Pengunjung Taman Buckingham Palace menggambarkannya sebagai ‘mesin membuat wang’

Pelawat Buckingham Palace Gardens telah mengunjungi TripAdvisor dengan ulasan buruk mengenai lawatan mereka.  - Gambar Reuters


Pelawat Buckingham Palace Gardens telah mengunjungi TripAdvisor dengan ulasan buruk mengenai lawatan mereka. – Gambar Reuters

Ikut kami Instagram dan melanggan kami Telegram saluran untuk kemas kini terkini.


KUALA LUMPUR, 16 Ogos – Pengunjung Taman Buckingham Palace telah memberikan ulasan buruk tentang lawatan mereka ke TripAdvisor, dengan menyebutnya sebagai ‘mesin membuat wang’.

Surat Harian melaporkan bahawa penjualan tiket untuk berpeluang berkelah di istana harus ditangguhkan ketika pertama kali dibebaskan kerana permintaan “luar biasa”.

Pelancong, bagaimanapun, sejak itu memberi amaran kepada tetamu lain untuk menjauhkan diri dari tarikan setelah mengetahui sebahagian besar kebun ditutup.

Laman web istana telah menjanjikan peluang kepada pengunjung untuk menikmati “keindahan dan ketenangan dari oasis berdinding ini” dalam lawatan berpandu sendiri di mana pengunjung akan dapat menikmati “kesempatan sekali seumur hidup untuk berkelah di halaman” .

Musim panas ini, kebun seluas 15.8 hektar dibuka untuk lawatan berpandu sendiri dan berkelah buat kali pertama, setelah masuk ke pameran istana dihentikan tahun lalu.

Kebun-kebun tersebut merangkumi perbatasan 155.8 meter dan pokok-pokok satwa yang ditanam oleh Ratu Victoria dan Putera Albert.

Tiket mula dijual pada bulan April pada harga £ 16,50 (RM96) untuk orang dewasa atau £ 42 (RM246) untuk keluarga dengan sehingga tiga orang anak.

Tetapi para tetamu tidak berpuas hati dengan pengalaman mereka, dengan menyebut pengawal keselamatan yang sombong, larangan prosecco, makanan yang terlalu mahal dan kedai hadiah “rip-off” sebagai alasan untuk tidak pergi.

Banyak juga yang mengkritik ukuran kawasan di kebun, yang dibuka pada bulan Juli, yang tersedia untuk diakses oleh orang ramai.

Ramai yang terkejut bahawa kawasan, termasuk taman mawar dan padang rumput bunga liar, berada di luar batas tanpa membayar tambahan £ 6,50 (RM38) setiap orang untuk lawatan berpandu, yang perlu ditempah terlebih dahulu.

Seorang tetamu menulis di TripAdvisor: “Berhati-hatilah dengan penipuan ini! Saya membayar £ 16.50 untuk akses ke kebun hanya dengan harapan untuk bersantai, melihat bunga dan pokok yang indah. “

“Apa yang saya alami adalah antrian panjang untuk pemeriksaan keselamatan dan kemudian melihat sepotong rumput yang dikelilingi oleh pramugara yang sedang berdiri memerhatikan setiap langkah dan tali anda yang memisahkan sisa taman.”

” Serpihan kecil taman ini yang dapat anda akses dengan mudah berjalan sekitar 10 minit dan tidak ada yang menarik untuk dilihat di sana. ”

“Anda bahkan tidak boleh duduk di tebing tasik untuk melihat hidupan liar kerana tali ini ada di mana-mana. Saya sangat kecewa dan merasa dirompak oleh bangsawan. “

Walaupun terdapat rungutan, tempat ini masih mendapat penarafan 4.5 bintang – daripada 5 – di TripAdvisor dengan hampir 30,000 ulasan.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *