelesaikan, kami menikmati beberapa tubopencuci mulut Phuket yang menyerupai kami bubur cha cha walaupun dalam bentuk dekonstruksi. Kacang merah, ketul ginkgo, keledek, keladi dan beberapa helai sarang burung Andaman yang hampir tidak ada, semuanya digabungkan dengan krim kelapa pekat.

Makanan yang mengejutkan, dan betapa pelik dan menggembirakan untuk mencari perisa biasa di tempat yang paling tidak kita jangkakan. Itulah sebabnya kami melakukan perjalanan, tentu saja, supaya kami dapat pulang dan melihat keberkatan kami dengan lebih jelas.

Blue Elephant Phuket

96 Soi Krabi, Talat Nuea, Phuket

Dibuka setiap hari 11:30 pagi-9:30 malam

Tel: +66 76 354 355

blueelephant.com/phuket-restaurant/

Untuk lebih banyak kisah kehidupan, lawati lifeforbeginners.com.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *