Penapisan Cina, pengawasan yang terdapat di universiti Australia, kata kumpulan hak | PressCliff

Penapisan Cina, pengawasan yang terdapat di universiti Australia, kata kumpulan hak |  Surat Bahasa Melayu


Sebilangan ibu bapa di tanah besar China telah disoal oleh polis China mengenai kegiatan pelajar di Australia dan polis Hong Kong telah menyoal pelajar yang kembali mengenai kegiatan pro-demokrasi, kata Human Rights Watch dalam laporan yang dikeluarkan hari ini – Gambar oleh Miera Zulyana

SYDNEY, 30 Jun – Sebilangan besar pelajar Cina di universiti Australia telah mewujudkan persekitaran penapisan diri dengan pensyarah mengelakkan kritikan terhadap pelajar Beijing dan Cina yang berdiam diri kerana takut diganggu, kata Human Rights Watch.

Sebilangan ibu bapa di tanah besar China telah disoal oleh polis China mengenai kegiatan pelajar di Australia dan polis Hong Kong telah menyoal pelajar yang kembali mengenai kegiatan pro-demokrasi, kata kumpulan itu dalam laporan yang dikeluarkan hari ini.

Penapisan diri semakin teruk apabila universiti telah menggunakan kursus dalam talian semasa pandemi Covid-19, dengan pelajar Cina mengikuti kelas dari belakang sistem penapisan internet “Great Firewall” China, kata kumpulan itu.

Trend ini menjejaskan kebebasan akademik semua pelajar di kelas itu, kata pengarang laporan itu, Sophie McNeill, kepada Reuters.

“Ini mengikis kebebasan akademik Australia,” katanya.

Dalam satu contoh, kursus dalam talian menghilangkan rujukan terhadap tindakan keras Tiananmen Square pada tahun 1989, katanya.

Menanggapi laporan tersebut, Universiti Australia, badan utama sektor ini, mengatakan universiti komited untuk kebebasan akademik.

“Saya akan menggesa mana-mana pelajar atau kakitangan untuk terus ke universiti mereka jika mereka dipaksa atau diintimidasi,” kata Ketua Eksekutif Catriona Jackson dalam satu kenyataan.

Kedutaan besar China di Canberra tidak segera menanggapi permintaan untuk memberi komen.

Sebelum wabak Covid-19, 40 peratus daripada semua pelajar antarabangsa di Australia berasal dari China, atau 10 peratus dari semua pelajar universiti. Hampir satu pertiga daripada pendapatan sektor universiti dihasilkan dari yuran pelajar antarabangsa.

Human Rights Watch menemuramah 24 pelajar dengan pandangan “pro-demokrasi” yang menghadiri universiti Australia, di mana 11 dari China daratan dan 13 dari Hong Kong. Ia juga menemuramah 22 ahli akademik.

Kumpulan hak asasi mengesahkan tiga kes di mana keluarga di China telah diberi amaran oleh polis mengenai kegiatan pelajar di Australia.

“Sekiranya anda memprotes PKC di luar negara, mereka akan menemui orang yang anda gemari untuk membuat anda membayar. Walaupun anda berada di Australia, ‚ÄĚseorang pelajar yang tidak dikenali dalam laporan itu memberitahu Human Rights Watch, merujuk kepada Parti Komunis China.

Pelajar itu, yang mengatakan bahawa dia telah memposting materi “antikerajaan” di Twitter, mengatakan bahawa polis China telah mengeluarkan amaran rasmi kepada orang tuanya tahun lalu.

Seorang pelajar dari Hong Kong membuat laporan kepada polis Australia setelah empat lelaki bertopeng dan berbahasa Mandarin muncul di luar rumahnya dan mengejarnya dengan tongkat setelah dia bercakap dalam demonstrasi demokrasi. Pelajar itu tidur di dalam keretanya kemudian berpindah rumah setelah kejadian itu. Dia sedang mencari suaka di Australia.

Ancaman oleh rakan sekelas China yang patriotik, termasuk mendedahkan butir-butir alamat dalam talian, yang dikenali sebagai doxxing, dan ancaman untuk melaporkan pandangan anti-pelajar China ke kedutaan, lebih biasa, laporan itu dijumpai.

Human Rights Watch mengatakan lebih daripada separuh pelajar yang mengalami intimidasi tidak melaporkannya ke universiti mereka.

“Mereka percaya universiti mereka lebih peduli menjaga hubungan dengan pemerintah China dan tidak mengasingkan pelajar yang menyokong PKC,” kata McNeill.

Separuh ahli akademik yang ditemu ramah oleh Human Rights Watch mengatakan bahawa mereka menapis diri di dalam kelas, kata laporan itu.

“Akademik setelah akademik mengelakkan perbincangan mengenai China di kelas,” kata McNeill.

Human Rights Watch mengatakan bahawa ia mahu pemerintah Australia melaporkan setiap tahun kejadian gangguan dan penapisan dan universiti untuk mengklasifikasikan pelajar yang “melaporkan” rakan sekelas atau kakitangan sebagai gangguan dan alasan untuk tindakan tatatertib. – Reuters

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *