Abang Johari: Sarawak akan berusaha membuat ‘pasport vaksin’

Abang Johari, diapit oleh Awang Tengah (depan, kiri) dan Dr Norliza, melihat-lihat pusat vaksinasi di Dewan Suarah Limbang.  - Gambar oleh Mastura Ismail melalui Borneo Post


Abang Johari, diapit oleh Awang Tengah (depan, kiri) dan Dr Norliza, melihat-lihat pusat vaksinasi di Dewan Suarah Limbang. – Gambar oleh Mastura Ismail melalui Borneo Post

Ikut kami Instagram dan melanggan kami Telegram saluran untuk kemas kini terkini.


MIRI, 15 Ogos – Sarawak akan melibatkan pakar IT dan berusaha meningkatkan hubungan Internet ke arah penyelarasan pelaksanaan ‘pasport vaksin’ sebagai dokumen untuk mengesahkan mereka yang telah menyelesaikan kedua-dua dos vaksinasi Covid-19.

Ketua Menteri Datuk Patinggi Abang Johari Tun Abang Openg mengatakan mekanisme tahan vaksinasi seperti itu akan digunakan di pasar raya dan restoran sejajar dengan pembukaan semula banyak sektor ekonomi secara bertahap di bawah Fasa 3 Rancangan Pemulihan Nasional (JPN).

“Kami telah menginstruksikan Sarawak Digital Economy Corporation (SDEC) untuk membantu mengkoordinasikan dan meningkatkan kemudahan Internet untuk memproses pasport ini di kawasan-kawasan strategik di seluruh Bahagian Limbang, termasuk Lawas, serta bahagian lain dengan populasi yang besar,” katanya kepada wartawan setelah mengadakan taklimat mengenai pembangunan ‘Rumah Rehat Kerajaan’ di Limbang semalam.

Pada catatan yang berkaitan, Abang Johari mengatakan Bahagian Limbang telah mencapai kekebalan kawanan, kerana telah melampaui sasaran untuk 80% penduduknya diberi vaksin terhadap virus tersebut.

“Sejauh ini, hanya 5.000 yang layak untuk vaksinasi yang belum diberi vaksin.

“Saya percaya bahawa pada akhir bulan ini, kita akan dapat memvaksinasi individu yang tinggal,” katanya.

Menurut Abang Johari, sejumlah 73,923 orang layak mendapat vaksinasi Covid-19 di Bahagian Limbang.

Semalam, 91 peratus menerima dos pertama mereka, sementara 88.3% diberikan dos kedua mereka.

“Saya menganggap program vaksinasi di Limbang adalah yang terbaik di seluruh Sarawak,” katanya.

Walaupun begitu, Menteri Besar meminta semua warga Limbang untuk terus mengambil langkah berjaga-jaga dan mematuhi prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan oleh pihak berwajib, walaupun dengan bahagian tersebut telah beralih ke Zona Hijau (status), dan dengan mayoritasnya penduduk telah menyelesaikan vaksinasi mereka, ”katanya.

Mendampingi Abang Johari semalam ialah Timbalan Ketua Menteri Datuk Amar Awang Tengah Ali Hasan, Menteri Kerajaan Tempatan dan Perumahan Dato Sri Dr Sim Kui Hian, Timbalan Menteri Pengangkutan Datuk Hasbi Habibollah yang merupakan Ahli Parlimen Limbang, Pembantu Menteri Pertanian Tanah dan Pembangunan Asli Datuk Abdul Rahman Ismail, ADUN Batu Danau Paulus Palu Gumbang, Residen Limbang Ahmad Denney Ahmad Fauzi, pegawai Daerah Limbang Superi Awang Said dan pegawai Kesihatan Limbang Dr Norliza Jusoh. – Borneo PostLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *