Portugal menyaksikan lonjakan harian terbesar dalam jangkitan Covid-19 sejak pertengahan Februari | PressCliff

Portugal menyaksikan lonjakan harian terbesar dalam jangkitan Covid-19 sejak pertengahan Februari |  Surat Bahasa Melayu


Pihak berkuasa kesihatan Portugal telah menyalahkan kenaikan kes pada varian Delta. – Gambar Reuters

LISBON, 30 Jun – Kes koronavirus di Portugal melonjak sebanyak 2,362 dalam 24 jam terakhir, peningkatan terbesar sejak pertengahan Februari, data rasmi menunjukkan pada hari Rabu, ketika pihak berkuasa terus berusaha untuk menghentikan penyebaran varian Delta yang lebih menular.

Portugal, berjumlah 10 juta orang, menghadapi pertempuran paling sukar melawan koronavirus pada bulan Januari tetapi lonjakan kes baru-baru ini menjadikan jumlah harian ke tahap yang terakhir dilihat pada bulan Februari, ketika negara itu berada dalam keadaan terkurung.

Pihak berkuasa kesihatan Portugal telah menyalahkan peningkatan kes pada varian Delta, yang pertama kali dikenal pasti di India. Ini merangkumi lebih daripada separuh kes di negara ini, yang mempunyai purata kes per kapita tujuh hari tertinggi kedua di Kesatuan Eropah.

Secara keseluruhan, Portugal, yang telah memberikan vaksinasi sepenuhnya sekitar 31% penduduknya, telah mencatat 879.557 kes dan 17.096 kematian sejak wabak itu bermula. Sebilangan besar kes baru ada di Lisbon.

Lonjakan jangkitan berlaku setelah Portugal yang bergantung kepada pelancongan dibuka kepada pelawat dari Kesatuan Eropah dan Britain pada pertengahan Mei. Sebilangan besar perniagaan dibuka semula dan, ketika musim panas bermula, pantai penuh sesak.

Britain mengeluarkan Portugal dari senarai perjalanan bebas karantina awal bulan ini dan Jerman mengisytiharkan Portugal sebagai “zon varian virus” minggu lalu, meninggalkan sektor pelancongan negara itu di tempat yang ketat.

Portugal mengatakan pada hari Isnin pelawat Britain ke Portugal mesti dikuarantin selama 14 hari jika mereka tidak diberi vaksin sepenuhnya. Mereka yang berumur di bawah 18 tahun melakukan perjalanan ke Portugal dari Britain dengan ibu bapa atau penjaga yang diberi vaksin sepenuhnya akan dikecualikan daripada peraturan karantina.

Pihak berkuasa mempercepat kempen vaksinasi dan telah menerapkan sekatan baru di beberapa kota, termasuk di daerah Lisbon dari mana varian Delta telah menyebar ke bahagian lain di negara ini. (Pelaporan oleh Catarina Demony; Penyuntingan oleh Kirsten Donovan)

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *