Kit Siang: Malaysia memerlukan Anwar sebagai PM untuk memperkenalkan dasar baru untuk memerangi Covid-19

Lim berkata, Anwar akan memperkenalkan dasar baru untuk mengakhiri pembunuhan pandemi Covid-19.  - Gambar oleh Hari Anggara


Lim berkata, Anwar akan memperkenalkan dasar baru untuk mengakhiri pembunuhan pandemi Covid-19. – Gambar oleh Hari Anggara

Ikut kami Instagram dan melanggan kami Telegram saluran untuk kemas kini terkini.


KUALA LUMPUR, 16 Ogos – Lim Kit Siang DAP hari ini mengatakan bahawa Malaysia memerlukan rakan sejawatnya dari Pakatan Harapan (PH), Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk memimpin negara menentang wabak Covid-19.

Ahli Parlimen Iskandar Puteri itu mengatakan bahawa pemimpin Pembangkang akan memperkenalkan dasar baru untuk menangani wabak Covid-19 dengan lebih baik yang telah membunuh lebih daripada 12,000 orang di seluruh negara.

“Anwar dapat membawa pasukan baru dan kebijakan baru untuk mengakhiri pembunuhan pandemi Covid-19 dan menyalakan Impian Malaysia yang baru.

“Kecuali ada kepemimpinan baru dan dasar baru, Malaysia menuju lebih dari 15,000 kematian dan lebih dari 1,7 juta kes Covid-19 ketika kita merayakan Hari Kebangsaan ke-64 pada 31 Ogos,” katanya dalam satu kenyataan.

Dia menegaskan bahawa jika Timbalan Perdana Menteri yang hadir, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob menggantikan Perdana Menteri yang ada sekarang, Tan Sri Muhyiddin Yassin, tidak akan ada perubahan dasar dan negara akan meneruskan jalannya hingga hari kiamat.

“Tidak akan ada perubahan arah kebijakan apakah pada pandemi Covid-19, kebangkitan ekonomi atau melepaskan diri dari dasar-dasar pembangunan negara yang menyebabkan semakin banyak pemerhati menyatakan bahawa Malaysia terjebak dalam arah menuju negara yang gagal.

“Ismail Sabri sebagai perdana menteri akan bermaksud lebih banyak kebijakan kakistokrasi dan kleptokrasi yang sama yang hanya boleh berakhir di Malaysia sebagai negara yang gagal,” tambahnya.

Hari ini, perhatian negara akan tertumpu pada Istana Negara, di mana Tan Sri Muhyiddin Yassin dapat menghadiri khalayak terakhirnya sebagai perdana menteri Malaysia.

Muhyiddin dijangka bertemu dengan Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah dan mengundurkan diri, akhirnya mengakui bahawa dia tidak lagi memerintahkan majoriti sederhana di Parlimen yang perlu tetap memegang peranannya.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *