‘Selepas Eriksen, ini membuat kami menggigil’: Kalu Bordeaux tumbang dalam perlawanan | PressCliff

'Selepas Eriksen, ini membuat kami menggigil': Kalu Bordeaux tumbang dalam perlawanan |  Surat Bahasa Melayu


Pemain Bordeaux dan Marseille meminta petugas perubatan ketika penyerang Nigeria, Samuel Kalu berbaring di tanah di Stade Velodrome di Marseille pada 15 Ogos 2021. – Gambar Reuters

MARSEILLE, 16 Ogos – Penyerang Bordeaux, Samuel Kalu rebah di atas padang dalam perlawanan Ligue 1 Perancis di Marseille pada hari Ahad di mana suhu mencecah 30 darjah yang terik.

Pemain antarabangsa Nigeria berusia 23 tahun itu pingsan dan merosot ke permukaan Stade Velodrome pada peringkat awal pertandingan.

Rakan sepasukan yang bimbang berkumpul di sekitar Kalu yang menderita dan dengan panik melambaikan tangan mereka ke bangku simpanan untuk meminta bantuan perubatan.

Setelah beberapa saat yang menyayat hati, Kalu berjaya berdiri tetapi diganti dan digantikan oleh Remi Oudin.

Kejadian itu berlaku hanya dua bulan selepas Christian Eriksen dari Denmark mengalami serangan jantung dalam pertandingan Euro 2020.

“Kejadian Kalu membuat kami menggigil. Ia selalu mengejutkan penonton dan pemain di lapangan, ‚ÄĚkata Oudin yang terus menjaringkan gol ketika seri 2-2.

“Dengan apa yang berlaku dengan Eriksen di Euro, kami memikirkannya. Semua orang sedikit takut. Nasib baik, ia berakhir dengan baik.

“Menurut doktor, itu adalah rasa tidak selesa tetapi dia pasti akan menjalani ujian pada hari Isnin.”

Pada bulan Jun 2019, Kalu dimasukkan ke hospital setelah mengalami dehidrasi ketika berlatih dengan Nigeria dalam keadaan panas di Mesir semasa Piala Negara-Negara Afrika.

“Saya memikirkan apa yang terjadi semasa Euro,” akui pelatih Bordeaux, Vladimir Petkovic.

“Dengan pasukan perubatan, kami memilih untuk menggantikannya agar tidak mengambil risiko. Dalam kes ini, bola sepak mendapat tempat duduk belakang. ” – AFP

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *