‘Sodchun!’: Rasa Thailand dengan salad cherimoya tropika yang menyegarkan | PressCliff


‘Sodchun!’: Rasa Thailand dengan salad cherimoya tropis yang menyegarkan ini – Gambar oleh CK Lim

KUALA LUMPUR 15 Ogos – “Sodchun! “

Ini adalah penolakan yang biasa jika anda menonton iklan Thai yang cukup sejuk (dan sering kali menyenangkan) untuk minuman sejuk. Dari soda pop rasa buah hingga minuman “kenyal” dengan kiub jeli tembus, seseorang selalu mengumumkan, dengan banyak suara dalam suara mereka: “Sodchun! “

Sekiranya anda belum meneka sekarang, sodchun bermaksud “menyegarkan” dalam bahasa Thai. Ini adalah pengisytiharan yang kuat mengenai sifat menghilangkan dahaga yang unggul, untuk meremajakan lelangit yang letih, untuk membawa sedikit langkah kembali ke langkah anda.

Banyak yang berkaitan dengan cornucopia buah tropika yang tersedia untuk kita dan jiran utara kita: rambut dan jambu, buah naga dan buah belimbing, mangga dan betik.

Salah seorang suspek yang luar biasa, mungkin kurang senang tetapi tidak layak, adalah cherimoya yang kelihatan cantik.

Juga dikenali sebagai sirsak atau gula-gula (yang sebenarnya berbeza spesies – rasanya sedikit berbeza dengan namanya sebagai petunjuk; lebih banyak lagi di bawah ini), buah hijau pucat yang cantik ini boleh dikatakan sangat sederhana.

Cherimoya, seperti sepupu dekat gula-gula dan sirsak, juga dikenal sebagai epal kastard.
Cherimoya, seperti sepupu dekat gula-gula dan sirsak, juga dikenal sebagai epal kastard.

Buka satu dan anda akan dihargai oleh lembah dan puncak daging bersalji, dengan bekas benih obsidian yang tersembunyi. Manis, ya. Masam juga. Terharu dengan pelukan pir dan jeruk keprok.

Dan di atas segalanya, menyegarkan. Sodchun.

Sekarang, bagaimana cara menerjemahkannya ke dalam pinggan? Seseorang boleh berpendapat bahawa paling enak dinikmati di dapur, dengan menaburkan biji dengan elegan sebagai bentuk amalan sasaran kuliner, tetapi ini mungkin bukan cara yang paling menarik untuk berkongsi buah dengan keluarga dan rakan (kecuali jika semua orang mempunyai banyak daya saing semangat dan yang satu mempunyai sinki yang agak besar).

Seperti yang sering berlaku, saya mendapat inspirasi di tempat saya mula-mula menemui bahan tertentu atau paling menikmatinya. The jadi saya di Bangkok, lorong-lorong yang ramai yang penuh dengan buah-buahan dan sayur-sayuran berdiri mencari ruang di kaki lima sempit.

Mangga masak menawarkan rasa manis buah.
Mangga masak menawarkan rasa manis buah.

Di sana kita akan dapati buah mangga masak dan durian yang tajam; sejambak ketumbar dan kemangi suci, yang terakhir ditakdirkan untuk tumis krapao; gunung berapi prik kee noo (cili mata burung), bakul limau dan bawang merah …

Salad, kemudian.

Nyeri dan manis dalam ukuran yang sama, cherimoya menjadi asas yang baik untuk medley buah-buahan dan ramuan tropika yang menyegarkan. Terdapat lebih daripada sentuhan Thai dalam hidangan ini; itu positif dengan “Sodchun! “

SALAD CHERIMOYA TROPIKAL

Nyeri dan manis, salad cherimoya ini adalah medley rasa tropika yang menyegarkan.
Nyeri dan manis, salad cherimoya ini adalah medley rasa tropika yang menyegarkan.

Cherimoya adalah buah dari Annona cherimola, tumbuhan yang terdapat di kawasan tropika dan subtropika di seluruh dunia. Namanya berasal dari perkataan Quechua chirimuya, yang bermaksud “biji sejuk” – yang mungkin menyinggung betapa menyegarkannya, dimakan sebagaimana adanya atau dalam salad.

Walaupun kelihatan serupa dengan sepupu dekatnya, sweetsop (Annona skuamosa) dan sirsak (Annona muricata, mereka sebenarnya berbeza spesies.

Cherimoya tidak mempunyai duri sirsak sementara sapu itu mempunyai segmen kenali yang lebih jelas di kulitnya. Mereka sering digunakan secara bergantian, dan disebut sebagai epal kastard.

Udang merah jambu pucat, dimasak dan sejuk untuk digunakan dalam salad.
Udang merah jambu pucat, dimasak dan sejuk untuk digunakan dalam salad.

Aspek lain dari salad tropika ini semestinya lebih biasa: potongan mangga masak, udang merah jambu pucat (direbus sebentar kemudian sejuk sekali), gigitan bawang merah mentah (atau bawang merah), asam dari limau segar, panas dari cili mata burung (merah cili padi, tolong, kerana warnanya yang mengejutkan, cerah).

Terlalu sering ketumbar dianggap sebagai hiasan semata-mata. Senang dimiliki tetapi harus dibebaskan jika anda tidak dapat menjumpainya.

Di sini, saya berpendapat, walaupun memang hiasan, ketumbar juga merupakan komponen penting dalam salad, memberikan rasa khasnya (campuran sitrus dan pasli, hampir) dan haruman yang memikat.

Cilantro memberikan rasa yang khas, tidak seperti campuran sitrus dan pasli.
Cilantro memberikan rasa yang khas, tidak seperti campuran sitrus dan pasli.

Ini dimaksudkan untuk menjadi salad segar, bukan ceviche, jadi tidak perlu mengasinkan udang (sudah dimasak) dan bawang merah mentah dalam jus limau dan sos ikan. Ideanya di sini adalah pemasangan, kemudian penggabungan cepat, dan anda sudah bersedia untuk disajikan!

Bahan-bahan

Jus 1 biji limau nipis

1 sudu teh minyak kelapa

½ sudu teh sos ikan

1 sudu besar gula Melaka, digiling menjadi serbuk

1 cherimoya masak, potong potongan kecil

Separuh mangga masak, potong potongan kecil

1 dozen udang besar, dimasak, dikupas dan sejuk

1-2 bawang merah (atau bawang merah), dihiris nipis

2-3 merah cili padi, dihiris nipis

Daun ketumbar segar, hingga selesai

Ketiga keperitan, asid dan panas: bawang merah, limau segar dan 'cili padi.'
Ketiga keperitan, asid dan panas: bawang merah, limau segar dan ‘cili padi.’

Kaedah

Dalam mangkuk kecil, satukan jus limau nipis, minyak kelapa, sos ikan dan tanah gula Melaka. Kacau hingga sebati. Ketepikan pakaian salad ini.

Masukkan cherimoya, mangga, udang, bawang merah dan merah cili padi ke mangkuk pencampuran yang lebih besar. Tuangkan salad dressing ke atas bahan-bahan ini dan masukkan hingga sebati.

Bahagikan kepada dua pinggan untuk dihidangkan dan hiaskan dengan daun ketumbar segar.

Untuk lebih banyak dapur hujung minggu dan kisah hidup yang lain, lawati lifeforbeginners.com.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *