Sekatan jalan dibina di Sydney ketika Australia memerangi wabak Delta | PressCliff

Sekatan jalan dibina di Sydney ketika Australia memerangi wabak Delta |  Surat Bahasa Melayu


Anggota Angkatan Pertahanan Australia dan polis NSW dilihat di Fairfield di pinggir barat daya Sydney 2 Ogos 2021. – AAP Image / Mick Tsikas via Reuters

SYDNEY, 16 Ogos – Ratusan anggota pertahanan tidak bersenjata bergabung dengan ribuan polis tambahan untuk membuat sekatan jalan raya dan menguatkuasakan peraturan penguncian Covid-19 di beberapa bahagian Sydney pada hari Isnin, sementara puluhan tempat baru ditambahkan ke senarai laman pendedahan di Melbourne.

Australia berada dalam gelombang gelombang ketiga dengan bandar-bandar terbesarnya – Sydney dan Melbourne – dikurung bersama dengan ibu kota Canberra di tengah-tengah pelancaran vaksinasi yang perlahan yang hanya menyuntik 26 peratus orang berusia di atas 16 tahun.

Sekatan yang lebih ketat berlaku di Sydney, pusat wabak Australia, setelah tujuh minggu pesanan tinggal di rumah gagal menghentikan penyebaran varian Delta coronavirus novel yang sangat menular.

Dengan virus itu merebak ke bandar-bandar di luar Sydney, ibu negara New South Wales, sekatan penguncian dikenakan di seluruh negara selama seminggu hingga Sabtu malam.

Di Melbourne, ibukota negara bagian Victoria, pihak berkuasa mengesan 21 kes baru yang diperoleh secara tempatan, turun dari 25 pada hari Ahad kerana tempat yang terdedah kepada virus di bandar ini melebihi 500.

Australia mengatakan pada hari Ahad bahawa ia telah membeli kira-kira satu juta dos vaksin Pfizer Covid-19 dari Poland dengan lebih dari separuh bergegas untuk memberi suntikan pada kanak-kanak berusia 20 hingga 39 tahun di pinggir bandar Sydney yang paling teruk terjejas.

Perdana Menteri Scott Morrison menolak cadangan bahawa Amerika Syarikat tidak secara sukarela memberikan persediaan kecemasan vaksin koronavirus dari stoknya untuk Australia, salah satu sekutunya.

“Kami mempunyai hubungan yang sangat baik dengan Amerika Syarikat, tetapi anda harus fokus pada apa yang ada di hadapan anda dan apa yang perlu anda lakukan. Itulah yang diperlukan Sydney, ‚ÄĚkata Morrison kepada Nine News pada hari Isnin. – Reuters

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *