Penyokong England mendesak untuk tidak terbang ke Rom untuk suku akhir Euro 2020 | PressCliff

Penyokong England mendesak untuk tidak terbang ke Rom untuk suku akhir Euro 2020 |  Surat Bahasa Melayu


Penyokong England berkumpul di luar stadium sebelum perlawanan menentang Jerman di Stadium Wembley, London, 29 Jun 2021. – Gambar Reuters

LONDON, 30 Jun – Penyokong England telah didesak untuk tidak melakukan perjalanan ke Roma untuk ke suku akhir Euro 2020 pasukan mereka menentang Ukraine pada hari Sabtu kerana sekatan coronavirus bererti bahkan mereka yang mempunyai tiket tidak dapat menggunakannya.

Kemenangan 2-0 Selasa ke atas Jerman di Wembley yang hebat mendorong pasukan Gareth Southgate ke lapan terakhir Kejuaraan Eropah yang ditangguhkan Covid.

Tetapi peraturan kesihatan Itali bermaksud penyokong yang bepergian dari Britain akan menghadapi lima hari karantina dan oleh itu mereka akan terlepas pertandingan.

Ini bermakna England akan naik ke padang tanpa sokongan vokal dari peminat mereka, yang baru-baru ini diizinkan untuk kembali ke Wembley kerana sekatan Covid-19 telah dikurangkan.

Persatuan Bola Sepak yang dikendalikan England berhak mendapat peruntukan tiket sebanyak 2,560, yang setara dengan 16 peratus daripada kapasiti 16,000 yang dibenarkan di Stadio Olimpico di Rom.

Sebaliknya, tiket akan dijual secara umum untuk satu-satunya perlawanan kejohanan England dari Wembley.

FA mengatakan ia bekerjasama dengan badan pemerintah bola sepak Eropah Uefa dan kedutaan Britain di Rom untuk “memudahkan” penjualan tiket kepada peminat England yang tinggal di Itali.

Nasihat kerajaan Britain adalah bahawa peminat tidak boleh pergi ke Itali, sebuah negara “senarai amber” yang memerlukan 10 hari pengasingan diri setelah kembali.

Britain mengalami lonjakan kes koronavirus baru yang disalahkan pada varian Delta yang pertama kali dikesan di India, walaupun terdapat vaksinasi yang berjaya. – AFP

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *