Malaysia tetap berada di landasan yang betul untuk pemulihan ekonomi selanjutnya, kata Miti | PressCliff

Malaysia menyokong tangga normal The Economist yang menunjukkan pemulihan global yang perlahan |  Surat Bahasa Melayu


Pemandangan langit kota Kuala Lumpur semasa perintah kawalan pergerakan (MCO 3.0) di Kuala Lumpur 1 Julai 2021. – Gambar oleh Firdaus Latif

KUALA LUMPUR, 16 Ogos – Malaysia terus berada di landasan yang tepat untuk pemulihan ekonomi selanjutnya yang didorong oleh lonjakan permintaan luaran yang disokong oleh elektrik dan elektronik (E&E), petroleum, produk getah, minyak sawit dan produk kimia, Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (Miti) berkata.

Ia mengatakan ini berdasarkan laporan Bank Negara Malaysia (BNM) mengenai produk domestik kasar (KDNK) suku kedua tahun 2021 (Q2 2021) yang meningkat 16.1 peratus tahun ke tahun berbanding penurunan 0.5% pada Q1 2021 dengan sektor pembuatan berdiri sebagai penyumbang utama, mencatat pertumbuhan 26.6 peratus pada Q2 2021 berbanding 6.6 peratus pada Q1 2021.

“Ini dicapai berdasarkan komitmen tegas kami untuk memastikan bahawa kami dapat menangani cabaran wabah dengan berkesan dan muncul lebih kuat dan lebih tahan,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Dikatakan dari segi prestasi pelaburan, lonjakan pelaburan swasta 17.4 persen pada Q2 2021, berjumlah RM59.3 bilion, berbanding tempoh yang sama tahun lalu membuktikan gambaran positif peningkatan perbelanjaan modal di sektor perkhidmatan dan pembuatan, yang merupakan penting untuk pemeliharaan pekerjaan dan penciptaan peluang pekerjaan baru.

Mengenai pelaburan langsung asing, pemerintah akan terus menarik lebih banyak pelaburan bernilai tinggi dalam teknologi dan inovasi untuk meletakkan Malaysia sebagai hab rantaian bekalan alternatif di Asia.

“Hasil daripada misi perdagangan dan pelaburan yang dirancang dengan rapi dan strategik yang dilakukan selama periode Januari hingga Juni 2021, Malaysia memperoleh pelaburan komited sebanyak RM35.97 bilion dengan penciptaan 28.000 peluang pekerjaan serta potensi nilai eksport RM3. 4 bilion.

“Tambahan pula, penubuhan Pusat Sehenti untuk Pelancong Perniagaan untuk meredakan pergerakan pelabur semasa wabak ini telah memudahkan 43 projek dengan nilai pelaburan berpotensi RM115.8 bilion,” katanya.

Miti mengatakan prestasi eksport pada tahun 2021 diramalkan untuk pertumbuhan lebih lanjut dengan sektor pembuatan meningkatkan kapasitas produksi untuk memenuhi pengembangan permintaan luaran.

Dikatakan prestasi di sektor E&E, sarung tangan getah dan alat perubatan diharapkan dapat ditingkatkan lebih lanjut berikutan permintaan berterusan terhadap produk ini yang berpunca dari wabak tersebut.

“Pemerintah telah mengambil tindakan cepat dan tegas untuk memastikan kita menjaga kestabilan dan pertumbuhan ekonomi serta mengurus krisis kesihatan awam terbesar di negara ini,” katanya.

Ia menambahkan bahwa pemerintah mengulangi komitmennya untuk bermitra dengan industri dan komuniti perniagaan untuk membangun ekonomi yang kuat dan memastikan kesejahteraan dan kesejahteraan rakyat yang berkelanjutan. – Bernama

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *