Apple mempertahankan ciri perlindungan kanak-kanak atas masalah privasi | PressCliff

Apple mempertahankan ciri perlindungan kanak-kanak atas masalah privasi |  Surat Bahasa Melayu


Minggu lalu, Apple melancarkan dua ciri untuk debut di iPad dan iPhone di Amerika Syarikat. – Gambar AFP

SAN FRANCISCO, 16 Ogos – Apple pada hari Jumaat mempertahankan ciri perlindungan kanak-kanak baru yang akan memeriksa gambar yang dimuat ke penyimpanan cloud dan di platform pesanannya, menolak kebimbangan bahawa kemas kini menimbulkan ancaman terhadap privasi.

“Kita dapat melihat bahawa hal itu disalahpahami secara meluas,” kata ketua perisian syarikat teknologi AS, Craig Federighi mengenai peluncuran kemas kini dalam wawancara dengan Wall Street Journal yang diterbitkan pada hari Jumaat.

Minggu lalu, Apple melancarkan dua ciri untuk debut di iPad dan iPhone di Amerika Syarikat.

Seseorang dapat mengenal pasti gambar penderaan seksual kanak-kanak yang dimuat naik ke storan iCloudnya, sementara yang lain menggunakan pembelajaran mesin untuk mengenali dan memberi amaran kepada anak-anak dan ibu bapa mereka ketika menerima atau menghantar foto-foto seksual eksplisit di aplikasi teks Apple, Messages, kata syarikat itu dalam kenyataan itu.

Federighi berkata, alat baru itu tidak menjadikan sistem dan peranti Apple kurang selamat atau sulit.

“Kami ingin dapat melihat foto seperti itu di awan tanpa melihat foto orang,” katanya, sambil menambah Apple mahu “menawarkan kemampuan seperti ini … dengan cara yang jauh lebih peribadi daripada apa pun yang ada dilakukan di kawasan ini sebelum ini. “

Syarikat itu juga telah memposting penjelasan terperinci mengenai fitur-fitur baru tersebut, dengan mengatakan dalam makalah teknis bahwa teknologi yang dikembangkan oleh pakar kriptografi, “aman, dan dirancang dengan jelas untuk menjaga privasi pengguna.”

Syarikat itu mengatakan bahawa ia akan mempunyai akses terhad kepada sebarang gambar yang melanggar, yang akan ditandakan ke Pusat Nasional Kanak-kanak Hilang dan Eksploitasi, sebuah organisasi bukan untung.

Dalam taklimat pada hari Jumaat, Apple menjelaskan akan bergantung pada kumpulan yang dipercayai di beberapa negara untuk menentukan gambar apa yang harus diperhatikan untuk memastikan carian tidak dimanipulasi untuk tujuan lain.

Ini menegaskan bahawa hanya gambar yang dimuat ke iCloud yang diperiksa, dengan sistem mengimbas versi digital cap jari yang sesuai dengan gambar penderaan seks kanak-kanak yang diketahui tanpa melihat gambar.

Pakar enkripsi dan privasi mengatakan bahawa alat itu dapat dimanfaatkan untuk tujuan lain, yang berpotensi membuka pintu untuk pengawasan massa.

Yang lain menyuarakan kebimbangan langkah itu dapat menjadi langkah pertama untuk melemahkan enkripsi dan membuka “backdoor” yang dapat dimanfaatkan oleh penggodam atau pemerintah.

“Kami telah menghadapi tuntutan untuk membangun dan menerapkan perubahan yang diamanatkan oleh pemerintah yang menurunkan privasi pengguna sebelumnya, dan dengan tegas menolak tuntutan tersebut,” kata Apple dalam sebuah posting.

“Kami akan terus menolak mereka di masa depan.”

Apple bersikeras tidak akan menerima permintaan pemerintah untuk mencari apa pun selain gambar yang menunjukkan penderaan seksual kanak-kanak.

Surat dalam talian yang meminta Apple untuk tidak menerapkan fitur tersebut telah ditandatangani oleh lebih daripada 7,700 orang, termasuk bekas kontraktor Agensi Keselamatan Nasional, Edward Snowden, yang membocorkan maklumat yang mendedahkan program pengawasan massa kerajaan AS.

“Jalan Apple saat ini mengancam untuk melemahkan kerja selama bertahun-tahun oleh ahli teknologi, akademik dan penyokong dasar ke arah langkah-langkah pemeliharaan privasi yang kuat menjadi norma di sebilangan besar alat elektronik pengguna dan kes penggunaan,” baca permohonan yang disiarkan di appleprivacyletter.com.

“Kami meminta agar Apple mempertimbangkan semula peluncuran teknologinya, agar tidak membatalkan kerja penting itu.” – AFP

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *