Semua 16, 17 tahun di England akan ditawarkan dos vaksin Covid pertama pada 23 Ogos

Orang ramai beratur untuk menerima dos vaksin Pfizer BioNTech di pusat vaksinasi NHS yang dihoskan di kelab malam Heaven, di tengah pandemi penyakit coronavirus (Covid-19), di London, 8 Ogos 2021. - Gambar Reuters


Orang ramai beratur untuk menerima dos vaksin Pfizer BioNTech di pusat vaksinasi NHS yang dihoskan di kelab malam Heaven, di tengah pandemi penyakit coronavirus (Covid-19), di London, 8 Ogos 2021. – Gambar Reuters

Ikut kami Instagram dan melanggan kami Telegram saluran untuk kemas kini terkini.


15 OGOS – Semua remaja berusia 16 dan 17 tahun di England akan diberikan dos vaksin Covid-19 pertama mereka pada 23 Ogos, menurut sasaran yang ditetapkan oleh Setiausaha Kesihatan Britain, Sajid Javid.

Javid hari ini mengatakan bahawa memberi anak muda vaksin pada tarikh itu akan membolehkan remaja dalam usia dua minggu itu diperlukan untuk membina kekebalan maksimum sebelum kembali ke sekolah pada bulan September.

“Saya telah meminta NHS di England untuk memastikan mereka memberikan dosis pertama vaksin kepada semua orang yang berusia 16 dan 17 tahun pada hari Isnin depan, 23 Ogos. Ini akan memastikan semua orang mendapat peluang untuk mendapatkan perlindungan penting sebelum kembali ke kuliah atau keenam bentuk ”, kata Javid dalam satu kenyataan hari ini.

Britain telah mengalami lebih daripada 130,000 kematian dalam 28 hari dari ujian positif Covid-19, jumlah kedua tertinggi di Eropah selepas Rusia dan salah satu yang tertinggi di dunia.

Namun, pemerintah Perdana Menteri Boris Johnson baru-baru ini meneruskan pelonggaran sekatan Covid-19 di England kerana peluasan vaksin yang luas yang dikatakan Johnson telah memutuskan hubungan antara jangkitan dan kemasukan ke hospital dan kematian.

Lebih daripada tiga perempat orang dewasa Britain telah menerima dua dos vaksin Covid-19, dan 89 peratus telah menerima sekurang-kurangnya satu.

“NHS England telah melancarkan pencari laman web dalam talian untuk membantu kanak-kanak berumur 16 dan 17 tahun mencari pusat yang tersedia yang terdekat. Lebih banyak laman web akan datang dalam talian dalam beberapa hari dan minggu yang akan datang ”, kata Jabatan Kesihatan hari ini. – ReutersLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *