Ekonomi Jepun melantun pada Q2, tinjauan awan Covid-19

Banyak penganalisis menjangkakan pertumbuhan akan tetap sederhana pada suku tahun ini ketika keadaan darurat dikendalikan semula untuk memerangi lonjakan jangkitan yang membebankan perbelanjaan isi rumah.  - Gambar Reuters


Banyak penganalisis menjangkakan pertumbuhan akan tetap sederhana pada suku tahun ini ketika keadaan darurat dikendalikan semula untuk memerangi lonjakan jangkitan yang membebankan perbelanjaan isi rumah. – Gambar Reuters

Ikut kami Instagram dan melanggan kami Telegram saluran untuk kemas kini terkini.


TOKYO, 16 Ogos – Ekonomi Jepun pulih lebih tinggi dari yang diharapkan pada suku kedua setelah merosot dalam tiga bulan pertama tahun ini, data menunjukkan, tanda penggunaan dan perbelanjaan modal pulih dari serangan awal wabak koronavirus.

Tetapi banyak penganalisis menjangkakan pertumbuhan akan tetap sederhana pada suku tahun ini ketika keadaan darurat dikendalikan semula untuk memerangi lonjakan jangkitan yang membebankan perbelanjaan isi rumah.

Ekonomi ketiga terbesar di dunia tumbuh tahunan 1.3 peratus pada bulan April-Jun setelah penurunan 3.7 peratus pada suku pertama, data produk domestik kasar (KDNK) awal menunjukkan hari ini, mengalahkan ramalan pasaran median untuk kenaikan 0.7 peratus .

Namun, pemulihan lebih lemah daripada ekonomi maju lain termasuk Amerika Syarikat, yang menandakan pengembangan tahunan 6.5 persen pada suku kedua, yang menunjukkan kejatuhan dari perjuangan Tokyo dalam menangani wabak tersebut.

“Tidak banyak yang optimis terhadap prospek dengan lonjakan jangkitan yang meningkatkan peluang pengekangan aktiviti yang lebih ketat,” kata Yoshihiki Shinke, ketua ekonomi di Dai-ichi Life Research Institute.

“Ekonomi Jepun mengalami kemerosotan pada separuh pertama tahun ini dan ada risiko penguncupan pada bulan Julai-September. Sebarang pemulihan yang memberangsangkan perlu menunggu hingga akhir tahun, ”katanya.

Peningkatan yang tidak dijangka pada penggunaan April-Juni juga menyoroti dilema yang dihadapi oleh pemerintah, kerana rakyat menjadi kurang responsif terhadap permintaan berhenti dan pergi secara sukarela dan berulang kali untuk tinggal di rumah.

“Saya mempunyai perasaan yang sangat bercampur-campur mengenai hasil KDNK ini. Ini menunjukkan bahawa selera penggunaan isi rumah sangat kuat walaupun keadaan darurat dibendung, ”kata Menteri Ekonomi Yasutoshi Nishimura kepada wartawan setelah data dikeluarkan.

“Keutamaan kami adalah mencegah penyebaran virus. Sangat buruk bagi ekonomi untuk keadaan ini berlanjutan. “

Penggunaan meningkat 0.8 peratus pada bulan April-Juni dari suku sebelumnya, membingungkan ramalan pasaran untuk penurunan 0.1 peratus dan pulih dari penurunan 1.0 peratus pada bulan Januari-Maret, data menunjukkan.

Perbelanjaan modal juga meningkat 1.7 peratus setelah turun 1.3 peratus pada suku sebelumnya. Hasilnya, permintaan domestik menyumbang 0,6 persen poin untuk pertumbuhan KDNK.

Eksport meningkat 2.9 peratus pada bulan April-Jun dari suku sebelumnya sebagai tanda pemulihan global terus menyokong ekonomi ketiga terbesar di dunia.

“Penggunaan swasta meningkat tanpa diduga dan perbelanjaan modal berubah menjadi tegas. Oleh itu, data meninggalkan kesan bahawa pemulihan ekonomi dari kejatuhan suku pertama lemah, ”kata Takeshi Minami, ketua ekonomi di Institut Penyelidikan Norinchukin.

Ekonomi Jepun muncul dari pukulan awal tahun lalu dari wabak ini kerana eksport yang kuat, walaupun vaksinasi perlahan dan pengurangan keadaan kecemasan berulang telah merosakkan penggunaan.

Lonjakan kes varian Delta di Asia telah menyebabkan gangguan rantaian bekalan untuk beberapa pengeluar Jepun, yang dapat membebani output kilang dan menambah kesuraman untuk pemulihan yang sudah rapuh. – ReutersLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *