Asia memulakan dengan berhati-hati, melihat data China | PressCliff

Asia memulakan dengan berhati-hati, melihat data China |  Surat Bahasa Melayu


Angka penjualan runcit, pengeluaran perindustrian dan pelaburan bandar diperkirakan menunjukkan kemunduran dalam aktiviti di China pada bulan Julai, satu trend yang cenderung diperburuk oleh pengetatan sekatan coronavirus yang baru-baru ini. – Gambar Reuters

SYDNEY, 16 Ogos – Pasaran saham Asia membuat awal minggu ini dengan berhati-hati menjelang sejumlah data China yang dapat mengesahkan perlambatan ekonomi raksasa, kerana sebahagian besar dunia berlumba-lumba untuk membendung penyebaran varian Delta Covid- 19 dengan vaksinasi.

Angka penjualan runcit, pengeluaran perindustrian dan pelaburan bandar diperkirakan menunjukkan kemunduran dalam aktiviti di China pada bulan Julai, satu trend yang cenderung diperburuk oleh pengetatan sekatan coronavirus yang baru-baru ini.

Terdapat beberapa ketidakpastian mengenai kemungkinan implikasi geopolitik dari kejatuhan pemerintah Afghanistan secara tiba-tiba dan apa maksudnya untuk kestabilan politik di wilayah tersebut.

“Kadar vaksinasi Asia yang rendah dan toleransi yang rendah untuk penyebaran masyarakat menunjukkan bahawa wilayah ini paling berisiko secara ekonomi dari varian Delta,” kata ahli ekonomi JPMorgan, Bruce Kasman.

“China sedang dalam upaya menghapus dukungan kebijakan, yang sepertinya akan menahan pertumbuhan permintaan domestik dan mempertimbangkan kinerja serantau hingga sisa tahun ini,” tambahnya. “Dengan peningkatan ini dalam beberapa minggu terakhir, kami telah menurunkan ramalan pertumbuhan wilayah 2H21.”

Indeks MSCI saham Asia-Pasifik yang meluas di luar Jepun tidak berubah pada awal perdagangan, setelah mencapai tahap terendah untuk tahun ini bulan lalu.

Nikkei Jepun turun 1.2 peratus, walaupun pertumbuhan ekonomi meramalkan ramalan untuk suku Jun.

Niaga hadapan Nasdaq dan S&P 500 turun 0.1% pada aksi awal Asia.

Wall Street berjaya mencatat rekod baru minggu lalu walaupun tinjauan menunjukkan penurunan sentimen pengguna AS ke tahap terendah sejak 2011 di tengah ketakutan Delta. Laporan suram itu menarik hasil Perbendaharaan 10 tahun turun 8 mata asas pada hari Jumaat untuk menjadikannya 1.28 peratus, menghapus seminggu kenaikan berterusan.

Ia juga menghapus keuntungan dolar selama seminggu, menjadikannya kembali ke 92.517 berbanding sekumpulan mata wang dari paras tertinggi lima bulan pada 93.195.

Euro melambung ke AS $ 1.1797 (RM5) dan jauh dari sokongan carta utama pada AS $ 1.1740, sementara dolar melambung ke 109.51 yen dari puncak 110.79.

Kim Mundy, ahli strategi mata wang kanan di CBA, berpendapat dolar boleh naik minggu ini jika minit mesyuarat dasar Federal Reserve mengesahkan pergeseran hawkish untuk meruncing.

Minit habis pada hari Rabu sementara ketua Fed Jerome Powell bercakap esok.

“Kami mengharapkan FOMC mengumumkan akan mengurangkan pembelian aset bulanannya pada bulan September jika gaji bulan Ogos kuat,” kata Mundy.

“Kami menilai pengumuman meruncing bulan depan tidak diharapkan secara luas, jadi jika risalah menunjukkan FOMC membincangkan kemungkinan mengumumkan penurunan secepat September, kami menjangkakan dolar akan melonjak.”

Di pasaran komoditi, emas melambung naik kepada AS $ 1,779 berikutan penurunan kerugian secara tiba-tiba kepada AS $ 1,684 pada awal minggu lalu.

Harga minyak berkurang pada awal perdagangan sebagian disebabkan oleh kekhawatiran sekatan perjalanan koronavirus akan merugikan permintaan, terutama di China.

Brent turun 28 sen kepada AS $ 70.31 setong, sementara minyak mentah AS turun 31 sen kepada AS $ 68.13. – Reuters

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *