Instagram berharap dapat meningkatkan format Reels dengan ciri baru ini

Instagram melancarkan Reels lebih dari setahun yang lalu di aplikasinya.  - Gambar AFP


Instagram melancarkan Reels lebih dari setahun yang lalu di aplikasinya. – Gambar AFP

Ikut kami Instagram dan melanggan kami Telegram saluran untuk kemas kini terkini.


SAN FRANCISCO, 13 Ogos – Instagram terus mengubah format Reels untuk memberikan penglihatan yang lebih baik. Menghadapi populariti TikTok yang semakin meningkat, rangkaian sosial yang berfokus secara visual Facebook baru saja mengubah suai antara muka. Mulai sekarang, pengguna akan dapat mencari kandungan audio secara langsung. Pilihan yang sangat mirip dengan “Bunyi” di platform milik orang Cina.

Dengan pergi ke tab “cari” di aplikasi Instagram, pengguna akan dapat menemui bahagian baru. Setakat ini, simbol kunci muzik muncul di samping ikon “teratas”, “akaun”, “tag” dan “tempat”.

Penapis baru ini akan memudahkan pengguna mencari lagu yang popular di platform. Dengan memilih lagu, ada kemungkinan untuk menemukan Reel yang terkait dan juga menyimpannya pada masa yang sama untuk menemukannya dengan lebih baik ketika membuat Reel. Satu butang di bahagian bawah layar bahkan mengajak pengguna untuk “menggunakan kandungan audio” tanpa berlengah lagi sambil menampilkan video Reel yang paling popular. Kaedah yang baik untuk mencari inspirasi dan menemui trend yang berkaitan dengan lagu di platform.

Dengan menawarkan carian audio, Instagram tidak menyembunyikan niatnya untuk mempromosikan alat Reelsnya di platformnya. Satu kaedah untuk meningkatkan penggunaan format baru ini yang lebih bersaing secara langsung dengan format pesaingnya dari China, TikTok, yang merupakan aplikasi paling banyak dimuat turun di dunia pada tahun 2020, di hadapan Facebook.

Namun dalam keinginan untuk saling berpasangan dengan TikTok, Instagram terus memperkenalkan ciri-ciri yang sudah memiliki pilihan setara yang ada pada aplikasi Cina. Sememangnya carian berasaskan audio telah tersedia di Tiktok sejak dilancarkan. Sudah tentu, semuanya berjalan dua arah, dan sepertinya tidak ada yang menghalang TikTok daripada melakukan hal yang sama di pihaknya. Baru-baru ini, platform komuniti itu melancarkan ujian untuk mencipta Cerita.

Instagram juga baru-baru ini melancarkan ciri baru untuk memberikan perlindungan yang lebih baik bagi penggunanya terhadap buli dan gangguan maya. – Studio ETXLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *