Al Jazeera: Jurucakap Taliban mengatakan ‘perang sudah berakhir di Afghanistan’

Seorang pejuang Taliban terlihat ketika dia berdiri di kota Ghazni, Afghanistan 14 Ogos 2021. - Gambar Reuters


Seorang pejuang Taliban terlihat ketika dia berdiri di kota Ghazni, Afghanistan 14 Ogos 2021. – Gambar Reuters

Ikut kami Instagram dan melanggan kami Telegram saluran untuk kemas kini terkini.


CAIRO, 16 Ogos – Jurucakap pejabat politik Taliban pada hari Ahad menyatakan perang telah berakhir di Afghanistan dan meminta hubungan damai dengan masyarakat antarabangsa.

Jurucakap Mohammad Naeem mengatakan dalam wawancara dengan TV Al Jazeera bahawa Taliban tidak mahu hidup dalam keadaan terpencil dan jenis pemerintahan dan bentuk rejim akan jelas tidak lama lagi.

Kumpulan itu menghormati hak dan kebebasan bersuara wanita dan minoriti dalam undang-undang Syariah, tambah Naeem.

Naeem mengatakan bahawa Taliban ingin mengadakan hubungan damai dan berminat untuk mengembangkan beberapa saluran komunikasi yang telah dibuka dengan negara-negara asing.

“Kami meminta semua negara dan entitas untuk duduk bersama kami untuk menyelesaikan setiap masalah”, katanya dalam wawancara dengan Al Jazeera TV.

Pemberontak Taliban memasuki Kabul pada hari Ahad dan Presiden Ashraf Ghani meninggalkan Afghanistan dengan mengatakan bahawa dia ingin menghindari pertumpahan darah, menjadikan militan Islam hampir mengambil alih negara itu dua dekad setelah mereka digulingkan oleh pencerobohan yang dipimpin AS.

Naeem mengatakan bahawa tidak ada badan diplomatik atau markas yang disasarkan dalam pendekatan Taliban dan kumpulan itu akan memberikan keselamatan bagi warga negara dan misi diplomatik.

Pelarian Ghani tidak dijangka dan “malah mereka yang dekat dengannya tidak menyangka,” kata Naeem.

“Kami siap untuk berdialog dengan semua tokoh Afghanistan dan akan menjamin mereka perlindungan yang diperlukan,” katanya kepada TV Al Jazeera Mubasher.

Taliban melihat hasil usaha dan pengorbanannya selama 20 tahun, katanya, dan akan menerapkan kebijakan untuk tidak campur tangan dalam urusan orang lain sebagai balasan untuk tidak campur tangan di Afghanistan.

“Kami telah mencapai apa yang kami cari, iaitu kebebasan negara kita dan kebebasan rakyat kita,” katanya. “Kami tidak akan membiarkan siapa pun menggunakan tanah kami untuk menargetkan siapa pun, dan kami tidak ingin menyakiti orang lain.”

“Kami tidak menyangka bahawa pasukan asing akan mengulangi pengalaman mereka yang gagal di Afghanistan sekali lagi.” – ReutersLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *