Kelonggaran ekonomi adalah positif bagi sektor automotif, kata MIDF Amanah Investment Bank

MIDF Amanah Investment Bank mengatakan pengumuman oleh kerajaan pada hari ini sangat positif kerana pada dasarnya bermaksud keseluruhan rantaian nilai automotif akan kembali beroperasi minggu ini dan seterusnya.  - Gambar fail Reuters


MIDF Amanah Investment Bank mengatakan pengumuman oleh kerajaan pada hari ini sangat positif kerana pada dasarnya bermaksud keseluruhan rantaian nilai automotif akan kembali beroperasi minggu ini dan seterusnya. – Gambar fail Reuters

Ikut kami Instagram dan melanggan kami Telegram saluran untuk kemas kini terkini.


KUALA LUMPUR, 16 Ogos – Pengumuman mengenai langkah relaksasi ekonomi, termasuk pembukaan semula sektor pembuatan yang tidak penting termasuk kilang automotif dan komponen mulai hari ini, merupakan perkembangan positif bagi sektor automotif.

MIDF Amanah Investment Bank mengatakan pengumuman oleh kerajaan pada hari ini sangat positif kerana pada dasarnya bermaksud keseluruhan rantaian nilai automotif akan kembali beroperasi minggu ini dan seterusnya.

Namun, ia mengatakan pembukaan semula kilang pembuatan kenderaan dikenakan kadar vaksinasi dosis penuh tenaga kerja minimum 40 persen hingga 59 persen, yang memungkinkan hingga 60 persen kapasitas operasi, sedangkan yang memiliki 60 persen hingga 79 per sen dan 80 peratus hingga 100 peratus tenaga kerja yang diberi vaksin sepenuhnya dibenarkan beroperasi masing-masing dengan kapasiti 80 peratus dan 100 peratus.

“Untuk peruncitan automatik, menyatakan bahwa outlet yang beroperasi harus mencapai tingkat vaksinasi minimum 50 persen sementara pelanggan diharuskan diberi vaksin sepenuhnya,” katanya dalam catatan penelitian hari ini.

Menurutnya, menurut pemain terpilih yang terpilih, tenaga kerja mereka termasuk tenaga kerja tanaman sudah lebih dari 90 persen divaksinasi sepenuhnya, yang jauh lebih tinggi daripada kadar vaksinasi di peringkat negeri masing-masing.

“Namun, kami memahami sebahagian tenaga kerja mungkin masih perlu memenuhi syarat dos 14 hari selepas detik, menunjukkan bahawa pengeluaran mungkin akan meningkat secara bertahap mulai sekarang hingga akhir Ogos,” katanya.

Sebagai catatan positif, ia mengatakan bahawa kit yang sudah dirobohkan (CKD) kini sudah tersedia, memandangkan penghantaran masih masuk walaupun terdapat penutupan, yang seharusnya menyokong peningkatan pengeluaran untuk menutup sebahagian kerugian pengeluaran dalam dua tahun terakhir setengah bulan.

“Kedua, pesanan tertunggak kuat (dengan dua hingga empat bulan tempahan tertunggak sebelum penutupan) sementara permintaan terpendam cenderung kembali disokong oleh percutian cukai yang berlangsung hingga 31 Disember 2021.

“Ketiga, kami melihat ruang untuk kilang automotif meningkatkan kitaran peralihan pengeluaran setelah memenuhi syarat kapasiti operasi sepenuhnya pada akhir bulan Ogos,” katanya.

Akhirnya, katanya Lembah Klang, salah satu pusat permintaan utama yang menyumbang 41 persen dari jumlah industri (TIV), telah mencapai kadar vaksinasi 64.7 persen yang seharusnya memungkinkan pengembalian pengguna secara bermakna ke bilik pameran.

Secara keseluruhan, ia menyatakan bahawa negara yang telah mencapai lebih dari 50 persen kadar vaksinasi menyumbang 53 persen TIV.

Bank pelaburan itu mengatakan penguncian yang lebih lama daripada yang dijangkakan menunjukkan risiko penurunan yang rendah terhadap ramalan TIV 2021 sebanyak 550,000 unit tetapi penyambungan semula operasi sektor sekarang meningkatkan penglihatan dan menghilangkan keprihatinan yang berlebihan terhadap prospek pemulihan sektor ini.

“Tambahan pula, kesan pengurangan pada ramalan kita harus dihadkan pada tahun 2021 dari kerugian pengeluaran, sedangkan permintaan tetap utuh pada masa ini disokong oleh pesanan tertunggak yang kuat.

Dikatakan pembukaan semula runcit automatik secara serentak harus mengakomodasi peningkatan lebih banyak tempahan tertunggak yang disokong oleh percutian cukai hingga akhir tahun, pemindahan wang tunai di bawah program rangsangan fiskal dan persekitaran dengan kadar faedah rendah.

“Faktor-faktor ini, ditambah dengan potensi peningkatan dalam persekitaran makro pasca pembukaan semula, menekankan pandangan ‘Positif’ kami mengenai autos sebagai permainan pemulihan,” tambahnya. – BernamaLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *