Dalam perbicaraan Guan Eng, bekas exco Pulau Pinang mengatakan menafikan mengambil RM50,000 dari pengarah urusan kontraktor terowong bawah laut | PressCliff

Dalam perbicaraan Guan Eng, bekas exco Pulau Pinang mengatakan menafikan mengambil RM50,000 dari pengarah urusan kontraktor terowong bawah laut |  Surat Bahasa Melayu


Lim Guan Eng di Kompleks Mahkamah Kuala Lumpur, 14 April 2021. – Gambar Bernama

KUALA LUMPUR, 16 Ogos – Bekas anggota exco Pulau Pinang, Datuk Lim Hock Seng memberitahu Mahkamah Sesyen hari ini bahawa dia telah menolak kepada penyiasat anti-rasuah bahawa dia menerima RM50,000 daripada pengarah urusan kontraktor yang menganugerahkan projek bernilai RM6.341 bilion untuk membina tiga jalan raya dan terowong bawah laut.

Dia berkata demikian ketika memberi keterangan sebagai saksi pendakwaan ketiga dalam perbicaraan rasuah bekas ketua menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng berkaitan dengan projek pembinaan Pulau Pinang.

Hock Seng adalah dewan eksekutif negeri Pulau Pinang yang bertanggungjawab terhadap kerja-kerja awam, utiliti dan pengangkutan semasa acara menjelang pemberian projek itu berikutan tender terbuka.

Projek ini akhirnya dianugerahkan kepada Consortium Zenith BUCG, yang pengarah urusannya ialah Datuk Zarul Ahmad Mohd Zulkifli. Dalam perbicaraan ini, Guan Eng dituduh mencari dan menerima rasuah dari Zarul.

Semasa pemeriksaan balas oleh peguam Guan Eng, Gobind Singh Deo, Hock Seng mengesahkan diminta untuk memberikan pernyataannya beberapa kali oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) untuk membantu siasatan yang terakhir.

Hock Seng berkata, SPRM pertama kali datang ke pejabatnya sekitar lima tahun yang lalu untuk menanyakannya mengenai projek itu, tetapi tidak ada tindak lanjut untuk sementara waktu, hingga waktu berikutnya di mana dia dipanggil ke ibu pejabat SPRM Pulau Pinang dan menunjukkan dokumen dan telah pernyataannya dirakam.

Ketika ditanya oleh Gobind apakah SPRM telah menunjukkan pernyataan yang dibuat oleh Zarul dan bertanya kepadanya mengenai pernyataan tersebut, Hock Seng mengatakan SPRM memang bertanya kepadanya secara lisan mengenai apakah Zarul telah memberikannya wang.

Ditanya oleh Gobind apakah ini kerana Zarul memberitahu SPRM bahawa dia telah memberikan wang kepadanya, Hock Seng bagaimanapun mengatakan dia tidak tahu apa yang Zarul katakan kepada SPRM.

“Pegawai SPRM bertanya kepada saya jika saya menerima RM50,000 dari Datuk Zarul, saya tidak menerima apa-apa daripadanya, saya menjawab seperti itu,” kata Hock Seng ketika menjelaskan bagaimana dia menjawab kepada SPRM, dengan bersetuju dengan Gobind bahawa ini adalah ” kebenaran ”.

Hock Seng berkata, SPRM telah mengajukan soalan ini kepadanya kira-kira tiga tahun yang lalu.

Sebelum meneruskan pemeriksaan balas terhadap Hock Seng, Gobind memberitahu Mahkamah Sesyen bahawa dia berhasrat untuk membuat permohonan untuk mendapatkan pernyataan Zarul yang direkodkan oleh SPRM semasa siasatan.

“Apa yang saya mahukan ialah pernyataan yang akan dikemukakan untuk menunjukkan bahawa Datuk Zarul telah memberikan kenyataan palsu kepada SPRM dan dalam situasi itu, pernyataannya tidak dapat diterima sama sekali kerana dia adalah pembohong,” kata Gobind ketika diminta untuk menjelaskan mengapa dia mencari dokumen sebelum meneruskan pemeriksaan balas terhadap Hock Seng.

Timbalan Pendakwa Raya Wan Shaharuddin Wan Ladin mengatakan Gobind telah menulis surat kepada pihak pendakwaan untuk meminta pernyataan seperti itu yang direkodkan oleh SPRM semasa siasatan, tetapi mengatakan ini tidak dapat diberikan kerana ini adalah dokumen istimewa.

Kemudian, Gobind mengesahkan kepada wartawan bahawa perbicaraan di hadapan hakim Mahkamah Sesyen Azura Alwi akan disambung pada hari Rabu ini, di mana dia diharapkan secara rasmi membuat permohonan dokumen SPRM dan mengemukakan hujah penuh kepada pengadilan untuk permohonan tersebut.

Dalam perbicaraan ini, Guan Eng menghadapi empat tuduhan, termasuk tuduhan di bawah Seksyen 16 (a) (A) Akta SPRM kerana didakwa pada bulan Mac 2011 kerana ketua menteri Pulau Pinang ketika itu meminta sogokan 10 peratus keuntungan masa depan dari Zarul sebagai ganjaran untuk membantu syarikat yang terakhir ini mengamankan projek.

Guan Eng juga menghadapi pertuduhan di bawah Seksyen 23 (1) Akta SPRM kerana didakwa menerima sogokan RM3.3 juta dari Zarul antara Januari 2011 dan Oktober 2017 kerana didakwa menolong syarikat syarikat itu mengamankan projek tersebut.

Dua baki tuduhan terhadap Guan Eng melibatkan dakwaan penyelewengan harta yang tidak jujur ​​di dua sebidang tanah milik kerajaan Pulau Pinang bernilai RM208.8 juta untuk dilupuskan kepada dua syarikat (Ewein Zenith Sdn Bhd dan Zenith Urban Development Sdn Bhd).

Bekas ahli majlis eksekutif Pulau Pinang Lim Hock Seng digambarkan di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada 15 Julai 2021. - Gambar oleh Yusof Mat Isa
Bekas ahli majlis eksekutif Pulau Pinang Lim Hock Seng digambarkan di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada 15 Julai 2021. – Gambar oleh Yusof Mat Isa

Tentang Zarul dan BUCG

Sebelumnya dalam prosiding mahkamah hari ini, Hock Seng mengesahkan bahawa dia pertama kali mengenali Zarul dan Lee Chee Hoe yang merupakan wakil dari Beijing Urban Construction Group Sdn Bhd (BUCG), setelah Guan Eng memberikan nombor mereka kepadanya pada 26 Januari 2011 dan bertanya kepadanya hubungi mereka untuk meminta mereka maklumat lebih lanjut mengenai cadangan membina terowong di Pulau Pinang.

Wan Shaharuddin pihak pendakwa bertanya sekiranya Guan Eng telah menyatakan dalam mesyuarat exco pada 26 Januari 2011 bahawa dia sudah bertemu dengan Zarul untuk membincangkan projek Pulau Pinang sebelum memberikan nombor telefon.

Sebagai tindak balas, Hock Seng mengatakan bahawa minit mesyuarat exco pada hari itu telah mencatat Guan Eng sebagai memberitahu exco Pulau Pinang bahawa syarikat swasta ingin meneroka bangunan terowong di Pulau Pinang.

Ketika Wan Shaharuddin mengulangi pertanyaannya, Hock Seng sekali lagi mengulangi jawapannya, sambil juga mengatakan bahawa Guan Eng tidak mengatakan bahawa dia telah bertemu dengan pegawai syarikat itu.

Wan Shaharuddin: Adakah Lim Guan Eng menyatakan secara rasmi bahawa dia telah berbincang dengan Zarul di Hotel Shangri-La, Kuala Lumpur pada bulan Januari 2011 mengenai projek ini?

Hock Seng: Tidak.

Wan Shaharuddin: Adakah Lim Guan Eng menyatakan secara rasmi semasa mesyuarat exco bahawa dia telah berbincang dengan Datuk Zarul pada awal Mac 2011 mengenai projek ini?

Hock Seng: Dia tidak menyatakan bahawa dia telah menemui mereka, tetapi sudah dijelaskan bahawa cadangan untuk projek ini diajukan dalam mesyuarat exco.

Hock Seng kemudian mengesahkan bahawa Zarul yang nombor telefonnya diberikan oleh Guan Eng adalah Zarul yang sama yang syarikatnya memenangi tawaran untuk projek itu setelah permintaan untuk melaksanakan cadangan.

Antara lain, Hock Seng kemudiannya bersetuju bahawa adalah biasa bagi anggota exco negeri untuk menerima cadangan dan pandangan daripada orang ramai mengenai penambahbaikan yang dapat dilakukan mengenai perkara-perkara di bawah portfolio mereka seperti kesesakan lalu lintas, dan untuk bertemu atau dipenuhi oleh mereka yang mempunyai cadangan dan diberi nombor telefon mereka yang mempunyai cadangan.

Hock Seng bersetuju dengan Gobind bahawa adalah perkara biasa baginya sebagai anggota exco untuk menyerahkan tugas itu kepada pegawainya untuk menghubungi mereka yang mempunyai cadangan untuk memberi, dan juga bersetuju dengan Gobind bahawa ini adalah situasi yang sama ketika Guan Eng sebagai ketua menteri Pulau Pinang menerima cadangan dan mengarahkan Hock Seng untuk meneliti cadangan itu.

Gobind: Ini disebut sebagai ‘arahan, tetapi tidak ada yang menyeramkan ketika kita mengucapkan kata itu.

Hock Seng: Ya.

Antara lain, Hock Seng juga mengatakan bahawa projek terowong bawah laut belum pernah dilakukan sebelumnya di Asia kecuali di China, dan bahawa Pulau Pinang sendiri tidak pernah terlibat dalam projek besar sebelum ini dan bersetuju bahawa adalah bijak bagi kerajaan negeri untuk berunding dengan syarikat yang mampu membuat projek besar.

Bersetuju dengan Gobind bahawa mencari perundingan luaran seperti itu akan melindungi kepentingan negara dan memastikan tidak ada kesalahan yang dibuat, Hock Seng mengatakan BUCG adalah sebuah syarikat terkenal di China yang telah menjalankan projek-projek besar seperti pembinaan Stadium Nasional Beijing atau dikenali sebagai ” Bird’s Nest ”untuk Sukan Olimpik 2008.

Hock Seng mencadangkan bahawa cadangan syarikat seperti itu akan diberi lebih berat jika merupakan syarikat terkenal yang mampu melakukan projek mega, dan boleh dipercayai untuk memberikan pandangan dan inputnya.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *