Malaysia mesti meningkatkan vaksinasi Covid-19 untuk mengelakkan larangan penerbangan negara, kata Ong Kian Ming dari DAP | PressCliff

Buka semula lebih banyak sektor di bawah SOP yang dipertingkatkan sebelum perniagaan binasa, kata bekas timbalan menteri |  Surat Bahasa Melayu


Ong Kian Ming dari DAP mengatakan bahawa pengiktirafan vaksin tidak seharusnya menjadi perhatian utama dan sebaliknya harus diberi perhatian untuk mencapai status imunisasi untuk seluruh negara. Gambar oleh Firdaus Latif

KUALA LUMPUR, 7 Julai – Ahli Parlimen DAP Bangi, Ong Kian Ming hari ini mengatakan bahawa Malaysia harus memberi tumpuan untuk meningkatkan kadar vaksinasi di dalam negeri, sebagai sebahagian daripada strategi yang lebih besar untuk memasukkan Covid-19 dan untuk memastikan negara tidak dimasukkan ke dalam ‘senarai yang dilarang’ mana-mana negara.

Katanya, pengiktirafan vaksin tidak seharusnya menjadi perhatian utama dan sebaliknya fokus pada mencapai status imunisasi untuk seluruh negara.

Mantan timbalan menteri perdagangan dan industri antarabangsa itu sebagai contoh mengatakan bahawa dasar perjalanan untuk rakyat Malaysia yang melancong ke negara-negara Kesatuan Eropah (EU) masih diatur oleh peraturan dan dasar setiap negara.

“Bagi kebanyakan negara EU, indikator yang menjadi perhatian adalah jumlah dan varian kes Covid-19, dan kadar penyebaran di negara tempat seseorang bergerak,” katanya dalam satu kenyataan pagi ini.

Ong menyebut Jerman dalam contoh ini, yang menurutnya menggunakan petunjuk yang diterbitkan secara terbuka yang mengkategorikan negara ke dalam Kawasan Variasi Keprihatinan yang secara efektif merupakan senarai larangan perjalanan, Kawasan Insiden Tinggi yang pertama kali dimasuki oleh Malaysia pada 14 Jun, dan Kawasan Risiko Dasar.

“Bagi Inggeris, yang tidak lagi berada di Kesatuan Eropah, dan mungkin merupakan negara Eropah yang paling banyak dikunjungi oleh rakyat Malaysia, cabaran utama bagi kita adalah memastikan bahawa negara kita tidak termasuk dalam senarai negara dan wilayah Merah yang bermaksud bahawa rakyat Malaysia tidak boleh pergi ke UK tanpa mengira status vaksinasi.

“Kami kini berada dalam senarai Amber yang bermaksud bahawa kami harus mengambil ujian Covid-19 sebelum pergi ke UK, karantina di hotel atau di rumah selama 10 hari dan membayar ujian pada Hari Kedua dan Hari Delapan karantina, “Katanya.

Ong mengakui bahawa dia awalnya terkejut ketika pertama kali membaca laporan berita bahawa Agensi Ubat Eropah (EMA) tidak mengiktiraf vaksin Astra-Zeneca (AZ) yang baru-baru ini disumbangkan ke Malaysia oleh Jepun.

“Setelah membuat kajian lebih lanjut, saya menyedari bahawa ini adalah tindak balas yang berlebihan dan saya gagal mendidik diri saya mengenai masalah ini, kerana EMA tidak seharusnya mengenali vaksin yang dihasilkan di luar EU yang tidak dimaksudkan untuk pasaran EU.

“Sebilangan besar bekalan vaksin AZ yang digunakan di EU dibuat di Belgium dan juga di Amerika Syarikat. Seperti pengatur farmaseutikal, EMA hanya akan prihatin dengan proses pembuatan di kemudahan di mana vaksin dibuat, ”katanya.

Walaupun kurangnya pengiktirafan EMA untuk vaksin AZ dari kemudahan pengeluaran di luar EU, Ong mengatakan ini tidak bermaksud vaksin ini entah bagaimana kurang selamat.

“Sebagai contoh, Badan Pengawas Farmaseutikal Nasional di Malaysia belum mengenali vaksin Covid-19 yang kini dihasilkan oleh Moderna, tetapi vaksin ini sudah banyak digunakan di banyak negara termasuk di Singapura.

“Setahu saya, pengiktirafan EMA bukanlah sekatan bagi rakyat Malaysia yang telah mengambil vaksin AZ untuk pergi ke Eropah. EMA adalah agensi pemerintah seperti NPRA dengan mandat dan tanggungjawab tertentu, dan tidak memutuskan peraturan berkenaan dengan perjalanan antarabangsa ke dan dari negara-negara EU, ”katanya.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *