FTSE 100 tergelincir ketika kes Covid melonjak; tetapi menandakan keuntungan bulanan berturut-turut | PressCliff

FTSE 100 tergelincir ketika kes Covid melonjak;  tetapi menandakan keuntungan bulanan berturut-turut |  Surat Bahasa Melayu


FTSE 100 turun 0.7 peratus, tetapi mencatat kemenangan terbaik bulanan sejak 2016. – Gambar Reuters

LONDON, 1 Julai – FTSE 100 London jatuh semalam kerana kebimbangan bahawa lonjakan jangkitan coronavirus baru-baru ini dapat menghambat laju pertumbuhan ekonomi, mengambil keuntungan dari kenaikan bulanan berturut-turut untuk indeks blue-chip.

FTSE 100 turun 0.7 peratus, tetapi mencatat kemenangan terbaik bulanan sejak 2016.

Kewangan kelas berat menyebabkan penurunan, turun 0.7 peratus, diikuti oleh pelombong logam asas dan berharga yang masing-masing turun 1.2 peratus dan 0.8 peratus.

Indeks telah meningkat 8.9 peratus setakat ini tahun ini dan berada di bawah 12 peratus dari paras tertinggi. Walau bagaimanapun, ia telah menunjukkan prestasi yang lebih rendah daripada rakan sejawatnya di Eropah dengan STOXX 600 yang melayang di dekat paras tertinggi sepanjang masa, kerana kebimbangan inflasi dan peningkatan jangkitan Covid-19 menghalang proses pemulihan.

“Ada rasa gelisah umum saat ini kami melihat peningkatan jumlah kes varian Delta, sementara kami masih kurang dari tiga minggu lagi dari apa yang seharusnya menjadi ‘Hari Kebebasan’ untuk UK,” kata Danni Hewson, penganalisis AJ Bell.

Peruncit merosot 0.4 peratus setelah sebuah kumpulan industri mengatakan kenaikan kos yang berkaitan dengan Covid-19 dan Brexit mungkin akan menambah kenaikan inflasi yang lebih cepat tidak lama lagi.

“Pelabur hanya melihat mekanisme sokongan berakhir,” kata Hewson, merujuk pada sokongan kadar perniagaan dan skema selanjutnya.

“Kemudian bertanya-tanya adakah ekonomi benar-benar akan terbuka dan kemudian cuba mengimbangkannya dengan kenaikan harga.”

Indeks top-cap yang fokus dalam negeri merosot 0.7 peratus.

Dixons Carphone melonjak 5.9 peratus setelah peruncit elektrik melaporkan kenaikan keuntungan tahunan sebanyak 34 peratus.

Pembuat rawatan ketagihan opioid Indivior Plc naik 6.4 peratus ke puncak indeks FTSE 250 setelah mengatakan pendapatan dan keuntungan tahun 2021 akan jauh lebih tinggi daripada tinjauan sebelumnya.

Kewangan Bukan Standard merosot 23 peratus, setelah pemberi pinjaman sub-perdana Inggeris mengatakan bahawa ia merancang untuk menutup bahagian pinjaman penjaminnya.

Pembuat kenderaan turun 1.1 peratus setelah pengedar kereta Pendragon memberi amaran bahawa pesanan kenderaan ditangguhkan kerana kekurangan cip global dan menandakan kekangan bekalan lebih lanjut pada babak kedua. – Reuters

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *