Unjuran terbaru menunjukkan jangkitan Covid-19 Malaysia meningkat | PressCliff

Unjuran terbaru menunjukkan jangkitan Covid-19 Malaysia meningkat |  Surat Bahasa Melayu


Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah mengatakan bahawa kes purata Malaysia telah menyimpang dari lekukan yang dirancang untuk bilangan pembiakan (Rt) yang berkesan iaitu 0.95. – Gambar oleh Miera Zulyana

KUALA LUMPUR, 30 Jun – Kecenderungan penurunan kes Covid-19 sejak bulan Jun telah berubah, berdasarkan unjuran terbaru Kementerian Kesihatan untuk jangkitan meningkat pada minggu-minggu mendatang.

Menurut unjuran Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah, pagi ini, unjuran Ketua Pengarah Kesihatan Susceptible-Exposed-Infectious-Removed (SEIR) pagi ini, rata-rata kes Malaysia telah menyimpang dari lekukan yang dirancang untuk nombor pembiakan yang berkesan (Rt) 0.95

Dr Noor Hisham juga melaporkan bahawa Rt semasa adalah 1.04. Nombor ini mestilah di bawah 1.0 agar Covid-19 dapat ditekan di Malaysia.

Berdasarkan lintasan kes rata-rata semasa, Malaysia menuju ke 6.000 kes harian pada separuh pertama bulan Julai atau arah bertentangan yang diperlukan agar negara itu keluar dari Fasa Satu dari Rancangan Pemulihan Nasional (NRP).

NRP telah menetapkan angka kes harian sebagai salah satu daripada tiga petunjuk untuk ketika Malaysia dapat beralih ke Tahap Dua, dengan syarat di bawah 4.000 jangkitan baru sehari untuk ini terjadi.

Dua indikator lainnya adalah untuk setidaknya 10 persen populasi yang akan divaksinasi, yang telah dipenuhi, dan permintaan agar kapasiti perawatan intensif hospital menurun ke tahap “sederhana”.

Ketika Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan perpanjangan Tahap Satu pada hari Ahad, dia menekankan bahawa Malaysia tidak akan beralih ke fasa berikutnya sehingga ketiga indikator NRP dipenuhi.

Semalam, Malaysia melaporkan 6.437 pesakit Covid-19 baru atau peningkatan 23 peratus dari hari Isnin.

Namun, Malaysia tidak sendirian dalam melihat lonjakan jangkitan Covid-19 baru-baru ini, kerana beberapa negara di seluruh dunia mengalami fenomena serupa.

Di beberapa negara, lonjakan tersebut disebabkan oleh varian Delta Covid-19 yang lebih menular.

Delta sebelumnya merupakan varian perhatian (VOC) yang dikenali sebagai B.1.617.2 yang pertama kali dikesan di India akhir tahun lalu, yang kemudian dinamakan Organisasi Kesihatan Sedunia menggunakan konvensyen semasa dengan abjad Yunani.

Berbanding dengan coronavirus jenis liar yang memicu pandemi pada akhir 2019, varian Delta lebih cekap memasukkan sel ke dalam badan seseorang dan dianggarkan lebih dari dua kali lebih mudah ditularkan.

Tidak jelas apakah perubahan nasib Malaysia juga disebabkan oleh Delta, tetapi Dr Noor Hisham mengatakan di Twitter bahawa vaksinasi separa hanya memberikan sedikit pertahanan terhadap varian yang lebih menular ini.

“Satu dos vaksin Pfizer atau AstraZeneca hanya memberikan perlindungan sekitar 33 persen terhadap gejala dari varian Delta, dua dosis memberikan perlindungan antara 88 persen (Pfizer) dan 60 persen (AstraZeneca) terhadap gejala,” katanya.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *