Perlis membenarkan solat berjemaah di masjid dengan MCO SOP yang ketat PressCliff

Perlis membenarkan solat berjemaah di masjid dengan MCO SOP yang ketat  Surat Bahasa Melayu


MAIPs mengatakan bahawa solat berjemaah akan dibenarkan di negeri ini dengan kehadiran maksimum mengikut ukuran masjid. – Gambar oleh Farhan Najib

KANGAR, 30 Jun – Perlis telah membenarkan umat Islam di negeri ini untuk menunaikan solat berjemaah di masjid-masjid di bawah prosedur operasi standard (SOP) yang ketat mulai esok (1 Julai).

Raja Muda Perlis, Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail, berkata perkara itu telah dipersetujui oleh Raja Perlis, Tuanku Syed Sirajuddin Putra Jamalullail, setelah mengambil kira situasi semasa penyebaran wabak Covid-19 di negeri ini.

“Bermula dari subuh (solat) esok sepanjang Rancangan Pemulihan Nasional, masjid akan dibenarkan mengadakan solat berjemaah dengan kehadiran maksimum mengikut ukuran masjid,” katanya dalam satu kenyataan yang dikeluarkan oleh Majlis Hal Ehwal Islam dan Adat Istiadat Melayu Perlis ( MAIPs) hari ini.

Anggota jemaah harus dari ‘kariah‘(sekitar) masjid, berusia antara 12 dan 59 tahun, serta mereka yang berusia 60 tahun ke atas, yang telah menyelesaikan kedua-dua dos vaksin Covid-19.

Tuanku Syed Faizuddin bertitah sebagai langkah kawalan, mereka yang terlibat dalam perjalanan antara negeri, termasuk mereka yang berulang-alik bekerja setiap hari, tidak dibenarkan menunaikan solat di masjid.

Solat jenazah hanya terhad kepada kakitangan dan keluarga terdekat sementara aktiviti lain termasuk ceramah agama masih tidak dibenarkan, katanya. – Bernama

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *