Saifuddin: Malaysia berada di antara 10 negara teratas dengan komitmen tertinggi terhadap keselamatan siber | PressCliff

Saifuddin: Malaysia berada di antara 10 negara teratas dengan komitmen tertinggi terhadap keselamatan siber |  Surat Bahasa Melayu


Menteri Komunikasi dan Multimedia Datuk Saifuddin Abdullah bercakap semasa wawancara dengan Bernama di pejabatnya, 16 Februari 2021. – Gambar Bernama

KUALA LUMPUR, 1 Julai – Malaysia berjaya disenaraikan di antara sepuluh negara teratas dengan komitmen tinggi terhadap keselamatan siber dalam laporan Global Cybersecurity Index 2020 yang dijalankan oleh Kesatuan Telekomunikasi Antarabangsa (ITU).

Menteri Komunikasi dan Multimedia Datuk Saifuddin Abdullah berkata dalam ranking global yang melibatkan 194 negara, Malaysia memperoleh skor 98.06 untuk berada di kedudukan kelima bersama dengan Rusia dan Emiriah Arab Bersatu.

Katanya, di peringkat Asia Pasifik, Malaysia berada di kedudukan kedua setelah Korea Selatan dan Singapura terikat untuk kedudukan pertama dengan skor 98.52.

“Ini adalah pencapaian yang lebih baik berbanding tahun 2018 di mana kami berada di tangga kelapan,” katanya dalam satu kenyataan di sini semalam.

Saifuddin berkata Malaysia mendapat tempat teratas setelah memperoleh skor penuh 20.0 dalam tiga daripada lima petunjuk prestasi utama agenda keselamatan siber ITU 2020, iaitu langkah undang-undang, pengembangan kapasiti dan kerjasama, sementara dua skor lain adalah langkah teknikal (19.08) dan langkah-langkah organisasi (18.98).

“Pengakuan ini membuktikan kemampuan, komitmen dan kesediaan pemerintah dalam menyediakan perkhidmatan pakar, advokasi dan kesiapsiagaan dalam keamanan siber,” katanya.

Saifuddin berkata dari segi pengembangan kapasiti, Malaysia mempunyai program latihan kemahiran teknikal dan kecekapan serta pensijilan profesional yang melibatkan domain keselamatan siber.

Mengulas lanjut, beliau mengatakan bahawa Malaysia mampu melahirkan profesional keselamatan siber bukan sahaja dari dalam tetapi juga dari luar negara melalui Skema Pensijilan ACE Global dan kolaborasi dengan sektor awam, industri dan institusi pengajian tinggi awam dan swasta.

Beliau berkata melalui Program Kerjasama Teknikal Malaysia (MTCP), negara ini diakreditasi untuk melatih peserta dari Asean dan juga negara-negara Organisasi Kerjasama Islam (OIC).

Saifuddin berkata, Malaysia juga aktif dalam memperkukuhkan perkongsian untuk memerangi keganasan siber di peringkat global melalui pelbagai platform antarabangsa, termasuk Pasukan Respons Kecemasan Komputer Asean (Asean Cert), Forum Serantau Asean (ARF), dan Majlis Kerjasama Keselamatan di Asia Pasifik (CSCAP).

Platform lain termasuk Konvensyen Budapest, Direktorat Eksekutif Jawatankuasa Counter-Terrorism Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB), CTED, Pasukan Respons Kecemasan Komputer Asia Pasifik (APCERT), Pasukan Respons Kecemasan Komputer OIC (OIC-CER) dan Forum Pasukan Respons dan Keselamatan Insiden (PERTAMA).

“Kerjasama juga telah terbentuk dengan negara-negara Asean serantau seperti Filipina, Indonesia, Laos, Myanmar, Kemboja, Thailand dan Vietnam serta negara-negara seperti Inggeris, Korea Selatan, Itali dan Australia,” katanya.

Kementerian Komunikasi dan Multimedia, bersama dengan Cybersecurity Malaysia, tetap komited untuk terus memperkasakan dan mempertahankan infrastruktur dan ekosistem keselamatan siber untuk terus berdaya saing dalam rangka mencapai aspirasi untuk membawa Malaysia ke era digitalisasi dan menjadi pelopor serantau dalam ekonomi digital. – Bernama

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *