Lelaki DAP menggesa anggukan agar lebih banyak hotel ditukar menjadi pusat karantina berisiko rendah Covid-19 | PressCliff

Lelaki DAP menggesa anggukan agar lebih banyak hotel ditukar menjadi pusat karantina berisiko rendah Covid-19 |  Surat Bahasa Melayu


Seorang pekerja kesihatan bercakap dengan seorang pesakit di Pusat Kuarantin dan Rawatan Risiko Rendah Covid-19 di Taman Ekspo Pertanian Malaysia di Serdang 19 Mei 2021. – Gambar oleh Shafwan Zaidon

KUALA LUMPUR, 14 Julai – Ahli Parlimen DAP Bangi, Ong Kian Ming hari ini menggesa kerajaan untuk menukar lebih banyak hotel menjadi Pusat Kuarantin dan Rawatan Pesakit Berisiko Rendah (PKRC) Covid-19.

Ong berkata sementara beberapa hotel di Lembah Klang telah ditukar menjadi pusat karantina, lebih banyak hotel harus mengikutinya kerana permintaan untuk pusat-pusat tersebut tetap tinggi.

“Lebih banyak hotel di Lembah Klang harus diizinkan untuk ditukar menjadi pusat karantina berisiko rendah, termasuk hotel bajet, untuk memenuhi harga yang berbeza bagi pesakit.

“Berdasarkan pengalaman melihat proses permohonan dan persetujuan untuk resort hotel di Bangi ditukar menjadi pusat karantina, saya telah meminta tiga pengusaha hotel bajet mendekati saya untuk mengetahui lebih banyak maklumat,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Dia mengatakan bahawa pusat karantina yang ditukar ini mesti disokong oleh kakitangan perubatan yang merupakan sebahagian daripada ekosistem dan kosnya harus ditanggung oleh pesakit itu sendiri.

“Hotel-hotel ini juga mesti mempunyai jumlah minimum bilik (sekurang-kurangnya 50, menurut perkiraan saya sendiri) agar bermanfaat bagi organisasi dan kakitangan penjagaan kesihatan yang memberikan perkhidmatan perubatan kepada pesakit di pusat-pusat tersebut.

“Kementerian Kesehatan (KKM) telah menyiapkan panduan mengenai proses perubatan yang perlu dilakukan di pusat-pusat untuk menjaga kesejahteraan pasien ini,” tambahnya.

Dia juga menyebutkan bahawa usaha tersebut dapat mengelakkan penambahan pusat karantina seperti MAEPS Serdang, di samping memberi ketenangan kepada ahli keluarga yang lebih suka dikuarantin di hotel daripada berada di rumah di mana mereka boleh mendedahkan ahli keluarga mereka kepada virus.

Sebelumnya, hotel-hotel di Pulau Pinang yang terkena dampak perintah kawalan pergerakan (MCO) dan pandemi Covid-19 telah dipohon untuk ditukar menjadi Pusat Kuarantin dan Rawatan Pesakit Berisiko Rendah (PKRC) Covid-19.

Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan dan Ekonomi Kreatif Pulau Pinang Yeoh Soon Hin berkata beberapa hotel telah mengemukakan permohonan mereka kepada kerajaan negeri.

Minggu lalu dilaporkan bahawa hospital di ibu negara, Selangor, Negri Sembilan dan Labuan telah melampaui batas maksimum dalam merawat pesakit Covid-19, data yang dikeluarkan oleh Kementerian Kesihatan menunjukkan.

Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah berkata keempat-empat negeri itu menunjukkan purata lebih daripada 37 kes Covid-19 setiap hari bagi setiap 100,000 dan peningkatan purata 2.6 peratus untuk minggu lalu.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *