Walaupun dalam dunia masakan Perancis yang jarang ditemui, anda mesti mendapat Insta


Koki yang paling dihiasi di dunia, Alain Ducasse, digantikan di salah satu restoran terbaik di Paris. – Gambar AFP

Ikut kami Instagram dan melanggan kami Telegram saluran untuk kemas kini terkini.


PARIS, 15 Ogos – Ini adalah gelombang kejutan dalam dunia masakan Perancis.

Jean Imbert, yang terkenal dengan kemenangan dalam rancangan TV realiti dan hobi dengan bintang, menggantikan koki yang paling dihiasi di dunia, Alain Ducasse, di salah satu restoran terbaik di Paris.

Pengumuman pada bulan Jun bahawa Imbert, 40, akan mengambil alih Plaza Athenee yang terkenal, disambut dengan bibir yang mengerikan dan mengerikan di antara sudut-sudut dunia masakan Perancis yang berkabut.

“Ia seperti membuat rocker untuk tampil di Opera de Paris,” kata satu “meja des grands ahli” kepada Cabaran majalah.

Tetapi bagi banyak koki terkemuka di Perancis, hampir tidak mengejutkan.

“Seorang koki yang tinggal di dapur, yang tidak ‘Instagrammable’, menghubungi orang ramai, tidak lagi dalam perlombaan. Restoran tidak dapat bertahan tanpa publisiti. Ada begitu banyak dari kita, ”kata Christian Le Squer, ketua chef di Le Cinq tiga bintang Michelin di hotel George V di Paris, kepada AFP.

Le Squer, 58, belajar pelajaran ini dari yang terbaik: dia ditugaskan untuk melatih Imbert semasa persembahan kemenangannya Chef Teratas, pertandingan TV yang berjaya, pada tahun 2012.

Dia memberinya tip perdagangan, dan Imbert membalas budi dengan membantu Le Squer menyiapkan akaun Instagramnya.

Ducasse mungkin memiliki lebih banyak bintang Michelin daripada siapa pun di dunia, “tetapi dia mungkin tidak menemui penontonnya di Instagram,” kata Le Squer.

‘Percubaan oleh TV’

Lebih daripada media sosial, Chef Teratas telah mengubah peraturan permainan.

Pertama kali dilancarkan di Amerika Syarikat, pertunjukan itu tiba di Perancis pada tahun 2010, memancing tukang masak profesional satu sama lain dalam pertandingan kalah mati.

Ini telah menjadi lebih daripada sekadar hidangan sampingan yang menggembirakan untuk koki – ia adalah “trampolin untuk berjaya”, kata chef Mory Sacko, yang mengambil bahagian tahun lalu.

Dia menggunakan publisiti untuk membantu melancarkan restorannya MoSuke, membawa rasa francophone Afrika ke ibukota Perancis, dan sekarang memaparkan rancangan TVnya sendiri.

Le Squer mengatakan bahawa sebelumnya, para koki membuat nama untuk diri mereka sendiri dalam industri ini dengan memenangi pertandingan dan gelaran profesional, seperti “tukang terbaik Perancis”.

“Sekarang, ini percubaan oleh TV,” tambahnya.

Helene Darroze – koki yang dihiasi dengan lima bintang Michelin – juga menjadi nama rumah tangga berkat penampilan biasa di Chef Teratas.

“Pertandingan ini menarik lebih banyak orang muda yang sangat berbakat,” katanya kepada AFP.

“Saya hairan – mereka semua mempunyai ejen. Saya tidak pernah mempunyai ejen dalam hidup saya, ”tambahnya.

Tetapi Darroze melihat ini sebagai perkara positif – meningkatkan tugas tukang masak di mata orang ramai.

Kehadiran media sosial terbukti penting bagi banyak koki selama beberapa bulan penutupan akibat wabak.

Naratif

Imbert adalah gambaran sempurna tren baru, menggunakan kemenangannya pada tahun 2012 untuk melancarkan restoran dengan kerjasama Pharrell Williams dan mengumpulkan lebih dari 400,000 pengikut di Instagram.

“Ducasse adalah orang yang mempunyai idea besar, tetapi ia tidak memiliki naratif,” kata Philippe Moreau Chevrolet, ketua firma PR MCBG Conseil, dalam sebuah editorial baru-baru ini.

“Jean Imbert, sebaliknya, selalu bercerita – tentang neneknya, masa dia makan malam dengan Pharrell Williams – dengan kata-kata, gambar, video, dan selfie …”

Ini menandakan peralihan budaya, tambahnya, kerana kepentingan bintang Michelin semakin pudar jika dibandingkan dengan kekuatan selfie oleh model Bella Hadid di dapur restoran anda.

‘Permainan berbahaya’

Ketika David Gallienne, dari Jardin des Plumes di Giverny, menang Chef Teratas pada tahun 2020, pengikut Instagramnya meningkat dari 5,000 hingga 50,000.

“Media sosial adalah sebahagian dari bagaimana kita dikenali dan wujud hari ini,” katanya kepada AFP.

Dia berlari kelas master dalam talian semasa penutupan Perancis tahun lalu, diikuti dengan pertandingan di mana para peserta membandingkan ciptaan masakan mereka di Instagram – dengan makan tengah hari percuma di restoran Gallienne untuk pemenang.

Itu semua adalah tugas, walaupun semua orang sedar bahawa kehadiran dalam talian yang besar membawa risiko.

“Anda mesti bermain permainan, walaupun itu boleh menjadi permainan yang sangat berbahaya,” kata Gallienne.

“Anda harus menimbang kata-kata anda dengan teliti. Mereka boleh menyakiti anda dengan mudah seperti menolong anda. Ini adalah pekerjaan sepenuh masa, dan pada masa akan datang, saya mungkin akan menyerahkannya kepada orang lain sepenuhnya. ” – AFPLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *