S.Korea berusaha untuk memperbaiki keadilan tentera setelah kes penderaan seks | PressCliff

S.Korea berusaha untuk memperbaiki keadilan tentera setelah kes penderaan seks |  Surat Bahasa Melayu


Presiden Moon meminta agar segera disahkan undang-undang tersebut, dan juga pelancaran mekanisme untuk membentuk kembali budaya ketenteraan. – Gambar Reuters

SEOUL, 30 Jun – Setelah seorang sarjan tentera udara Korea Selatan menuduh seorang rakannya melakukan penderaan seks dan membunuh dirinya pada bulan Mei, pemerintah menanggapi tekanan untuk mereformasi sistem keadilan tentera, termasuk menyerahkan kes jenayah seks ke pengadilan sipil.

Aktivis dan mangsa mengatakan tentera Korea Selatan yang berkuasa telah menghalang usaha sebelumnya untuk mengurangkan kekuatan yang dimiliki oleh komander sepanjang proses tersebut. Tetapi beberapa perubahan baru sedang dibuat oleh partai yang berkuasa dan mendapat dukungan dari presiden, menteri pertahanan, dan beberapa anggota parlimen pembangkang.

Beberapa tahun kebelakangan ini Korea Selatan dilanda kejahatan jenayah seks terhadap wanita dan kanak-kanak, termasuk jenayah kamera tersembunyi, “porno balas dendam” dan rangkaian dalam talian yang memeras ugut wanita dan gadis di bawah umur untuk berkongsi gambar diri mereka yang seksual dan kadang-kadang ganas. Jenayah seks juga telah dilaporkan di tentera, yang merupakan salah satu yang terbesar di dunia dengan lebih dari 600,000 tentera. Perkhidmatan dalam tentera adalah wajib bagi semua lelaki yang berkebolehan.

Aktivis mengatakan bahawa pihak berkuasa tentera negara itu belum melakukan cukup untuk membendung penyalahgunaan dan penyembunyian, walaupun setelah beberapa siri kematian dan jenayah terkenal, termasuk bunuh diri seorang kapten tentera laut pada tahun 2017 yang mengatakan bahawa dia telah diperkosa oleh seorang senior, menyebabkan lebih ketat peraturan dan hukuman yang lebih keras.

Menteri Pertahanan Suh Wook, seorang mantan panglima tentera, telah meminta maaf karena gagal melaksanakan langkah-langkah itu dan mengubah “budaya eksklusif” tentera, yang merujuk kepada rahsia.

Ketua Staf Gabungan merujuk permintaan untuk memberi komen kepada kementerian pertahanan. Jurucakap kementerian mengatakan akan menyokong reformasi undang-undang dan institusi.

Song Ki-hun, seorang ahli parlimen yang sebelumnya bertugas sebagai pendakwa awam dan pegawai undang-undang tentera, mengatakan statistik hukuman menegaskan perlunya reformasi sistem keadilan tentera. Rata-rata, katanya, hanya seorang pesalah seks yang disabitkan kesalahan di penjara kerana setiap tiga orang awam dihantar ke penjara kerana kesalahan yang sama.

Kurang daripada 10 peratus daripada hampir 2,000 kes jenayah seks yang diadili di mahkamah tentera dari 2016-20 menjatuhkan hukuman penjara, menurut dokumen mahkamah.

Dokumen-dokumen tersebut menunjukkan peningkatan yang relatif di mahkamah sipil di mana peratusan hukuman jenayah seks meningkat dari 26.8 peratus pada tahun 2017 kepada 31.1 peratus pada tahun 2020. Peningkatan itu mengikuti garis panduan Mahkamah Agung dalam keputusan tahun 2018 untuk peningkatan kesadaran gender dan perlindungan korban.

“Walaupun ada peningkatan dalam pengadilan biasa dan persepsi sosial, tentera tidak memiliki tahap kepekaan gender dan persekitaran yang mirip macho, berpusat pada persekitaran itu demi melindungi komuniti mereka,” kata Song.

Membentuk semula budaya ketenteraan

Song dan anggota parlimen lain dari Parti Demokrat yang berkuasa Presiden Moon Jae-in telah mengusulkan pindaan Undang-Undang Mahkamah Tentera untuk melucutkan panglima pihak berkuasa untuk mengawasi pendakwa dan mahkamah tentera, dan membatasi kemampuan mereka untuk mengurangi hukuman.

Parti itu juga sedang merangka rang undang-undang untuk memindahkan semua kes jenayah seks ketenteraan kepada polis sipil, pendakwa dan mahkamah sebagai cara untuk menjadikan penyiasatan dan perbicaraan lebih bebas dan bertanggungjawab.

Moon meminta agar segera disahkan undang-undang, dan juga pelancaran mekanisme untuk membentuk kembali budaya ketenteraan. Menteri Pertahanan Suh dan beberapa penggubal undang-undang pembangkang terkemuka telah menyatakan sokongan terhadap langkah-langkah itu, dan Song mengatakan dia mengharapkan rang undang-undang tersebut akan segera diluluskan setelah jawatankuasa kehakiman parlimen bipartisan menyelesaikan perincian.

Sambil menyambut baik pembaharuan undang-undang yang dicadangkan, beberapa aktivis dan penggubal undang-undang mengatakan bahawa mereka tidak akan cukup untuk melindungi wanita tanpa perubahan yang lebih luas dalam budaya tentera dan struktur komando terpusat.

Setelah sarjan tentera udara melaporkan bahawa dia telah dianiaya oleh rakannya pada bulan Mac, pengawasnya berusaha untuk menutupinya dan memaksanya ke penyelesaian, menurut sumber keluarga dan ketenteraannya. Kemudian, pendakwa tentera menyeret siasatan mereka selama hampir dua bulan, tidak pernah memanggil penyerang untuk disoal siasat, kata mereka.

“Kes ini menunjukkan betapa tidak sensitifnya tentera terhadap keganasan gender,” kata Bang Hye-lin, mantan kapten korps marin yang sekarang bekerja sebagai peguam bela di Pusat Hak Asasi Manusia Tentera Korea di Seoul.

“Bagaimanapun, tentera adalah sebahagian dari masyarakat yang menghadapi masalah yang sama, dan kita perlu melakukan usaha yang luar biasa termasuk perdebatan yang lebih terbuka dan pendidikan sivik untuk meningkatkan kesadaran dan menangani stereotaip.”

Song mendesak perubahan dalam sistem penilaian personel tentera yang menghukum komandan dan pegawai kanan atas setiap insiden yang terjadi di unit mereka, yang menurutnya meningkatkan amalan menyembunyikan atau melaporkan penyalahgunaan.

“Mendapatkan promosi paling penting dalam tentera, dan sistem ini menimbulkan obsesi di antara mereka bahawa unit, pangkalan, rejimen, bahagian dan korps mereka mesti bebas daripada kejadian,” katanya. – Reuters

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *